Friday, June 22, 2012

PeSyen designer Pulak dohhh

Bismillahirrahmanirrahim..







sumber


Seingat mimi, mimi aseeela, mimi tak pernah lagi up entri mengenai hijab dan seangkatan dengannye kan? ye dak? *errrk, tanye macam ramai jek dok ikot belog ni..hahahahah, oke, sekali sekale syok sendiri pong oke kan? ngee*



Alkisahnya saja lah nak kongsi sikit pengalaman yang mimi buat dan ase nye hokeh kot untuk dikongsi.heee.. Walau asenye mungkin dah ada orang yang buat, tetapi nak share jugak..ngeee :D


Sekarang ni macam2 pesen tudung or hijab or ape2 istilah yang membawa makna kata yang sama. Ada yang jenis tudung bulat, tudung tak bulat, tudung tiga segi, tudung empat segi, nasib tudung heksagon tak keluar lagi kan? ngeee..


Dalam erti makna kata Islam itu sendiri, tidak suruh pakai tudung, tetapi mewajibkan menutup aurat. So, tak kesah la gune kaedah ape sekali pon, asal namenye tutup aurat, kire dah penuhi syarat la tu. Dan satu perkara yang mimi runnnnggggsiiing sangat nyee..

Apabila tudung jarang.. Grrrrrrr.. Material elok dah. Corak elok dah.Sulam oke dah. Bile pakai, elok, comei, mudah nak bentuk segala, tapi JARANG dan NIPIS. Ni yang mule agak tak senang duduk. Tambah yang kaler putih ke, krim ke, yang cerah2 tu lah yang nak jarang pong kan.

Especially kain jenis bawal.Bukan ikan bawal ye. heee. Mimi mang penggemo tudung bawal jugak sebab mudah bentuk..Datang la tudung version ape pong, saya masih seperti dulu..*ecewah..sangat comei ayat itu*


So, macam mana nak tangani masalah ni?heeeeee..

Pikir dan pikir dan pikir, mimi buat solution, mendabelkan pemakaian kain tudung itu.ngeee. Paham tak? Maksudnye, sebelum pakai tudung bawal tu, pakai tudung lain yang material nye serap peluh, lembut, dan tebai berbanding bawal itu.

Contoh?




Haaaa, selalu nampak kan perempuan pakai tudung ni sekarang?heeee.. Mimi pakai jugak tapi pakai kat dalam, buat alas supaya bila pakai tudung bawal tak la nampak jarang sebab dah beralas dengan tudung macam yang kat atas ni.

Tudung syria ni jenis lekap di kepala. So bila kita dabel pakai tudung pong, tak ketara dan tak nampak pelik di luar. Dan apa yang lebih penting, aurat berupaya diaga dengan sempurna, insyaAllah ;)


Mungkin dah ade orang buat kot, tapi sajelah nak jadi kan entri ari ni.heee. So, kain tudung syria yang seperti di atas ni, belilah jenis cotton supaya serap peluh dan warna yang sesuai ikut kaler tudung kita yang agak nipis dan jarang tu.


So, kini sudah bole berbawal dengan baik.. heee ;)

InsyaAllah.... ;))




p.s: Heeee, kata2 dalam gambo paling atas tu agak menyedihkan kan? Tapi bukan untuk mimi ye, heee, mimi suke tengok gambonye je.. tapi bagi mereka yang sedang berada dalam "zone" itu, cepat2 ucapkan selamat tinggal kepada kesedihan itu, kerana Allah sentiasa menemani hidup kita, insyaAllah ;)

chill! =.<;






14 comments:

Mrs. Abi said...

hehehe...
selalu tgk kawan pakai 2 lapis mcm tu...dalam tudung syria, kat luar tudung biasa...

:p

nuyui a.k.a miss YUI said...

tudung cmtu sng pakai.

kura said...

oooo. bacaan kamu wanita je ni ye. heheee

cikji said...

suka gak pkai tudung bawal tapi bab beriron liat jadinya ngeee

msredcheesecake said...

elok beno teguran ni... ramai dah yg pakai tudung tapi nampak batang tengkuk...

Rapunzeel Cikilolo said...

mimi aku suke syira padan dengan warna2 kontra...

Ana Aishah said...

erm..akak xboleh pakai tudung berlapis atau yang ketat2..tudung camnikan jenis lekap..sebab nanti akan pening kepala and rase nak pitam..

tgh mencari cara lain utk berbawal dengan baik.. hee ~

naim said...

:)

janji tutup aurat, lepasi bahagian dada. :)

jom singgah:
http://pemudattbc.blogspot.com/2012/06/isteri-sheikh-dr-yusof-al-qaradhawi.html

maszull said...

assalamualaikum mimi...janji x nampak aurat tu kira dah okay la kan...:)

Kaca Lensa said...

iskh, ni yg nk tgk cmne adk kayu pakai nih.. huhu..

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

janji tutup aurat dan tak mengairahkan lelaki.. klu tutup aurat tp pakai ketat2 tak guna gak kan ;)

ctk said...

ha'ah...ct pkai pon jarang...nk kena beli tudung syria neh..thank ye...xpernah terpikir lak...tkot nmpk pelik

Lia Irdelia said...

errr.. ce demo sket,,,
mesti comel,, hehhee

sarah1410 said...

Salam. :)

Tudung bawal anda jarang? Tak perlu risau sbb saya ade jual inner dlm utk tudung bawal. :D

Berminat nak beli inner tudung bawal tak? :D

Kainnya sangat lembut, selesa & senang nak pakai. Paling best, tak panas pun & ringan sgt bile kita pakai. :)

Available colour : Black, dark grey, light grey, krim & putih.

Harge : RM 9 amat² berbaloi dgn kualiti & keselesaannya apabile pakai. Sementara stok masih ade. Mmg berbaloi². :)

Jika berminat, boleh terus hubungi : 012-9797763. :)