Saturday, January 14, 2012

ku sangkakan kilang kopi, rupanya....

Bismillahirrahmanirrahim..




Ku sangkakan kilang kopi, rupanyaaa.....





.
.
.
.
.
.



 ups! Hai semuaaaa :) 
Heee.. Hari ni lagi dasat ye, dah malam, baru nak mengonline kan diri.hehe. Hari ni, seharian mimi,adik dan omak di luar rumah. Bukan setakat luar gate, luar kawasan perumahan rumah :)

Ke mana?

Hee..tulah. Ayat pes dalam entri ni. Mimi ingat kilang kopi, rupanyaaa, kilang lain.hehe. Alhamdulillah. Hari ni, berjaya menghadirkan diri untuk satu intebiu lagi.  Mule-mule ari tu, sesaje la cari job kat Mudah.my.

Carik punye carik, jumpe satu jawatan kosong sebagai Electrical Engineer. Dia tak cakap pun kompeni ape, so, tak kesah la, apply jek. Dua tiga kendian, dapat emel, dia tanya sama ada kita nak pegi intebiu ke idok. Uihhh, berbunge2 hati. Harusss la kata nak kan.

hehe. Yelah, nak lekat seketol intebiu pon payoh, ni kene tanye pulak, harusss la menjawab nak pegi.hehe. So, die reply balik, okeh, jumpe nanti dan die tunjuk la map sekian sekian untuk tempat intebiu.


Ce kome tengok map ni, mesti kome kate kilang kopi jugak kan?hehe. Sebab nya, kebetulan, adik penah pegi lawat kilang ni, dan dia kata mang ade Santola Bar Cafe, kire cafe tu menghidangkan kopi2 daripada pemprosesan kilang tu sendiri.

Okeh, mind set, "kilang kopi kot ni, ahh, gasaklah, kilang kopi pon kilang kopi lah, asal dapat keje, dekat dengan rumah pulak."

Hehe. So, tadi dengan menggagau cari tempat intebiu, dan alhamdulillah berjumpe la jugak, walau pun entah bape kali dok pusing bulatan donut tu naik pening dah. hehe. Tepat jam 245pm tadi dah sampai.

Dok tak lame, emmm "betol ke tempat ni, tempat orang minum kopi je, ye ke ni.." hehe. Dok berteka teki sowang2, tup2, sampai seorang uncle Cina yang sempoi je.hehe.

"U aimie ha, attend for intebiu rite?"
"yes2.."
"okeh, we'll be start our intebiu sharp on 3pm, others who are late, i will not consider at all,"
"alright sir"

Peh...Memule dah ase kecut.Belom pon lagi intebiu.hehe. Betapa bangsa ini amat mementingkan ketepatan masa ye. Maka, sesape nak pegi intebiu, MASA amat penting ye. Kalau kata pukol 3pm intebiu, better 15 minit sebelom tu dah ada ye :)

First impression sangat penting. Kita yang nak minta kerja, so kita kenelah menunjukkan kita betol2 berminat nak minta keje dengan diye :))

Sembang punye sembang abis la intebiunye. Ups, lupe nak cite, ada lagi sowang budak laki, sesame dengan mimi kene intebiu tu. Kire kami diintebiu serentak lah. Dan akhir sekali, terniat di hati nak tanya sebab tak paham, aku ni intebiu kompeni ape,

"Sir, actually, what is this company all about?"
"ohh, we are from Relavant Strategic Resources Sdn. Bhd "
"ohh, so, If I get this job, which part I will contribute my self?"
" ohh, M&E part, which to be the consultant of development project"
"ohh I see, ok, thanks alot sir"
"alright."


Grrrr,suke hati jek ko ingat kilang kopi ye mimi, rupenye, ni jawatan kosong untuk menjadi Electrical Engineer bagi consultant untuk membuat apa2 pembangunan. Kirenya, syarikat dorang mungkin terdiri daripada menjadi perunding dalam setiap pembangunan ni sabah ni.

hoho. Ye lakot. Entah. Suke hati jek buat andaian.haha. Dan soklan intebiu tadi sume pasal construction.

