Tuesday, January 10, 2012

siLe guna Otak

Bismillahirrahmanirrahim...



Dalam hidup manusia, banyak sangat nikmat kan. Nikmat yang tak boleh dihitung keindahannya. Antaranya otak. Otak memang superb! sangat superb! Ada yang dapat cipta otak sehebat Tuhan yang menciptakan otak?

Mestilah tak de. Sebab hanya Dia yang mampu mencipta sesuatu yang takkan sama, yang takkan boleh ditukar ganti dengan yang lain :)) 

Alhamdulillah..


dah macam kelas biologi..hehehe.. (sentuhan cikgu sains ni..hoho)


Situasi #1:
Seorang pemandu kereta, 
dapat handle mata dia, mata tengok side mirror kiri kanan, tengok depan,
dapat handle kaki dia, kalau yang manual tu, kaki kirik kanan lagi, mana nak pedesuppp laju, tetibe nak brek, nak berclutch2 lagikkk..
dapat handle tangan lagi. Pulak nak buka tingkap tutup tingkap, at the same time nak masuk simpang yang kereta nye penuh sesak, bersilih ganti.

Semua nya berjaya dilakukan oleh manusia kerana ape-----------> si OTAK!


Situasi #2:
seorang ibu kan,
kemas rumah
memasak,
antar anak sekolah,
amik anak sekolah,
siap kan anak2 pepagi,
siapkan suami,
siapkan diri sendirik,
menjahit2, dan seangkatan dengannya..
tu belom + - anak yang tak sihat lagi, dan..
kalau yang bekerja tu----->tonggang terbalik dengan kerja,

pendek cite multitasker terbaik kerana -------> si OTAK!


Semua kerana otak. Tanpa DIa, kita takkan dapat OTAK, dan tanpa otak, dungu la kita macam mereka yang tak berotak. Cite pasal otak jeklah. Bukan sebab dah lama tak makan otak-otak,

TAPIII..

sebab bengang sifat manusia yang duduk kawasan perumahan yang sedia sempit ni, yang tak tahu nak gune OTAK dan menyusahkan orang-orang lain..gagag,ups! dah terluah kat sini.hehe. Maapkan mimi. Maka kita manusia ni, sile lah gunekan anugerah yang tuhan bagi tu sebaik yang mungkin ye :))





31 comments:

Ain Atika Zailani said...

otak masih kt kepala. belum ke lutut.. jadi sayangi otak.. hehehhe! nyum otak otak.

Izz Faizah said...

hehehe..tringat mase blajar subjek biologi dlu...:D

Ezad Skytech said...

gunakan OTAK sebaik2nya...heee~

#gagah betul ye lukis gambar otak tu...teringat masa belajar biologi dulu...haha~

Tasha said...

otak sume same je,tp akal len2..haha

mcm2 ragam manusia ni

KaK LimAh Si SupiR said...

org mcm tuu bkn xd otak, tp xmau gne otak..kan mimie kan? :P

maszull said...

assalamualaikum mimi...gunakanlah otak ianya akan sentiasa berfungsi bila manusia memikirkan sesuatu...:)

mr.ninja ^___^ said...

woi,xdak otak ka?? =p

Gen2Merah said...

yelah, otak adalah anugerah Allah swt kepada manusia yang tiada tolok bandingannya..
tapi manusia skrg banyak bertindak tanpa menggunakan otak sebaiknya... heran kan..

cik violet said...

alamak..ckp pasal otak2 teringin plak nak makan..hehe..


sesuatu perkara mesti bermula dari otak..jadi sebelum bertindak gunakanla otak utk elak kita sushkan org lain ;p

syarifahsidrus said...

otak kena jaga. huhu :P

Iffah Afeefah said...

hai sy iffah
saya gune otak kekadang je

kdg saye suke pakai hati

sile mesej sy di fb ye

Norlida Ramli said...

hahaha...

isk..mrh nmpk :)

yeay..sedapnya otak-otak..kekeke

::WafaIrdina:: said...

hidup ni jangan tahu nak menyusahkan orang jer...wt pape kena pk dl baek buruk..bukan tuk diri kita dan orang lain..kan..^^

nuyui a.k.a miss YUI said...

otak tak digunakan sebaiknya,ytu yg jd mcm2..hihi..sbr ea kembor..

