Monday, March 19, 2012

Boleh ke Nak TiPu?

Bismillahirrahmanirrahim..





Isnin, 7pm
mama: akak, dah balik ke? saje tanya..
saya: belom, hari ni balik lambat kot, nanti akak dah sampai rumah akak mesej ye..

Selasa, 8pm
mama: akak balik keje pukul bapa ari ni?
saya: ohh, hari ni awal sikit mama, pukul 7 dah keluar opis..

Rabu, 7pm
mama: akak, buat pe tu? dah sampai rumah?
saya: belom, huuu. dalam pukul 11pm tadi ina balik kot, tak pe, ada orang hantar, mama jangan risau ye.

Khamis, 10pm
mama: akak balik lambat ke?
saya: aah mama, macam biasa, dalam pukul 11, bos ina hantar, mama jangan risau ye. Nanti dah sampai rumah ina mesej.

Jumaat, 9pm
mama: akak, ari ni pon balik lambat ke?
saya: hehe, tak delah, bos bagi balik awal, nanti dalam 6 lebih nak dekat pukol 7 ina balik lah ni..


Apakah itu semua?
heee.. Begitulah 5 kali dalam seminggu, dalam waktu yang lebih2 kurang macam tu, omaaaakkk den di sabah nun (Saya bukan orang sabah tapi menetap sementara yang tak tahu sampai bile di sana, kekeke, saja nak bagi taw, sebab ramai yang salah paham..heeee) mesti, WAJIBulghunnah akan mesej saya.

Tak pon, dia suruh assistant manager die aka adikku, mesej, menanyakan keadaan saya balik awai ke lambat. Huuuu..

Kekadang serba salah dengan mak. Bukan serba salah apa, kekadang rasa cam nak bohong, kata balik awai. BUkan pe, kalau kata balik lambat, selagi tak terima mesej dari mimi yang mimi kata dah sampai rumah, selagi tu dia tak tido. Dah macam menyusahkan emak je..huuu.. =.-

Sedih pulak.huuu. Ni sebab mimi tak de kemudahan transport sendiri. Jadi pegi dan balik keje semua depend 100% pada bas. Jadi kalau dah lewat2 macam dah nak pukol 9 ke atas tu, mak mula tak senang duduk kalau mimi tak balik keje lagi....

Nak tipu pon serba salah. Kalau tipu, kang jadi pape, mak lagi dabel trabel risau tak taw pe cite. Tapi kalau tawu saya balik lambat dia pon hisau gak. So, mungkin cite je pekara sebena, lag better kan? Tak baik tipu mak kan?huuu..

Tapi, alhamdulillah jugak,dipermudahkan, dapat seorang bos yang agak paham dengan pekerja barunya ni, lagi2 pulak perempuan,hihi.. dia pon risau jugak kalau saya stayback lelame. Kalau saya stayback, selalu dia la yang hantar. Tak pon sesape la yang dia dan saya kenal. Incase kalau tak de sapa nak hantar, may be dia akan excuse kan saya dari siap2 kan keje sampai kewat malam..

Huuu..almaklum la, saya kan baru lagi kat sini. Huu..Begitu pentingnya transport sendiri kan? Tak taw la bile nak berkereta sendiri..huhu..

Point nak cite, omak tetap omak kan. DIa akan merasakan kesusahan anak dia, walau beribu jauh dia dengan anak dia. Mungkin dia tak cerita, tapi dia mampu rasa apa yang anak dia rasa. Aduhaii.. omak, jangan risau ye. InsyaAllah, Tuhan itu akan selalu menjaga anak mu ni, menjaga omak, menjaga semuaaaaa makhluknya..

Tuhan. Hanya DIa tempat berharap kan? Tiada kunci lain lagi. Hanya Dia yang satu. Memelihara, menjaga, memberi, menyayangi, segalanya. Hanya Dia.




