Wednesday, March 14, 2012

nak kurus tapi takmo keding

Bismillahirrahmanirrahim..




naaaakkkkk
kuuurrruuussss
taapiiii..





















tak mo keding!


kikiki...ape ke panjang bebeno tajuknye ye..heee.. 
Biaselah, orang yang beso sikit ----->nak kurusss
Orang yang kurusss ----> nak gemokk sikit..

Nampak tak term SIKIT tu?
hee.. Sikit je, tapi tak mo banyak2..heee.. kan kan kan? Kalau bukan tu, kome adjust sendiri la ayat tu ikot suke hati kome ye :))

Asenya tiap2 tahun berazam mende yang sama. BUkan lagi jadi azam tiap tahun, tapi dah jadi azam setiap hari ha, nak kuuruusss, nak kurusss nak kuruussss. Tapi hasilnya?gagaga, tak mo cakap, sapa yang dah tengok mimi, tawulah hasilnye kan..hihi *maluu*

Payah ke nak kurus? Emmm, tak delah nak kata senang tapi usaha ke arah itu seharusssnya dijalankan secara ISTIQOMAH @ Berterusan, barulah nampak hasil. Kalau separuh jalan then surender, may be tak berapa nak berhasil lah kan.

Tapi depend pada metabolisma badan orang tu jugak. Kalau yang tinggi tu, cepat jela keberhasilan segala usaha tu. Kalau yang kurang tinggi, maka perlu digiatkan dengan usaha lain, dan come out dengan strategi lain.heee..

Pandai ko cakap ye mimi.haha. Ce buat tengok! Ye, mimi dah buat, dan akui mang susah la. Sebab mungkin tubuh badan saya berdegil mahu kelihatan bolat kan.hahaha. BUkan nak salahkan badan, salahkan tuan badan yang tak pandai nak manage kesihatan diri sendiri.heee..

Makan!
opkoslah kene jage kan..Waktu makan, jenis makanan. BUkan kene tahan perot 24 jam, tapi pilih makanan yang betol. Sila ikat nafsu makan yang pelik2 macam nak makan anak tupai ke ape kan..hehee.

Senaman!
kalau setakat diet tapi bersenam pon idok, tak yah nak berangan la mimi. So turun naik rumah kene naik tangga. BUang itu lift jauh2.hehe. *nasib rumah bertingkat, opis bertingkat,so banyak tangga..hehehe*


Faktor2 lain!
1) Level pengunyahan makanan
tak boleh la lelaju or telan terus tanpa kunyah. Tapi ni mang payah betoi nak ikot.huhu. Sebab ase macam tak makan pulak kalo kunyah 10m/h ha..heee..

2) Air masak
at least 3 liter air kene minum. Lebih tak pe, kurang,tido luar rumah.hehehe.

3) Cafein
gagaga. Saya hantu kopi, teh,nescafe, indocafe dan seangkatan dengannya. Agak haru ye kalau tak dapat minum semua ni. So kalau nak minum kene buat jadual hari ape je minum, lepas tu balas balik dengan bergelen2 air untuk nyah toksin.


Uihh..kalau nak list macam2 kan. Pendek cite, gaya hidup sihat la. KAlau ase mende tu sume mendatangkan kesihatan yang lebih berkualiti tu, ikotlah. Tapi biaselah, nafsu ni lebih nak ke arah yang tidak berkualiti kan.hehe. Atoyaiiii..

Nak kurus ke tak nak? Atau nama yang lebih unggul lagi ---> nak sihat ke tak nak?
Kalau nak, ikot! tak yah manyak sesongeh.hehe. Kalau tak turun gak berat badan ko tu mimi, tak yah la nak mengeluh, menyesal, memsedih, memurung, cek balik list down ko kat entri ni. ko buat ke idok..heeeee...

Sesape nak join, jom isi borang kat diari kehidupan masing2 ye..heeee :))



27 comments:

Gen2Merah said...

hehehehe... amalkan je gaya hidup yang sihat.. jaga pemakanan, jaga kesihatan dengan beriadah... insya Allah.. istiqamah ye

nuyui a.k.a miss YUI said...

ahakz..nak tp xmmpu yui ni =p

bobiedanbad said...

Menjadi azam Akak setiap hari hehehehe

shIdA said...

ida x kurus2 pun agi ni... padahal dah declare war dgn nasi... haha!

Sunah Sakura said...

nak berisi tapi takmo gemok... =.=

Rai said...

nak gemok tapi takmo boncit.. hahaha...

HARITH ISKANDAR said...

kurang mkn malan dah lebihkan senaman.insyaallah dalam masa 1 minggu nampak hasil. nak dgn tak nak je kan...ehehe :p

..cik gugu.. said...

sy nk kurus, tp ta kurus2 . haha

kura said...

banyaknya tips kak. hehhe

mas saari said...

akak tak nak kurus dan tak nak gemok tapi nak sihat... kadang2 orang kurus pun tak sihat jugak, kolestrol tinggi! yang gemok pun sama...

jadi nak sihat sepanjang hayat! hehee

ahsfantasy24 said...

Hehehe..
semoga berjaya!
makan dan senaman tu yang perlu dicaknakan ^^

maszull said...

assalamualaikum mimi...ada nak kurus ada nak gemuk mcm2 cara dilakukan tapi kalau kurus n gemuk x sihat tubuh badan susah juga tu....oleh itu berpada2lah kan...:)

fRaMe+LenSeS said...

nad da berisi sekarang mimi. misi sekarang nak berketak2 plak. agagagagag. :D

.........cP~ said...

Salam.
orang cakap saya kurus, tapi cuma saya dan Tuhan je tau lemak2 tersembunyi..haha

Kakzakie said...

Jujur kakak susah nak bersenam... asyik ada program lain aje yg dibuat. Lagilah sekarang Sabtu/Ahad pun kena jengok anak di asrama tak ada main badminton lagi dah...

Fatin Mraz said...

lets work out!

msredcheesecake said...

Cita2 akak nak diet tak pernah tercapai.... Haish....

Kaca Lensa said...

haha.. comey... blehny adk kayu... =)

diya said...

sy nak gemok sikittttt >.<

littledolphin said...

alhamdulillah saya berpuas hati dengan berat saya hihi xD

all the best kawan!saya percaya kawan boleh :)

cik najihah said...

sy nak gemuk :(

Santri T.P.I.N.I said...

antara sunnah nabi bila mengunyah kena sampai 44 kali baru telan...

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

hehe trima shape badan seadanya :P

Iffah Afeefah said...

amboi da update

pjg lak opah oit

Eera Shera said...

nape masalah kita sama ye mimi..sebab2 yg mimi bg tu pn sma haha..jom kita usaha sama2 hee :)

Juliet_iRa~" said...

mkn mknn y berkhasiat!

heee jgn diet!

ctk said...

waaaaaa...nk kurus jugak!!!!!