Thursday, January 12, 2012

Beratttt.. ohh Berattt...

Bismillahirrahmanirrahim..




Lembaran baru. Buku baru. Hidup baru.Pengorbanan. Masa Depan. Hidup.

.
.
.

..
.


tuuttt tuuutt..

" Hello, ni cik Aimie Amalina ke?"
"hello, ye saya, kenapa ye?"
" Ohh, ari tu awak ade emel IQM kan, tanya intebiu awak ari tu. Jadi, kami nak panggil untuk 2nd intebiu. Cik aimie boleh datang ke?"
"ohh, iye, bila ye intebiu nya?"
"ohh, kalau boleh, kami nak arrange isnin depan, 16 Januari, boleh ke?"
"ohh, okeh, macam ni, sebenanye saya dekat sabah ni. Cuma isau tak de tiket ke sana, boleh saya hubungi nanti?"
"okeh2, anytime. Okeh. "
"orite, terima kasih ya."
" okeh, sama-sama"







"hello, saya aimie amalina, semalam pihak IQM ada kol saya untuk second intebiu saya,"
"ohh, okeh, bile cik dapat hadir"
" kalau rabu depan, 18 Januari, boleh ke?"
"ookehm rabu ye,emmm, boleh, pukul 9 pagi ye cik aimie"
"okeh, terima kasih"
"sama-sama"

.
.
.
.





okeh, sudah paham semua?heee. Nampaknya, takdir kehidupan beralih ke semenanjung kembali. Emm, agak berat nak buat keputusan untuk pegi ke tak untuk 2nd intebiu ni. Bukan ape..

Kalau tak pegi, nanti rugi pulak, sebab 1st intebiu dah lepas, mana tahu rezeki kan?
dan..
Kalau pegi, dan tetibe mungkin, rezeki tak de kat situ, macam terasa rugi pulak, tiket flight segala dah mahal, lainlah ayah saya CEO syarikat Oil dan Gas kan..heee.. Sian kat ayah =.=

Huuu.. bincang punye bincang punye bincang, akhirnya, emak pon berkata,
"pegilah ina, mana tahu memang rezeki kamu kat situ. Ari tu kan dah pegi mase 1st intebiu,kang tak pegi pastu menyesal pastu sedih,baik lah pegi, kita berusaha segala yang mampu, lain2 tu, Tuhan la yang uruskan, sama ada rezeki kita atau tidak."

Huuuu.. Terus tepon ayah, tanya flight macam2 mana, then kol company tu cakap nak pegi intebiu sekian sekian sekian. Pengorbanan yang akan dilakukan untuk kali ke dua lagi, untuk masa depan sendiri.Huuu..

Mungkin orang2 lain, nampak macam mudah jek kan. Tapi entah, susah nak cakap, hati ni yang macam berat jek. Anak manja ke? haha. Tak delah macam tu, tapi mungkin dah lama sangat dok jauh dari mak dengan ayah, dan tetibe nak melangkah pergi lagi, alahaiiii.. =.=

Tapi tanpa pengorbanan, kita takkan pernah menghargai sesuatu tu kan?
Kalau tak berkorban untuk kasih sayang, mesti kita lupa daratan, khianati kasih sayang..
Kalau tak berkorban untuk masa depan, mesti kita akan terus terkaku layu puyu jadi malas..
Kalau tak berkorban  untuk kegembiraan, mesti akan terus bersedih, bermuram durja..

Berattt.. ohh berattt..Tapi harusss untuk masa depan.huhu.. Kome rasa, mimi perlu pergi ke tak eh?




25 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

p ok dear,mana tau itu rezeki kamu kan..

::WafaIrdina:: said...

wish ur luck...moge dipermudahkan yaa ^^

shIdA said...

imot, pegi ar intrvw tu... nnt da keje smnnjung, sng nk jumpe... kikiki...

cik violet said...

yea pegi..ibu bapa dah redha insyaallah ada rezeki xkemane :)

Meh kite jmpe di shah alam..hehe

Cik Sara said...

We can't expect the future but we may try to create our future..

I'll do anything i can do since i never know what future lay for me..

Err..apa yang sedang dimengarutkan ini?? Heee.. Welcome to semenanjung my dear lil adik kayu!

Kakzakie said...

Istikharah dik... dapat tak dapat tolak tepi tapi kalau ianya lebih baik tak rugi mencuba. Mana tahu rezeki balik semenanjung kan...

Paris Lipton said...

eh sama-sama....
wlopon dok ipoh, kalo nk intebiu kat kl pon hati rse berat sangat...
5tahun jauh kluarga pastu nk tnal2 lai kan...wuuuuu
tp demi ms depan!

Tasha said...

insyaAllah,adalah rezeki tu..all the best :)

Kancil 8349 said...

good luck...manataw nasib di sana...:)

diya said...

pergilah kak mimi, saya bagi semangat dari dalam komen !~~ heee

Munnafendy said...

pg je..cuba dlu k.org lain rmai yg tggu nak dipanggil inteview ni..kali kedua lak tu =)

ciK LyndaWawa said...

mudahan berjaya mimi..=]

ShahzCudin said...

dah berjaya nt balas dengan penghargaan yang setimpal dgn pengorbanan ibu dan ayah tu eh..

msredcheesecake said...

Kalau dpt keje semenanjung, leh lepak sesamam makan mekdi... Hhee... Good luck dear...

maszull said...

assalamualaikum mimi...pergi la mimi mungkin rezeki mimi kat situ mana tahukan mama doakan agar mimi berjaya dlm 2nd intebiu ni yer...:)

saffiya_aleesya @ echa said...

setiap pengorbanan tu ada ganjaran nya di kemudian hari..

Lia Irdelia said...

haruslah pergi ok,,
x cuba, x tau..

moga yg terbaik utkmu dear..

:)

Ezad Skytech said...

rasanya patut pergi kot...mana tahu ada rezeki mimito kat sana...:D

iMBobo said...

semoga berjaya ok? nnt update k :)

Iffah Afeefah said...

Pergi opah

usha dlu

tkkn nk sie2 kn lak

Iffah Afeefah said...

Pergi opah

usha dlu

tkkn nk sie2 kn lak

Qaseh Gifts said...

all the best ;-)

Idea menarik! - Hadiah, Bajet dan Perancangan

Faaein Talip Roy said...

pergi lah mimi.. InshaAllah.. moga ada rezeki tu nanti..

yang penting kita usaha..

kalau nak cerita pasal harga tiket tu.. duit tu boleh di cari untuk balas balik kan..


so.. do your best..

akak suka dengan ayat Dr.Afifi al-akiti :

"tanpa pengorbanan kita tak akan berada di tempat di mana kita mahu berada"

jadilah berkorbanlah jarak itu untuk masa depan kamu ini.. ^^

Good luck!

Kaca Lensa said...

c u later adk kayu!!!wish u the best!!

NoorAtika MohdAzali said...

grab ap pun pluang yg dtg..
mgkin pluang tu takkan muncul lg..
good luck ye dear ^_^