Monday, February 27, 2012

Tanggungjawab itu

Bismillahirrahmanirrahim..




Selamat tengah hari! ;)

sudah makan?
burpppp..
Alhamdulillah, dan santap nasi lomak pagi tadi beli itu punya..errrr.. Apa ayat macam orang endeya niii..ish2..hehehe.. Selalunye macam nilah, orang keluo rehat, saya rehat di dalam aje..huhuhu.. (owang tak de transpot, kene la pasrah jee..huuu =.=)

TuppTuuupTUpp..lepas makan, boleh la siap2 nak solat zuhur sume kan.. Tapii..Tapi....haaaa...hehe...

Nak la setori dulu sebelom buka cite panjang lain..

Hurmm, kita manusia memang ade tanggungjawab kan? Tak kesahla, umor kite dari sekecil-kecil nilai sampai sebeso-beso nilai, ada je tanggungjawab kita. Tanggungjawab nak buat itu, buat ini. Yang belajar cara belajar, yang keje cara keje. Sumelah pendek cite, memang ada tanggungjawab masing-masing kan.

Dalam menunaikan tanggungjawab yang itu-itu..the moooosssssttttt essential thing, yang tak boleh kita tinggai, walau macam mana pon keadaan kita, tanggungjawab kita sabagai hamba kepada Tuhannya kan?

MAka, perlulah kita jalani ibadat solat, salah satu kewajipan WAJIB dalam melangsaikan tanggungjawab kita sebagai hamba-Nya. Sehingga kita diangkat pergi sekalipun, kita masih menjalankan tanggung jawab, tapi bukan kitalah, orang lain. Orang lain, akan melakukan solat jenazah terhadap kita.

Jadiii..

APa yang mimi nak cakap dekat siniiiiii..hehehe.. Tak de, nak cite, kat opis ni, owner kompeni,sume2 la, di pelopori oleh orang bukan Islam. Selalunya, tak kira lah mana2 opis pon, secara umumnya, kalau pekerjanya terdiri daripada orang ISlam, mesti mereka menyediakan ruang solat @ surau @ atau ape2 lah yang dijadikan tempat solat..

Walaubagaimanapun.


hehee, tempat mimi keje ni, tak de pulak tempat2 cenggitu. Tapi, alhamdulillah,dipermudahkan, akak kerani, tak taw la akak ke ape, tapi mimi panggil akak la, nampak hot lagi bergaya sikit, hehehe, yang bukan Islam, may be dia paham la, orang Islam ni macam2 mana kan.

ohh.. u maw itu pray ya.. U pray sinilah.. Tak de orang lalu lalang. Nanti tak ade orang disturb u pray ma..

Sambil menunjukkan ruang setor.hehe. ALhamdulillah, ada la jugak ruang nak solat kan. Kecik pon tak kesah asal bersih dan boleh la nak duduk bangun masa solat kan. Huuuu.. cabarannya la kan.. :)

Pengalaman jugak ni... Akak cina tu siap tanya..

Why ha, U solat 2 kali, orang lain solat sekali sahaja?

heheh. Tak de ma, saya balik lambat. Naik bas. Takut tak sempat nak kejar waktu. Orang lain ada transport ma. SO, ok for them just pray at home.

Ohhhh.. I see, ohh, itu waktu pray abis pukul berapa? (merujuk waktu asar)

Ohh, around 7 macam tu sudah maw habis..

Ok2 lah. U pray la sini.. Ok jugak kan..

Ok2. Tak de problem miss..


Heeeeee.. Semoga perjalanan yang baru dilalui ni, dipermudahkan dari sehari ke sehari. KOme! ingat, kalau kita selalu ingat DIa, DIa lagi2 selalu ingat kita okeh! +.<



27 comments:

acheeqa farhana said...

walau sesibuk mana pon kita, solat mst takleh tnggal..itu kewajipan :)

maszull said...

assalamualaikum mimi...baik wanita cina tu kan walaupun berlainan agama tapi die tahu kita Islam perlu menunaikan solat alhamdullilah dipermudahkan segala2nya...:)

Saya mEmang suka Menuliz:D said...

wanita cina tu sekurang-kurangnya faham..untung kak aimi..reena bw sini..jom singgah blog reena..

