Monday, February 20, 2012

"TRIPLE L"


Bismillahirrahmanirrahim..




Take me back in time ... by ~  aoao2


"even you study hard 4 years, you still learning until now.."


Heeee..ass sebenonye, dari tadi puehhhh dok pikio, nak kongsi apa dengan kome, pasal pengalaman koje ari petama ari ni..huu..

Pikir punye pikir, ase quote kat atas dari bosss tadi je yang paling seronok nak cito..hehehe.. Keje, alhamdulillah, walau pon mende baru, dan manyak jugak jauh dari bidang sebeno belajo kat U, tapi, merasakan diri ni, macam dah mula berminat.

Aihh..dulu mase minta tak minat ke?

Bukan lah tak minat, sebab susah nak dapat keje kan, so, apa kaitan electrical engineering, minta belaka, mana datang dulu, pegi dulu. So, yang datang ni pulak, yang agak jauh menyimpangnye dari Medical Electronic. Tapi macam2 mana pon,basic asas tetap sama..

Soooooo..

Kuarlah quote yang kat atas tu dari Bos..

ye kata ape.. "Susah kan nak jadi engineer?" (pas tu die gelak2..errrr..hahahaha)

errkkk! Ye, mang susah..gagagaga..

" 4 years ago, you just learn the theoretical . Now, you face the real one. What is the engineer responsibility?"

" To make, all the construction, should be safe.."

"Yes, that's why, once you make mistake, it no possible, all the electrical circuit will blow like bomb!"

hahahaha.. terkedu kat situ..Bom ye..ye.. Elektrik tu macam hantu.. Kita tak nampak dia, tapi dia nampak kita..kekekee.. Dan memang tak mustahil, kerana kesalahan kecil, berupaya menjadikan "hantu" itu bertindak menjadi bom.

Dan tak kesah keje ape sekalipun, semua ada cabarannye kan? Yang membezakan, macam mana diri kita menghadapi dan menyelesaikannya. Even sapu sampah sekalipun. Ari2 sapu sampah tapi sampah still ada. So, tak mustahil, kita boleh produce satu kaedah dengan mengurangkan tenaga kerja tapi mampu menyelesaikan masalah. ;)

So..kuarlah quote kat atas tu dari bos mimi tadi. Masa tengah keje pon, tetap keep learning. Learning from mistake, learning new things, sumelah.. :)

So, niatkan dalam hati, apa2 pon yang kita belajar, adalah kerana KEHIDUPAN yang Tuhan itu sudah ciptakan khas untuk kita. Apabila kerana kehidupan, balikkan balik kepada siapa? Kerana Tuhan.. Kerana Tuhan itu yang telah siap sedia merencanakan kehidupan itu kepada kita. Long Life Learning. So, insyaAllah, semuanya makin bercambah dan bercambah dalam dada ...

sommm titon awai! nunite ;))



15 comments:

diya said...

sepanjang hayat kita akan belajar, tak kira antara sedar atau tak. tahniah kak mimi berjaya mengharungi hari pertama alam pekerjaan :D

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

proses blaja tu tak prnah abis.. :)

Si BuDaK KaChAk said...

sampai mati pun blum tentu kita dpt blaja semua ilmu...

ilmu terlalu byk...slagi kita hidup blaja la selagi mampu...

=)

Suhaili Sarif said...

opah ganbateeeeeeeeee
dun give up k
seriusly engineering is fun.x sbr dgr nk cte opah lg

Norlida Ramli said...

bestnye kn dh leh keje...
em..dlm idup ni mmg kta still blaja..blaja mcm2 yg watkan dri kita lbh dewasa..hehe

esok 2nd day keje ek...keje baik2..hehe

Tasha said...

life is a learning process~


:)

Ijah EmoTemo said...

Dalam kehidupan kita tak akan pernah berhenti belajar :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

kamu keje kat mana syg? perak? sbh?kl?

ShahzCudin said...

hmm...setiap hr mesti ada blajar susatu sbb hr ni x sama mcm semalm..

mas saari said...

belajar dari kesilapan baru kita lebih maju..

maszull said...

assalamualaikum mimi...betul tu belajar n bekerja x sama caranya jadi bila dah bekerja tu hati2 n ikut semua apa yg telah dirancangkan yer...:)

Hanie Dew said...

" To make, all the construction, should be safe.." << berat tanggungjawab tu. hiiii

Iffah Afeefah said...

aiyooo

da mmg adt keje kan

mne tak susa mende baru

biela bell said...

makin tinggi gaji kita makin tinggi tanggungjawab kita..haks~

Lia Irdelia said...

betull..
alam universiti hanya teori..

:)