Friday, January 13, 2012

emosi pengaruh hati

Bismillahirrahmanirrahim..



Apabila kita berhadapan dengan situasi dimana kita perlu meninggalkan emosi sedih buat seketika untuk menghadapi perkara2 yang lebih penting di hadapan, apakah perkara2 yang wajar kita lakukan?

ehemm...macam ruangan luahan perasaan dalam surat kabo plak :p


1)Mencari ruang-ruang gembira sedaya upaya yang mungkin.
Kan? Kita tahu kita akan menghadapi pekara yang lebih beso di hadapan. Apa kita cuba simpan kejap emosi sedih2 yang dibelakang dalam kotak pintu tak suka hati ketat2, siap berkunci dengan mangga.

Yang pasti sedih sudah berlalu, yang bakal berlalu, takkan nak kasi sedih lagi?  I want to move it! move it! =.<

Cuba sesuatu yang baru, bizi2 kan diri mencuba sesuatu yang lebih membawa keuntungan kepada diri, sekurangnya membuat emosi kita beralih serta merta ke arah yang lebih positif kan?


2) Mengingati sumber inspirasi.
MAsa tengah sedih2 mase belaja dulu, selalu teringat kat mak, mak kata apa,
" belajar rajin2 ina, nanti kalau dah kawin, laki tinggai kamu, kamu nak makan apa, sekarang ni, ilmu tu la dok tolong kita nanti. Bukan untuk sape2, untuk kamu jugak kan."

Betol! Dengan pantas nya, mata akan terbeliak sebesar yang mungkin. Tamo nangis2 dah. Daripada aku nangis, baik aku pikir cara macam mana nak selesaikan masalah yang makin bertimbun ni.

Sama la jugak dengan permasalahan2 lain. Jadikan sumber inspirasi kita sebagai satu NYAWA yang baru, yang mendokong kita supaya move, move, move ke depan :)

Tapi..kalau sumber inspirasi tu pulak yang buat kita sedih, owes remind ourself, mereka juga manusia,mereka juga sama seperti kita. Kalau kita pernah buat salah. Kenapa tidak mereka kan? Mereka bukan tuhan, mereka juga bukan nabi, just same like us.


Asenye DUA mende ni lah yang sedikit sebanyak banyak menguatkan diri semasa dilanda kesedihan, keperitan, kepahitan. Dan alhamdulillah, setiap masalah itu akan selesai. Cuma diri kita je, mahu memilih jalan yang SALAH atau pon BETOL dalam menangani masalah itu.;))




*tetibe ase entri sejak akhir-akhir ni, banyak pasal kene tinggal, gagagaga..*



12 comments:

Faarihin said...

teringat memori lama ke?

hehehe..


yup.. perlukan motivasi macam ni.. baru rasa semangat nak buat sesuatu kan.. ^^

..ika itu aku.. said...

xmo la sedih2.. ^_^

tp setuju dgn entri ni..
emosi la plg pyh nk lawan..

Jue said...

betul2..kekdg tu emosi ni tlalu mpengaruhi hingga kita buat keputusan yg x spttnya. ade ms..bila kita reti kawal, sgala akn dpermudahkan =)

Munnafendy said...

hahaha..ada la tu teringat kat sape2....jeng3

mas saari said...

akak tak suka layan sangat emosi, nanti jadi parah!

maszull said...

assalamualaikum mimi...nape jadi mcm ni jgn ikutkn perasaan tu pandang ke hadapan be strong dear...:)

Iffah Afeefah said...

entry sedih manjang opahku ini
apakah?

*dia dtg marah kt blog uwaaa

ciK LyndaWawa said...

tengok la gambo org tersayang..heheheh

Eera Shera said...

susah kan nak lupakan sesuatu yg buat kita sedih..sampai bila2 boleh teringat huhu

siti kektus said...

kalau kite sedih, kite akan cuba senyum je. pastu ingat mak abah. hehe :)

Lia Irdelia said...

Gangguan emosi sedang berlaku yer..
kamu kan kuat orangnya,,,

chaiyo2.. :)

shahani... said...

jgn sedih2...jom sama2 bz kn diri wat ssuatu yg leh gumbirakn diri tuk hilangkn rs sdih 2...k...smg d p'mudahkn sglnya...amin...

:)