BeloG MTT said...

Oleh yang demikian gunakan lah otak dengan sebaik mungkin,jangan sampai orang berkata kita gunakan otak dan meletakkannya di lutut. Hehe :P

Morning awak! :)

Paris Lipton said...

huhuhu bila tgok otak real mesti rasa geli dgn cecair lembik2 tuh....tp otak mimi kiut! huhuhu

inapramli said...

sya dh fllow blog cikgu y manis ni..hrp dpt jd fllower akak jgk.bkan apa,akak ni blogger bru,plukan sokongan utk trus -berkarya-...hu3.kmen y dbri smlm mbuatkn akak syum ke tlinga,apth lg bl jd fllower.ki3..tq.

shin hyun soo said...

otak jugak perlu diasah dan dilatih..kepala bayi walaupon nmpk kecik tp otakny besar,sbb tu ape yg kite ajar mase diorg kecik,diorg senang nk tangkap,berbanding org tue...
kite plak...makin tue,otak makin mengecut...makin lame ingatan makin lemah...sbb tu perlu sentiasa byk bg latihan pd otak,supaya otak sentiase bkembang..Maha Suci Allah!
dpt elak penyakit lupe...

mas saari said...

kadang2 orang ni tak berfikir guna otak tapi ikut hati dan perasaan!

Diana @ bilakukatacinta said...

ni kes naik hangin ni???......sabor..sabor...mereka ada otak..cuba otak mereka simpan sorg2..taknak share same2...

Ujie said...

otak mmg ada, tapi akal takde..tu pasal jadi benda2 yg tak masuk akal.

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

mula2 zuan tgk tajuk, "hmm entry marah orng la ni"

baca isi, hehe bukan.. tp btl la kan, slalu orng ada je otak n akal, tp tak reti guna sebaiknya.. sbb dari kecil tak di ini mentalili, "use ur brain" bila dah besar ni orng ckp "use ur brain" dia jadi panik dan semakin tak reti menggunakan otak..lol

Teenager Housemaid said...

suka entry ni..:)

otak manusia memang unik dan hebat..
:)

ciptaan Allah semuanya terbaik..:)

tapi, manusia memang selalu tak reti gunakan otak..haha (terluah kat sini jugakk..-_-')

Totie@Tomy said...

bila kita berfikir tak pakai otak..secara menyeluruh orang akan kata manusia tak reti pakai otak..hehe

ciK LyndaWawa said...

dengan otak kita leh pikir mana baik dan mana buruk....

Redhzuan Indera said...

antara sebab gua tak ambik bio dan gua masuk sekolah teknik sbb teknik just ada fizik dan kimia je . = )

salama perkenalan .

http://coretpujangga.blogspot.com

Cik Sara said...

Meh nak story pasal otak.. Tapi jangan muntah dah ler yer.. Heee...

Otak manusia ada berbillion neuron yang saling berkomunikasi antara satu sama lain. Dan dalam tubuh manusia ni, ada satu litar yang kita panggil "celullar circuit" yang membentuk thinking dan decision. Setiap tindakan kita akan mempengaruhi certain area of our brain.

So, cikgu mimi...kang i buat entrie pula dekat ruangan komen ni..hahaha...

missssss u a lotttt dear.. more thank mr.ninja! hahaha

Cik Sara said...

Eh, typo! more than Mr.Ninja!.. Not Thank!..hahaha

Lia Irdelia said...

wahahahaa,
otak yang sempurna..,
harus diselarikan dengan akal..
Itulah beza manusia dan haiwan. :)

msredcheesecake said...

Gunakan hak kita untuk berfikir dgn cara yg bertamadun.... Jgn jadi org zaman batu.. Ye tak?

Kaca Lensa said...

ok...saya akan menggunakan frontal lobe untuk kajian saya...
errr... 'saya'?? hahaa...