Friday, June 29, 2012

a pleasant suprise

Bismillahirrahmanirrahim..





fortunate by ~  marcake


Patah tumbuh hilang berganti,
Hidup dan Mati,
takdir dan rezeki,
Milik Ilahi...


Hamboiiii cek mimi, sesuke hati adjust pepatah Melayu dedulu kan?hakhak, asal sedap, apa salahnyaaaaa ? ;)

Tapi betoi la kan? Tiada siapa yang menjangka kan apa yang akan berlaku esok, lusa, tulat, walau sesaat lagi sekalipun, tiada yang tahu apa yang akan berlaku, melainkan Ilahi, Maha Berkuasa atas segala mengikut kehendak-Nya..
Berita kehilangan arwah cikgu Qarmal yang juga tiada yang dapat menjangka.. Semoga arwah tenang di sana... T__T

Tapi kita yang masih hidup, seharusnya tidak bole secoet pong mensiakan waktu yang ada. Andai hari ini kehilangan sesuatu, ingat, pasti dan yakin, kita akan digantikan sesuatu yang lebih baik. Bila dan bagaimana?

Usah risau. Kerana itu semua pasti hadir pada waktu dan sesuai dengan keadaan diri kita. Betoi dak? Allah itu kan the great Planner for us? ;)

Pemberian sesuatu daripada-Nya untuk kita seolah-olah nak memberi kita kejutan yang membahagiakan kita. Kalau sekalipun mungkin kita terdesak atau tidak begitu gembira apabila menerima perkabaran Ilahi itu, mimi tersangat la sure, kita pasti akan tersenyum jugak di akhirnya nanti. ;)

Jangan terlalu cepat melulu menghukum sesuatu  keadaan yang menimpa diri kita itu sesuatu yang kejam! sesuatu yang membebankan kita, walhal kita tidak tahu, Dia ingin kita merasai suatu perasaan yang tidak mungkin dapat digambarkan dengan kata2 dengan sesuatu tanpa rasa kesal sedikit pong.

Sebab itu, amatlah digalakkan berbaik sangka = Husnuzon dalam apa jua keadaan sekalipun. Macam kome berbaik sangka yang cek mimi ni sangat comei! =.=

huwaaa, nak bebel lagi...tapi nantilah..heee..sayang semua! ;))



12 comments:

pengemis Cinta~ said...

lama tak jejak sini..hee..betul kata aimie tu..:)husnuzzon.

kura said...

ok. berbaik sangkaaa. hekhek

Asyiqin Haulisah said...

baiklah awak. rajin2 update lg ye. :)

naim said...

salam

betul2.. :)

Cik Rongoks said...

hihihi..btol tu mimi.even kadang2 kita tak suka dgn something yg ika dapat tp at d end, kita akan tersenyum dan bersyukur dgn apa yg kita dapat tu :)

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

hehehe jangan pantun versi karam singh walia sudah :)

Iffah Afeefah said...

kak ngh tgh snyum ni

maszull said...

assalamualaikum mimi...sentiasalah berbaik sangka yer...:)

NA said...

memang seronok dapat apa yang tak disangka (benda baik)
Moga ceria selalu.

-wina1979-

Nurulee said...

Hehe, think positive kan? =D

http://thenurulee.blogspot.com/2012/06/dinosaur-eggs.html

syakey said...

bersangka baik pada Allah. ;)

takpa. Allah berhak nak ambil apa je sebab semuanya, semua ni, milik Dia.

tapi Allah juga Maha Pemberi. :')

msredcheesecake said...

Yup, bersangka baik lebih mudah...