Sunday, November 11, 2012

indahnya ketidak sempurnaan itu ;)


Bismillahirrahmanirrahim..






pejamm..
celikk..
pejamm..
celikk.
timbul..
tenggelam..
timbul..
tenggelam..




Aduhai, itulah keadaan diri mimi sekaramg..hakhak..Macam bos cakap, " hidup you, ha, macam ombak,  datang ombak, you serabot, sangat super duper bizi, bila laut itu tenang you free, boleh terbang terbang.. boleh main itu farmville.." errkk..kantoi main game =.=

Maka,begitu la jugak corak berbelog saya, macam ombakk.. Tidak lagi air sungai yang laju, tenang melalui batu bata pinggiran sungai. cewaaahhh! (nak jugak kias2 peribahasa gitu..)

So, far, macam-macam yang berlaku dalam hidup, setelah nak masuk 9 bulan saya menjadi pekerja.. 9 bulan dah eh? macam sat je kan?heee..

Time will come..
Time also will go..
Never stop until the end..
This is LIFE!

Dan tak lama lagi...suatu perkara besar jugak bakal dilalui dalam hidup saya. One step to be.. Hakhak.. Ape dia? Tak taw.. Tak taw... semoga jalan yang dipilih itu, jalan yang diredhai-Nya... ;)

Nak kongsi sumtin la.. heee.~ macam dah lama tak buat post yang ilmiah sikit..heeee.. Let move!

 "Adakah kamu menyangka bahawa Kami menciptakan kamu sia-sia dan bahawasanya kamu tidak akan dikembalikan kepada kami? " ~ Surah Al Mukminun, ayat 115.


Andai mendapati diri kamu kurang.. memang kamu benar
Andai kamu mendapati diri kamu lebih..seharusnya kamu lebih waspada..
Hanya Dia yang sempurna..
Hanya Dia yang berhak menentukan sesuatu kesempurnaan itu..

Kita perasan tak, dengan ketidaksempurnaan kita, kita sentiasa dapat teruskan hidup. Dengan kata lain, esok kita bangun pagi, kita akan capai satu lagi perkara untuk hidup kita, secara langsung dan tidak langsung.. ;)

Misalnya:

Esok pagi nak pegi makan eskem pelangi lah.Maka esok kita kan berusaha mencapai hajat itu dengan mencari eskem pelangi sampai dapat. Misal la, hari-hari kita dapat makan eskem pelangi, hajat tu dah tak menjadi suatu kenikmatan apabila kita memakannya..

Yelah, hari-hari dah makan, ape nak kesah kan?

Maka dijadikan ketidak sempurnaan nya hidup ini supaya kita sentiasa berusaha dan berusaha, secara langsung mendidik diri ni menjadi seorang yang cekal, tabah dan tidak mudah berhenti sekerat jalan.. ;)

Ini terjadi secara langsung dan tidak langsung. Kadang-kadang mulut ni merepek nak bagai bile tak dapat sesuatu, tapi nak tak nak, kita push gak diri kita nak mencapai sesuatu tu, See? Dah capai satu titik menjadi seorang yang kuuat! ;)

Allah is the Great!

Apa yang dijadikan itu adlah yg terbaik utk kita, proud to be human, alhamdulillah ;)

selamat berhujung minggu!





7 comments:

Lia Irdelia said...

wahhhhh..
rindu kamu..
errr..

wahh.. nak tawen erh..
hehehe

zieyzain said...

dats rite,..semoga kita terus mensyukuri apa pun yg mendatang. segalanya berhikmah..

follow u yah =)

maszull said...

assalamualaikum mimi...wah !! mcm nak tawen jer jgn lupa yer...;)

Nur Zulaikha said...

manusia mmg x sempurna tp saling melengkapi :)

Dayang Syazwani said...

ehem ehem!

Ann Ishak said...

betul tu, kena ada kekurangan barulah kita bersemangat untuk memperbaiki kekurangan tersebut :)

syakey said...

setuju. itu lah, kekurangan ke jatuh bangkit ke, situ la source pengajaran kita utk improve lagi lagi dan lagi :)