Sunday, April 22, 2012

banyak susah wooooooo

Bismillahirrahmanirrahim..






Ingat senang ke nak jadi senang? Huihhhhh.. Walau siapa pun orang tu, mereka tetap bermula dari bawah dan barulah merasa kenikmatan yang Tuhan limpah ruah kan kepada mereka. So, be praise to Allah every day ye may friends :))

Ni mimi sempat la snap dengan tepong tak bape nak mahai tak bape nak murah, sementara tunggu opismate lain yang pegang kunci opis buka pintu opis. Ouhhh.. bermula hanya tanah kosong, then pacak2 tiang dan C channel, akhirnya dah berjaya membentuk rangka bangunan ni.. hoowaaaa..

Sape yang buat? Tak lain dan tak bukan, opkosssla mamat2 gagah dari seberang laut Malaysia sana, Indonesian man la (sedap sikit name..hehe). Apa yang mimi perasan, kalau tak Indon Men, or Bangla Men je yang buat ini semua.

Emm, susah mereka cari duit kan? Kalau tak kerana Tuhan meminjamkan kudrat kepada mereka sampai naik atas rangka2 bangunan yang macam mimi bulatkan kat atas tu, mesti bangunan tu takkan dapat disiapkan mengikut tempoh masa yang ditetapkan.

Maka,


1)walau siapa pun mereka, mereka masih manusia, masih berkhidmat atas bumi yang nyata, maka mereka juga seperti kita. Tiada istilah perbezaan kasta dalam kehidupan yang nyata ini.

2) Susah kan nak dapat duit? Sekupang or seposen itu masih duit kan? Janganlah sepak2 or buang2 10 sen itu dalam tong sampah. Tanpa 10 sen tetap tak dapat jadi sejuta kan?

dan 10 sen itu juga masih rezeki dari Tuhan kan?


Banyak lagi pengajaran yang kita boleh serap dari kehidupan kita sendiri, kehidupan orang lain. Jangan pernah sia-siakan  ilmu yang Tuhan anugerahkan ini .. ;)

Alhamdulillah.. ;))



11 comments:

NAL said...

thanks for sharing..memang byk pengajaran yg mampu kita peroleh disekeliling kita..btw first time dtg sini..done follow

aDisH.sHidA said...

bukan mudah nak mudah...bukan susah nak susah...

apa pun kita lihat di sekeliling kita boleh dijadikan pengajaran..jgn selalu pandang remeh

aimi said...

sy vote dua kali entry nie =)

Izz Faizah said...

yup...sgt2 stuju dgn entri ni... sbak pulak bce.. :)

kura said...

abang indonesianman tuff <3 hehehh

Ezad Skytech said...

mereka2 je yg sanggup buat kerja mcm ni..demi mencari rezeki...kan...jgn la pandang rendah pada org lain :D

mas saari said...

bukan senang nak cari rezeki, kena rajin dan usaha..

Iffah Afeefah said...

Rjinkn diri cr duit.

Da kje k ngh nk blanje opah plak

Ini Kisah Tia said...

pasal tukang bina tu , yup Tia setuju :)
0.10? sgt bernilai owkay ...

Prettywrite said...

agak2 diorang ada insurans ke tak eyh?(company cover?)..mungkin tak..sangat2 bahaya kan..

[sutera kasih] said...

disebalik gah nya bangunan2 tinggi berdiri di Malaysia ni, diorg la