Monday, January 9, 2012

#1 Diari cikGu MiMi

Bismillahirrahmanirrahim..



Alhamdulillah :))
Hari ini, maka bermula lah perubahan dalam hidup ku, setelah menyandang gelaran cikgu  Aimie ye, ngeeee :D

Kerjaya guru memang mencabor ye. Orang mungkin nampak, ala, mengajar jek, apa susah? Apa susah?Huuuu.. Banyak susahnya. Ternyata siap profession ada susah ada mudahnya. Termasuklah menjadi guru, walau hanya cikgu tusyen macam eden ni.hehe :p

Tadi kite ajar diorang Science. Dah konpius nak cakap BM ke BI kan. Dah macam2 dasar pulak kerajaan nak ubah ni. Tanya diorang, pakat kata cikgu sekolah ajar campur2, cakap BM la banyak nye, maka girangnya daku mengajar dalam BM,hehe. Tapi boleh kata rojak jugaklah.

Dan yang lebih best dan mencabarnye, salah seorang anak murid ku, terdiri daripada golongan kurang upaya. Mak die siap warning dah ni, 

" ni cikgu aini ye.."
"ohh, ye, ye saya, cikgu aimie"
"one of my children, ismail, have a optimazion blablabla (entah ape ke name sakitnye, tak bape nak dengar, laju beno maknye sepeking..hehe) , so, may be cikgu kena ajar a little bit nice. Kalau kita kasar, lagi die aggresive dengan kite.."
"oohh.. okeh,. baik puan, its ok for me "

Huuu..kusss semangat ni. huu.. Tak pe, tak pe.. Bertenang..hehe. Dengan rasa semangat nya masuk kelas dan mereka nampak macam dah sedia je nak belajo.. Maka bermula lah, merepek, blablabla bla..hehehe..

Dan yang paling best..

Si ismail yang kurang upaya ni tadi yang paling pintar dan cerdas berbanding semua. Bila disuruh bagi example tenaga2 dalam kehidupan seharian, Zssuupppp,

Cikgu2, potential energy ada dekat pokok kan cikgu. Buah-buah tu jatuh dekat tanah kan cikgu..

Tutt.. Terkagum kejap cikgu yang berdiri tercongok.hehe. nasib tak melopong jek..
ternyatalah.. Subhanallah :))

Ternyata, golongan kurang upaya ni sangat ISTIMEWA dan mereka lebih bijak dari apa yang disangkakan.Moral value di sini, jangan kita pernah pandang hina walau kita nampak die KURANG. Ternyata setiap menusia memang HEBAT dengan kelebihan masing2 kan.. Dan tetibe terus nak buat entri,(sempat lagi pikir mase tengah ngaja tu..hahahahaa).

Aihh..seronoknye dapat mengajar budak kurang upaya ni :))

Pengalaman petama mengaja budak ramai2 ni, alhamdulillah setakat ni okeh. Dah ada 4 student. Dan tak kena buli. Errr, okeh lah kan?hahaah.

Cikgu2, cikgu ni tak garang, nanti boleh belajar lagi kan?
Boleh2, tanya je taw..

keke. Ye, saya mang tak garang. Dan tak tahu bile nak garang, dan asenye tak sesuai untuk seorang guru kalau tak de garang kan.gagaga. Kene belajo ni jadi garang sikit.hehe. Dan tadi Mr.Tom, coordinator tempat tusyen, dan die seorang English man memberi sikit comment,

"may be u should let them explain more in complete sentence, By the way, u a gud ticer"

Heee. Makanya kene giat praktis ngajo kat rumah lagi nih. Huu..cakap sowang-sowang kat dinding pon okeh kan?hehee.. fuuuu..seharian hari ni tak tulis entri sekali tulis, hamek, terpanjang sudeh..heee..

Soriiii taw.. InsyaAllah nanti mimi pegi belog kome pulak ye. :))
Lupe plak..















Rindu semuaaaaa :))



30 comments:

cik violet said...

wahhh..cikgu rupenyeee ;)

Iffah Afeefah said...

cikgu tak grg

cikgu grg dtg mlawat

Suhaili Sarif said...

cikgu jugaakkkkkkkkk ya skrg
alhamdulillah...
blh opah...practice makes perfect
lama2 nnt biase
jgn takut..
x grg xpe yg pnting ade tegasnya sket..hehehee

waa anak2 murid da syg..hehe

btw.mmg mmg mrk sgt special :)

Gen2Merah said...

waahhhh, baru saya tahu lily ni sorang cikgu... heeee... cikgu tusyen ke atau cikgu tetap? heee..

syuukurlah kan... memang sornok jadi cikgu.. kita ajar orang, insya Allah diri sendiri pun otomatik akan terbelajar sama... kita pun akan nampak perubahan kendiri ke arah yang lebih positif.. ilmu d dada pun mencurah2 kan..

