Thursday, September 27, 2012

"Don't simply judge the books, by it's covers.. but.."

Bismillahirrahmanirrahimm..



"Don't simply judge the books, by it's covers.."


Selalu lah sangat kita dengar peribahasa omputeh ni kan? Dari zaman sekolah rendah nak menghadap karangan BM dan BI untuk UPSR. Lepas tu di perkukuhakn lagi masa zaman menjawab PMR yang ada jugak BM dan BI.. Tak cukup dengan tu, SPM pong nak guna term peribahasa ni jugokkk =.-

"boringgg nye la kan...errrrr..."


Tapi walau dok cakap macam mana pong.. Even tukar peribahasa tu kepada bahasa ibunda sekalipun, masayarakat sekarang tetap mahu meng "judge" by it's cover jugak. Tak taw pasaipa degillll la sangat depa ni kan.. =.-

Biasalah. lagi melarang lagi nak buat. Manusia kan? keke. Termasuklah tuan badan sendirikkkk..kekekke.. Makanya mimi ase, tak lama lagi peribahasa tu kena pi tukar la..


" Don't simple judge the book by it's cover, but ... "



Haaa..agaknya kene tambah "but" di situ.. Ini adalah disebabkan pandangan masyarakat lebih memandang luaran TERLEBIH dahulu sebelum menilai isinya... Contohnya :

Kelmarin bos nak recruit 1 lagi engineer baru  untuk membantu saya menerajui kekusutan2 yang membelenggu hidp saya setiap hari.. Makanya, adalah 1 sesi interbiu dengan sorang candidate ni..

Bos: ........
Candidate : ...........
Bos: Okay, I want to ask you. What is the voltage use for house?
Candidate: Emmmm, I forgot because having holiday last week.
Bos: x%+-)9^7%..%$#..



Disebabkan candidate menjawab soklan bos sedemikian ghope, dia telah direject!huhu... Bos mengatakan, this candidate not ready to work.  

Answer 1 : Emmmm, I forgot because having holiday last week.
Answer 2 : I forget, but I remember, I already learn this at university last time.


Answer 1 dan Answer 2, dua2 memberikan makna yang sama, mengatakan tidak tahu untuk menjawab soalan intebiu, TETAPI cara menjawabnya adalah berbeza.

Answer 1: lebih kepada kebudak-budakkan
Answer 2 : lebih kearah persediaan menhadapi interview...


Haaaa..nilah huraian boss kemarin..hehe..Mimi tolong menghupdatekan bebelan bos di "kerana Lily" ini aje..heeee... Maka nya kome dapat tak apa yang mimi nak sampaikan ni?heeee... Hakikatnya bos tak taw pong candidate tu bagus ke tak macam mana cara dia akan bekerja..

Tetapi..

Dek performance nya hanya semasa diintebiu, dengan menjawab soklan sedemikian ghope, Bos telah bertindak mereject candidate sedemikian walaupun candidate itu memiliki kelayakan akademik yang agak baik..Fuhhhhh~ penattt bercerita...heeee..

Walau kadang2 ghope kite ni tak lah begitu penting bukan bermakna TIDAK PERLU dipelihara. Kerana sikap sambil lewa kita, menganggap orang lain berfikiran sama dengan kita, justeru , kita terus mengabaikan perkara2 yang remeh itu..

Maka ada baiknyaaa..


"Don't judge book by it's cover.. 
but Don't let it's cover look so grimy.."


Selamat hari khamis kalian! =.<

9 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

jgn menilai kalau sekali pndg aje =)

shafiqabdshukor said...

setuju gak ngan boss mimi tu...
memang la nmpk diorg ni pandai..
tapi nmpk sangat macam diorg ni main2.. x serius....
sepatutnya dah tau nak kena interview kena la prepare... mcm la x prnh buat mock interview...
nak try la interview ngan boss mimi.. hehehe

najihahfara said...

penting tu..
jangan menilai org dari sudut luaran

maszull said...

assalamualaikum mimi...betul tu jgn menilai org dr luaran nyer saja yer kaji isi hati dia juga...:)

Adam Azra said...

bagus entry ni. heheee

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

takut pula bila pikirkan pasal interview ni... zuan next year akan melangkah ke dunia pekerjaan insyaAllah

Nadzirah K. said...

selalu kan orang ckp you're what you eat...
nie you're what you talked...
ooppss...mcm x kene je...hehe

naim said...

kena pikiaq berkali-kali sebelum memberi jawapan yang bagus..


http://pemudattbc.blogspot.com/2012/09/kita-hamba.html
jom baca n komen. :)

syakey said...

haa ada betul jugak tu. so kena jaga "cover" supaya tak salah interpret lah yerr.

;D