Han Blur said...

alhamdulillah...bgus nye ade officemate mcm tu...:)

#rndu nye kt mimito...huhu

.........cP~ said...

Alhamdulillah masih dipermudah urusan solat kan? Kawan saya pernah kerja beberapa hari kat sebuah hospital bangsa lain, tak ada tempat solat dan kalau hilang untuk solat dimarah. terus dia berhenti. alhamdulillah semalam dia dah ke brunei untuk kerja.

Suhaili Sarif said...

alhamdulillah..opah tunjuk teladan sebagai hamba Allah yg sgt taat pd non muslim
hope terbukak hati dorg nk masuk islam 1day:)

Kakzakie said...

Mimi ada tanggung-jawab besar di situ dik. Kena usahakan setor itu khas dijadikan ruang solat - ambil sikit pun jadilah. Kakak dulu masa mula sampai sykt kakak, kakak cari tempat solat dulu sebab 100% bukan Islam. Kakak dapat bawah tangga tempat simpan kotak-kotak. Kakak suruh budak buang semua kotak dan yg masih nak guna bawa naik atas masuk setor. Kemudian kakak belikan tikar getah, beli kipas duduk dan sekarang jadi ruang utk solat. Namun kakak solat dibilik kakak saja. Itu utk org Islam yg dtg/kerja sini.

So... solat boleh dimana-mana tapi ada masa tanggung-jawab lebih besar terpikul dan Mimi kena usahakan dik...

Ujie said...

syukur..ada non-muslim yg faham.
jadi tugas kita jugak nk fahamkan mereka.

mcm akak dulu, bos cina akak yg siap remind suruh solat sbb dah pk 2lebih. masa tu busy amat!

kura said...

woo.. bukan main caring miss cinis tu. heheh

Si BuDaK KaChAk said...

terima kasih sgt2...maaf menyusahkan...

ni emel sy...

hati.simple@gmail.com

Lia Irdelia said...

macam dalam novel.. huhuhu..
tabah yer,, :)

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

waaa bagus la itu amoi :D

naim said...

kita ada tanggungjawab..

jom baca:
http://pemudattbc.blogspot.com/2012/02/majalah-q-anda-answer.html

majalah best untuk anda.

Eera Shera said...

sehari ade 24 jam. x kan la 5 minit pn x sanggup nk buat kan..5 minit je Allah mintak nak dating ngan kita ;)

Bidadari Syurga said...

akak akan cari tmpt kerja yg ada kemudahan solat... bagus tmpt kerja adik tu... kerja elok2 ok... dah kerja dah besar dah adik akak sorang ni,..

syakey said...

alhamdulillah. kadang bangsa lain lebih menghormati apa yg kita buat, tapi org kita sendiri?

hmm.

♥ p a a n i ♥ said...
This comment has been removed by the author.
♥ p a a n i ♥ said...

bagusnye non-muslim tu! dia memahami tggjwb kita org Islam..

nuyui a.k.a miss YUI said...

bgus toi org tu kan..

mas saari said...

respect dengan wanita cina tu! sbb ada sesetengah tempat tak bagi pekerja muslim dia solat..

[sutera kasih] said...

aimie kt mana skrg??

Munnafendy said...

kat opis ai takde tmpt solat..nk solat kena drive keluar kat surau...

thanks mimi..ini tanggungjawab yg mesti kita buat walau ape pun alasan kn..

fathiahRAIHANA said...

so suwitttt akak tuu :D
macam kawan2 cina ana, sangat caring bab2 semayang dan pantang larang org islam ni.


moga hari2 akak berjalan lancar ye^^

diana said...

nak seribu daya..kan aimie...:)

Si BuDaK KaChAk said...

hendak bersolat tidak mengira tempat...asl bersih dah memadai...

=)

Norlida Ramli said...

hurm...
tu la..cabaran tu..
xpela..yg pentg niat kita..
kalo berjaya cmna pun..Tuhan jugak yg makbulkan kn..
so jgn nyombong2 ngn Dia :)

btw..cmna tmpt keje tu mimi?
syok x?hehe

Iffah Afeefah said...

hurm susa kn xde trnspot