gud lak aimi.. nanti post2 pasal karenah murid2 ya.. saya mmg suka baca entri2 mcm tu.. heee

Ezad Skytech said...

wahh....da jadi cikgu la mimito...:D

#teruskan mengajar...(^^,)

mr.ninja ^___^ said...

alhmdulillah..jgn takot2,mule2 mmg cmtu nnti dh lame,kmu makin suke..utk anak murid yg special tu,jgn kasar2..ajar pelan2,..

anyway,gud luck syg..all da best 4 u..saya sntiasa sokong kamu,mndoakn yg trbaik utk kamu..^_____^

Yayan. said...

wawawahh cikgu mimie :)

hee seronoknye dapat pengalaman jmpe kanak2 kurng upaya. selalunya mmg mcm tuu, setiap kanak2 istimewa tu mesti ada kelebihan diorang masing2. so tak boleh pndg rendah pada mereka.

kan cikgu? hehee :D

Teenager Housemaid said...

wahh..cikgu aimie!

but yeah, kanak2 yang dikatakan 'tidak sama seperti kanak2 lain' adalah kanak2 yg lebih pintar kerana mereka unik..:)

::WafaIrdina:: said...

huhu...cigu upenya...cikgu aimie!!!comel lak pgil gitu...

pe pun...bess nya tw dpt ngaja special children...wlpn mcm2 perangai yg kiter kne atasi..pe pun yg penting kita enjoy time ngaja..baru lar rase xterbeban...t share2 lar pengalaman mengajar mereka nge ain naa^^

Zul Fattah said...

fulamak.. dah jd cikgu la.. ok la tu.. wlaupun cikgu tusyen.. tahniah yup.. dan mengajar itu biarlah ikhlas krana Allah.. dan tidak memandang siapapun anak didik kita.

inapramli said...

assalamualaikum..em,best bc crtan awk sbb sy jg ad pglman jd ckgu tp ckgu tadika je.tp skrg srirumah spnuh ms.em,sy blgger bru.hpe dpt sokongan jd fllower sy..ad le smgt nk mnlis..tq.

saffiya_aleesya @ echa said...

selamat mengajar yer cikgu..:-)

Faaein Talip Roy said...

wah..

cikgu mimie..

semoga selamat mengajar yer cikgu..

InshaAllah.. you can always be a good teacher.. ^^,

nuyui a.k.a miss YUI said...

wah,kembor dah mengajar..bgusnya dia..

Hanie_Dew said...

jadi cikgu tusyen ko mimi.hebat.tu org kurang upaya ni bukan sampai otak pun kurang upaya ye tak. diorg lagi pintar.

kalau minat mesti seronok ko hari hari nak mengajar kan mimi.

CGG said...

waa..dia cikgu la...

hebat2

mas saari said...

selamat tengahari cikgu!
moga success ye..

maszull said...

assalamualaikum mimi...wah dah jadi cikgu la....baik2 mengajar tu yer...:)

Norlida Ramli said...

wah..dh jd cikgu sains la mimito kita ni :)

btw..gud luck memalui hari2 mendatang..hehe

erm..btl la..OKU wlupun kurang upaya tp dorang ni ada byk keistimewaannya...

subhanallah..mah suci Allah :)

Paris Lipton said...

guru tuisyen eh? nk try lah aplly mana2 hehe

littledolphin said...

jadi cikgu tusyen?cool nya!

kanak-kanak kurang upaya ni memang istimewa. :) dan lebih bijak sebenarnya.


banyak-banyakkan praktis ! saya tahu anad boleh! :D

Chegu said...

Welkam to da klub, jgn lupa tadah tgn doa spy kita dipermudahkan utk menyampaikan ilmu kpd anak2 murid.. Mendidik kerana Allah utk pelajar.. Tahniah cikgu

Ann Ishak said...

Selamat pagi cikgu.....hihihi good luck ya

aQimie Ceplos said...

waa.. da jd cikgu da skg dy.. bangge kite walaupon name sipi batu je. ahah! :D

Ct Aja said...

ramai gak bloggers cikgu ye...hihihi.... seronok, besar pahalanya kan, kalau di beri pluang sy pun nak jgk, tp xde rezeki..hihi

fae jamal said...

laa..cikgu rupenyee..
Cikgu aimie !:D

KaK LimAh Si SupiR said...

cikgu aimie :P

BeloG MTT said...

Wish u best of luck Cikgu Aimie ! :)

ciK LyndaWawa said...

cikgu yang rajin blogging! hehehe....kim salam ngan student......=]

Lia Irdelia said...

wuyooo..
suda jadi cikgu ya kamu,,
taniah2,,,

suka..suka..suka,,/ :)