27 comments:

Ezad Skytech said...

hee...mak kan, sape la yg tak risaukan anak dia..lagi2 dok berjauhan kan..:D

Diana @ bilakukatacinta said...

emak mimi macam emak akak...sgt suka bertanya.. Hehe..terkadang over caring nya.. Percayalah mimi..bila mak asyik duk tanya, kita rasa serba rimas - bila mak dah tak kisah, dah tak tanya..kita pulak yg rasa rindu..

pss : rajin2 berkerja tau? mcm tulah nak mulakan hidup nak cari rezki..kena bersusah2 dahulu

cik violet said...

orang tua kita memang macam ni..terlalu risau tentang anak-anak..tc mimi..lame xjenguk sini :)

..ika itu aku.. said...

kasih ibu takkan ada tandingannye ^_^

sis92 said...

sama lah mcm ibu sis..
hehe

bagusnya bos prihatin ..

ABU said...

Itula kasih ibu.. Asa kat sabah ke?.. Sya orng sabah..err tetiba ngaku* haha..

Cik Jannah said...

itulaah naluri seorg ibu. ;)

izatty fatihah said...

hehe biasela ank pmpuan, mestilah si ibu risaukan cik mimi :) ibu mana xsyg anak kan ^^

Lea Isnawi said...

anak dara nya jauh di perantaraun
tu yg mak dabel trabel riso tu

nuyui a.k.a miss YUI said...

itula mak yg ambil bert..tmbhn kt ni anak pomp,lglah berlebihan risaunya..jg dri ok..

Rapunzel Cikilolo said...

dulu mak aku mcm tu. skarang dah tak da. da pandai jage diri kot...

kura said...

wahh. caringnyaa mereka pada akak :') hehhe

HARITH ISKANDAR said...

kasih ibu...

Ujie said...

Mestilah risau..zaman skrg ni pulak manusia makin hilang sifat manusia. Walau dah ada transport sndiri pon..ttp risau kalau anak balik mlm.

Tp itulah kehidupan..cari rezeki.

maszull said...

assalamualaikum mimi...itulah rasanya perasaan seorang ibu yg asyik memikirkn kehidupan anak2nya meskipun jauh beribu2 batu tapi masih juga menanyakan tentang kehidupan anaknya yg jauh...

p/s jauh dimata dekat dihati selalu dear...:)

mas saari said...

biasalah hati ibu memang tak pernah lekang dengan perasaan risau... samalah dengan akak ni, kalau tinggalkan anak2 kat rumah, setiap sejam mesti call tanya apa mereka buat... risau sesangat!!

inikan pula mimi berjauhan dengan ibu!

Santri T.P.I.N.I said...

baca ni teringat pula kisah sendiri... huhuhu

Hanie Dew said...

aku tau ko bukan orang sabah.hehehe..tp dah bole jadi part of sabahan dah..

ko keje kat kl kan mimito. kat mane? ade mase boel lepaking ngan kitorang. kitorg suke betul jumpe kawan kawan baru ni..hahaha lagi.

Hanie Dew said...

haa..entri sebellum ni kan ko pi klcc.hehehe..

emak mana yg tak risaukan anaknya sayang.jangan menipu.betul tu.

tp mama ko comel tepon setiap hari pada waktu dan hari yang berlainan. hihii

rafiq said...

anda dijemput...

http://darahmalaya.blogspot.com/2012/03/contest-budi-bahasa-budaya-kita.html

Juliet_iRa~" said...

hee..mak y jauh di sana ttp risaukan anak di sini..hee

sm la ngan mak ira..kalau lebih dr ms y spttnya balik msti dia call..hee...tanye kat mn kenapa blk lambat..heeee :)

xpe la mimi..nsb baik dpt bos y faham..ada rezeki nt beli kereta y blh sngkan awk nak g kerja k..

bsusah2 dahulu..bersenang2 kemudian..sbr ea..

H.S said...

dilema jugak ye.

susah kan tak de transport sendiri?

mak saya pun jenis macam tu juga.jenis selalu risau selagi saya tak balik.

syukurlah kamu ada bos yang baik.boleh juga hantar sekali-sekala.

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

harap dapat transfer back to semenanjung secepat mungkin :)

Ryu on ahsfantasy24.com said...

Ibu mana yang tak risao
pasal anak dia kan, hehe..

semoga dipermudahkan segala urusan ^^

syakey said...

amboih. baiknya bos. karang bos terminat pulak dgn pekerja baru dia ni :P

syarifahsidrus said...

takde mak yang tak sayang anak kann

ctk said...

hehehehe...mak ct pon gitu, selalu duk tanye :D