Saturday, January 28, 2012

kasut tak de?

Bismillahirrahmanirrahim..




Biarlah kasut tu burok ke lame ke, kau tetap boleh berjalan kan?


Kan?
Adakah kite tak boleh berjalan kalau tapak kasut tak de?
Adakah kita akan cacat kalau kasut tak de tali?
Adakah kita akan jadi lumpuh kalau tetibe kasut jadi capal yang tak macam rupe capal?

Ini sedutan dialog dari cite AKU MAHU TERBANG yang ditayangkan malam ni, cerekarama, tv3, cepattt tgk! ;)

hehe.bukan nak promote cite ke ape,Tapi kate2 tu mang menarik perhatian mimi. Walau macam mana pon rope keadaan kita, kita sebenarnye adalah lebih baik, sangat baik, daripada mereka2 yang lebih kurang bernasib baik dari pada kita kan? Jangan lupa ucap syukur taw hari2 ;)

Tak de kasut tak bermakna tak boleh jalan kan?
Kaki masih ada = Kederat manusia masih tertanggung di badan :)

Jadi??
ada masalah lagi ke??

Tak de kasut?
Usahakan cara macam mana nak berkasut, mungkin perlu bersipar cabok dulu, baru boleh dapat kasut kan?
Tak dapat memiliki kejayaan dengan cara tertinggi, tak salah cube dari bawah, merangkak, bertatih, baru boleh berjalan laju, sama laju, lagikkkk2 laju dari orang lain ;))

Heeee, kalo bab bagi analogi mang bestt kan;)
Analogi nilah merupakan pendekatan PSIKOLOGI yang asenye lembut je sampai ke hati manusia kan?

Nak bagi spirit kat manusia lain,nak bagi nasihat kat manusia lain, takkan nak pi jerkah pongpangpongpang kan? Makin berdendam lagi ade lah kot. kot la..hee..Ntah :p


Maka, disamping beranalogi kepada pembaca, mimi pon turut menyeraaaapppp analogi ni, sumbat dalam2, tanam baik2 analogi ni , semai baikkk punye dalam hati ;)


Teruskan menjadi manusia yang sentiasa bersemangat meneruskan keazaman yang dicipta sejak awal taw. Never stop until die. :)

Jom buattt sesameee neh! ;)


15 comments:

Bidadari Syurga said...

1st hahahahaha.. akak dkt bilik. tapi dengar citer ni. biar kasut buruk janji bersih....

ps: majuk yeak ngan akak. sory yang. akak dah masukkan link ni dalam blog list akak. lupa-lupa-lupa... maaf tau.

Iffah Afeefah said...

hurmmm sedih lak

mls nk tgk

pnt

nk tdo je rase

opah npe rjen update ni

dok tempat klajuan tenet kah

..cik gugu.. said...

ta blh tgk .. d luar kawasan ;)

niesa said...

tacing2..uhuk2

Si BuDaK KaChAk said...

yup...saya nk bermula daripada bwh...

insyaAllah akan berjaya nnt....amin...


p/s : tak tengok pun citer tu...hehehe

qlah said...

tak leh tengok ,

hujan kut kat sini . nanti ada orang marah , ehheh XD

AININ SURAYA said...

takde kejayaan datang bergolek .

merangkak dulu, baru boleh larik .

AININ SURAYA said...

takde kejayaan datang bergolek .

merangkak dulu, baru boleh larik .

AININ SURAYA said...

takde kejayaan datang bergolek .

merangkak dulu, baru boleh larik .

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

style cara smpaikn msj tu.. :D

maszull said...

assalamualaikum mimi...seronok cite tu tadi semangat yg jitu membuatkn die berjaya walaupun kehilangan orang yg tersayang...:)

Teenager Housemaid said...

kak mimi, nice analogi and kiasan..:D

saya tak tengok pun cerita tu teehee~

saffiya_aleesya @ echa said...

tengok gak citer aku mahu terbang semalam..apa pun bila kita cerita ni,moral of the story, kekurangan itu bukan satu alasan untuk seseorang itu tidak mampu melakukan sesutau yang terbaik!!!

mas saari said...

janji masih boleh berjalan kan?

Dzarief Zuhdi said...

wahh.. lama tak singgah sini.. rindu la penulisan cambest kat sini..hehehe