Monday, January 2, 2012

mari memasak 1

Bismillahirrahmanirrahim..





Hari ni kan, ite keje di dapo jek, tak tawulah nape. hehe. Eh, bukan sebelom ni tak dok dapo, dok je, cume masa hari ni didapo sangat lama berbanding hari-hari yang lalu. ececeh.. Sebelom ni dok tenggek jek tolong mak sikit-sikit.


Hari ni, saje dok tenggek lame sikit, sampai mak rimas, so, let cek Aimie Amalina pulak dok sesi di dapo tenggek lebih lame. DOk buat ape tuuu?

1) Carrot Susu
Ala kacang jek buat ni kan.hehe. Budak sekolah pon boleh buat. Campak2 je. Amik carrot dalam peti tu, blend sampai lumat, campur dengan susu pekat manis, blend sekali, pas tu tapis amik jus je, tarukk aiss , taraaaaaa! dah siap :))


2)Mee hailam
Ada mee lebih semalam, mak tak goreng abis, meh anak die yang kasi abis.hehe.Ni pon same, senang jek, sebab main campak2 jugak. Tahu2 dah siap..hehe:

Bahan-bahan:
1/2 kilo mee kuning
2 biji tomato
Cili kering yang dah diblend (ikot pedas kome)
Cili sos (ikot pedas kome gak)
Tomato sos (ikot masam2 kome gak)
Kicap (ikot nak pekat macam mana)
*kalo ade kicap pekat lagi okeh, boleh add on.
Sayur sawi (ikot la kome suke sayur ape, tapi yang bersesuaian)
Udang bape ketul (nak boh ayam ke sotong ke daging ke ikot suke kome)
2 biji telur
9 ketol cili api
beberapa ketul bawang beso dan bawang putih


Cara buat:
1) tumis bawang sehingga kompem naik bawu dan garing2 sikit.
2) masukkan cili blend dan tumis sampai masak ye. Kalau tak masak, sakit perot makan cili mentah.
3) masukkan cili sos dan tomato sos, dan kembali tumis sampai sebati segala rasa.
4) masukkan udang/ayam/daging dan goreng sehingga masak jugak. Nanti sakit perot pulak makan tak masak.
5) Tarukk kicap ikot la pekat mana kome nak.
6) Taruk air banyak mana yang kome nak, nak kuah banyak, boh banyak, kalau tak nak sudah.hehe.
7) Okeh, biar kan die gelegak2, pas tu masukkan batang sayur sawi ye. BATANG sahaja. Daun dia masuk sat lagi ye.
8) Masukkan telur tadi dan pecah2 kan dia, baru la sebati dengan kuah. Dan biarkan die gelegak2 jugak.
9) Dah agak gelegak, masukkan tomato dan diikuti daun sawi tadi. Ni elak dari daun sawi kecut awai. Kome pon tawu kan?hehe.Masukkan cili padi tadi jugak.
10 ) Dah taste2 merasa, cukup masin ke tak, barulah buh mee tadi. Ha, garam pon ikot masin kome. Mimi tak suka masin sangat, sebab kicap dah masin. Cukup ada rasa masin saje.

Lepas dah masukkan mee, jangan lame2 sangat, nanti lunyai.. So, dah siap! ;)

ni gambo sebelom masuk mee,berasap2 lagi.. gambor dengan mee kabur pulak, huu =.=


heee, semua makanan dah selamat masuk ke perot 3 orang dalam rumah ni..kiki.. Sesape nak mencube resepi campak2 saya tu, diharapkan sedap seperti saya buat jugak..keke.. Perasan tak sudah2..hehe.. kire lulus la ni kan?heeee :p



15 comments:

cik violet said...

Sedapppnyeeeee

Alisya said...

sedapnye...lapor..lapor..

Iffah Afeefah said...

lulus opahku syg

tak sbr atok nk merasa kan

wakaka

PeJuAnG CinTa said...

mi hailam tu buatkan pc lapar =.='

saffiya_aleesya @ echa said...

wah nampak sedap..mai laa sepinggan hehehe

Daddylicious said...

amboi gambar bukan main lagi....terliur ni!

::WafaIrdina:: said...

sedap ny...ain suke mi hailam..p tahu makan je ..msk xreti..heee..

Zakaria's daughter said...

weee. carrot susu.. nyummmiii :D

Nalisa Syahira said...

mee hailam ni kat asrama selalu ler makan . haha

Yayan. said...

nak try laa.. macam senang je :D
bookmark resepi ni hee ^^

H.J said...

sedapnya nampak mee dia..blh bg saya tak..haha

ieda said...

salam kenal dari akak

wah2 sedapnmyeee , lapoor lak malam2 tgk mee hailam nie ;)

Lia Irdelia said...

ooooo..
camtuh je erk..
tapi macam mee goreng basah jer resepinya..

:)

Chegu said...

sedap..sedap...sedap..

Muhdsyafiqs said...

lapar..... (-__-")