"are you PE (Professional Engineer)" = NO
" when you will obtain the PE?" = around 5 years,if I have an opportunity to join in electrical field.
" where are you in 3 years from now?" = an engineer.
"please describe, if you an engineer, what are your responsibility to build a Mall?" = blablablabla, entah ape aku merepek..hehe.

hehe. Kesimpulannya, bess jugak pegi intebiu yang agak tak bersedia ni tapi kome jangan tirukk ye.Amat tidak bagus.hehe :p

Walau die cube menggasak supaya kita berpikir, tetapi membuat kan kita pikir, apakah dunia pekerjaan sebenarnye. Membuat kan mimi pikir, ijazah ke, diploma and so on cume tiket untuk mendapat kerja. Selebihnya dari pengetahuan kita, pemikiran kita dan pengalaman kita untuk menjadi  kan kita seorang pekerja yang terbaik :))

Can i be an engineer?

haha. Mimi pon tak taw. Dapat keje nanti taw la layak ke tak jadi engineer. hehe. Wallahua'lam..  :))

kome! mekasih sangat2 sebab selalu sapot dan doakan mimi. Semoga urusan kalian juga dipermudahkan oleh-Nya. Aminn :))






p.s: Mata sudah layuuu, masih gigih untuk cuba jejak balas kengkawan saya yang somei :)


15 comments:

aimaniman said...

smoga mimi dapat kerja yg dipohon tu,.. br akak tau susah rupanya nak dapat keje la ni, time akak dulu, keje cr akak.. time ni,.. org yg cr keje je dah beribu2, sedangkan kejenya cuma 1... isshhh

Lia Irdelia said...

hope dapat lah yer..
i Like,,

:)

msredcheesecake said...

Akak kalu nak gi intebiu mesti tanya dia co apa? Pas resarch sikit2 pasal co tu, industri dia....

Good luck yea, job hunting ni mmg kekadang memenatkan, tapi itu kan usaha kita....

Iffah Afeefah said...

opah speaking tuuuu

ala xpe

doakan sume bebaik je

*igtkn kopi gak

::WafaIrdina:: said...

huhu..smoge cpt dpt kije naa..
msti bess kan..dpt bnyk pengalaman intebiu kije...hee

..cik gugu.. said...

lau gugu kan,berketaq lutut time interbiu ;)

Kaca Lensa said...

tu ke company bru nk bkk tu mie? hehe.. xmau try intel?? beslah g interbiu, nant lme2 self-confidence anda sgt tgi.. =)

Kaca Lensa said...

haiyoo.. bykny ak akomen, sila delete ye adik kayu.. tenet xbrape nak bagus.. heee.. soryy..

Jue said...

Moga ko dpt job tu beb! Bila bc entry ko ni mgingatkan aku dulu2 pas study. Ke hulu ke hilir ngan resume. Pastu asyik dpt soalan yg sama mcm where do u c urself in 5 years from now bla bla haha i miss that moments but dont plan to repeat it back =)

cik violet said...

wah..engineer..hebatla mimi :)


blom penah merase interbiu..hehe

fathiahRAIHANA said...

sama2! hihihi :>

eh akak interbiu kena speaking cenggitu eh? seram la. kite speaking speaking ni kelaut sikitt, hihi.

moga akak dpt la ye job nie ^^

Yatie Awang said...

amin..insyaallah..lain kali cek dulu ek hahaha

.........cP~ said...

All the best. Sama-sama la kita doa moga diberi peluang bekerja mencari sesuap rezeki yang halal.

siti kektus said...

mudah-mudahan dapatlah nanti kerja ni mimie. :)

Paris Lipton said...

eh nk try mudah.my lah jgk huhu