Wednesday, January 11, 2012

#2 Diari cikGu MiMi

Bismillahirrahmanirrahim..




Alhamdulillah :)
Cubaan menjadi cikgu add math hari ni berjaya jugak, walaupun, agak kureeeeng memuaskan hati saya.huuuu.. 

Agak mencabor menjadi cikgu add math untuk sekelompok anak murid, tambah pulak campur form 4 ada, form 5 pon ada, dan selama 2 jam tak duduk2 la cek mimi mengelilingi bebudak tadi..huuu..

Merunsingkan lagi, sifat mereka yang penyenyap..huuu.. Kremmm otak dok pikir, tak tawu, mereka ni paham ke idok ape aku dok merapu kat white board.Cara yang paling ase terbaik, kene la go through sowang-sowang, paham ke.. paham ke.. Kalau nak mengharapkan mereka yang menanya, memang idoklah jawabnya..




Kesimpulannya tadi, mengajar silibus yang petama form 4 yakni FUNCTIONS. So, yang form 4 boleh belajo, yang form 5 boleh buat revision. Macam beselah, macam kite dolu-dolu..heee.. Tak tawulah kome, bagi mimi yang tak bape teror add math ni, masuk form 5, lope abih sume yang form 4.keke :p

Dan kesimpulan yang boleh dibuat jugak, mostly students memang tak bape nak menyintai add math untuk peringkat awalan2 ni. Bagi mereka yang super math ni, kompremm mang suke kan dari azali kelahiran add math ni..hehe ? :)


Mungkin, ini lah antara tugas GURU kan. Memahamkan student, menyemai minat cintakan subjek seperti mereka menyintai cintan cintun mereka.hehe. Dan itulah cabaran cikgu. Nak tarik minat bebudak lagii.. Nak handle otak bebudak lagi. Dapat pulak yang sengol-sengolan ni,huh! Berderau je ase kan..hehe.. :p

Pengalaman mengajar walau hanya 2 jam ni, memang banyak manfaat nye.huhu. Terasa nak berterima kasih sangat2 dekat semua cikgu yang pernah membuat kan saya menyintai semua ilmu yang penah singgah masuk, dan stay dalam otak sampai sekarang. Jasa guru sangat la tidak terhingga :))

Heran, macam mana cikgu add math tabah mengajar anak murid dia yang berpuluh-puluh, beratus-ratus tu..huuuu..

Nak heran apa kan? Itulah namanya, anugerah, semangat dan ketabahan yang Tuhan berikan kepada guru-guru ni. Ibarat Tuhan sedang menghantar "malaikat" yang membuat kan diri kita diselubungi awan-awan tebal yang sarat dengan ilmu.. :)

Terima kasih tuhan, mempertemukan kami dengan "malaikat2" ini ..Alhamdulillah ..



p.s: Wordless wednesday tadi, aku salah bagi gambo ke, huhu, nampaknye memang semua wordless dengan gambo tu..hihi, termasuk tuan badan sendiri..





19 comments:

Iffah Afeefah said...

adoi bole lak slh letak gamba

sengetla opahku syg

sbr..aja bebudak mmg susa

ape kate tggu dorg nye feedback

maybe pas rpt br dorg berani ckp paham ke x sbnrnye

ShahzCudin said...

klo cik mimi jd cikgu add math sy 6 tahun lps kn best..ahahah

ShalleyaNna said...

aja sy add math,,eh sala,,math at u,,

Cik Sara said...

apa-apa pun, reset their brain ok!
From difficult to easy. From Bored to enjoy!
Sebab math is all about enjoying yourself playing with the numbers..

Lagipun, soalan math tu manusia yang buat, jadi manusia jugalah yang boleh memberi jawapannya!! Tak gitu?? Hehehe...

Untuk f5, banyakkan latihan.. Teori dan tak masuk dah time cenggini.. But exercise will help them a lot!

All the best cik mimi!.. Bila nak sambung blajaq ni?? heee

::WafaIrdina:: said...

betol..first2 mmg xminat add math...
p lamew2 minat jugakk..
xkenal maka xcinta...
peranan guru jugak penting...
jgn terlampau xpress ngat ajar...
t murid xleh catch up then give up ble xphm..hee

Izz Faizah said...

hehe..rindu nak blaja addmath dgn cikgu pling garg kat skolah sye dlu...hehe..akk garg tak???

faizulosman said...

seorg guru perlu keikhlasan utk mengajar murid... bila guru tak ikhlas mcm2 lah berlaku kat pelajar tu...

sukacuka said...

tunjuk sikit pastu bagi latihan banyak-banyak..

maszull said...

assalamualaikum mimi...selamat pagi cikgu...selamat mengajar yer...:)

nuyui a.k.a miss YUI said...

xpe,cikgu mimi kan pnybr orgnya..hihi..

ciK LyndaWawa said...

ni bab form 4! saya tau! hehehe

Bulan Syurga Firdausi said...

ya Allah da lame tinggal bende ni :)

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

sy sebelum naik frm4 minat kat add math sudah ada.. insyallah SPM dapat A la sebab da buat sebaik mampu. dulu mase sy frm4 ade sorang cikgu nie ajar add math tapi porak peranda sebab dia cikgu baru.. sian tengok.. =)

syarifahsidrus said...

fuiyoo..jadi cikgu!huuu :D

diana said...

Assalamualaikum cikgu..:p

Lia Irdelia said...

ajar saya burung jenjang arithmetik..
boleh...

eh,,,
hehhe

Ezad Skytech said...

ingat2 lupa je functions ni...hee~

Faaein Talip Roy said...

perghh.. cikgu add math..

memang teringat kat cikgu add math tetiba..^^,

Kaca Lensa said...

saya tau jawapan tu cikgu!!! many-to-many.. hehe... baru minggu lepas ajar.. =P