Wednesday, January 4, 2012

segalanya tidak pernah sia-sia

Bismillahirrahmanirrahim..




Susah kan bila orang lain, orang luar yang tidak tahu menahu keperihalan tentang diri kita, tapi cakap nya macam kenal kita lebih dari ibu bapa yang membesarkan kita dari kecil sampai dewasa? ke senang? ke lantak pi lah dengan orang lagu tu?hehe. Dalam lantak tak lantak tu, mesti terketik di hati rasa kecewa dengan perspektif orang luar bila macam tu terhadap diri kita kan?

Betol, ye, kita manusia memang tak dapat nak puaskan hati orang lain. Buatlah perfect 100%  macam mana pon, mesti ade secoet dua yang tetap takkan puas hati. Nak buat macam mana, dah hakikatnya sebegitu kan. Tetapi secoet dua ni kalau tak de pon payah gak.

Sebab ape?

Sebabnya, kita akan sentiasa berada di tahap fasa sentiasa SELESA. Mean? Tak nak dah usaha, cukuplah apa yang aku dapat ni. Buat apa aku usaha lebih2 kan. Padahal, usaha untuk memperbaiki diri sendiri supaya maju dan maju tu sepatotnye takkan terus berhenti. Sentisaa harus ada dalam diri sekalipun besok mungkin kita dah tiada di bumi ni.

Usaha ini pon bukan untuk menampakkan diri kita ni hebat di mata orang lain, tetapi berusaha ini adalah semata-mata untuk diri sendiri.Buktikan kepada diri, yang diri kita ni lebih kuat, lebih sasa daripada apa yang kita fikirkan ;))


Dan jika mereka (pihak musuh) cenderung kepada perdamaian, maka engkau juga hendaklah cenderung kepadanya serta bertawakalah kepada Allah. Sesungguhnya Ia Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.
(Al-Anfaal 8:61)

Buang yang keruh, ambil yang jernih. Kalau ada cakap2 yang kurang enak tu, abaikan, ambil yang sudut positif nya. Sebab setiap yang berlaku, tidak didatangkan oleh-Nya dengan sia-sia. Pasti ada maksud tersirat disebaliknya. ;)




32 comments:

Munnafendy said...

kekadang malu tu tebal sgt...

Hanie_Dew said...

kalau aku.mula mula akan terasa kejap.pastu ignore.pastu baru fikir.betul ke.pastu ubah kepada bentuk positif. wah panjang nya prosedur aku atasi ketidakpuasan hati org. hahaha

HARITH ISKANDAR said...

setuju 100% sebab terjadi kat sy hari ni mase jumpe klien.advise ikut cara yang betul pun dia masih ada hajat utk merasuah sy..mm mmg kite xleh puas kan hati semua org kan :)

eva said...

selalu tak dpt buat yg terbaik ;( asyik salah dan jeles bila tgk org lebih pandai.. tp bgslah jugak spy sy sedar jugak kan..

mizz_aainaa said...

yupp.. pa yg kna wat..
slalu thinks +ve..
org xkn kta tnpa sbb yg kuat..
unless klu dy mmg dengki.. heee..

::WafaIrdina:: said...

stuju 150%....mnusia xkan pernah puas berkata2 ttg org laen..ada aje yg kurg di mate mereka...asalkan pe yg kita wt betol...jgn pduli org kater ap..be urself..dat's most important...^^

ciK LyndaWawa said...

setuju 200 % hehehe....

syakey said...

comfort zone itu yang mmg menjadi masalah. kadang doa melebih-lebih tp usaha takda.

itu kena berusaha, selepas itu berdoa, dan akhir skali bertawakal.

mudah mudahan :)

maszull said...

assalamualaikum mimi...buatlah apa yang kita mampu dan biarlah orang yg mengata itu lihat akan diri kita yg sebenarnya...

Ann Ishak said...

mulut orang susah nak tutup dear...mereka akan bercakap dan terus bercakap

Gen2Merah said...

butakan mata, pekakkan telinga... fokus on our target,,, (",)

Gen2Merah said...

butakan mata, pekakkan telinga... fokus on our target,,, (",)

Lia Irdelia said...

kata2 yang sangat bermotivasi...
I like!!! :)

Muhdsyafiqs said...

setuju! kita bukan sempurna! :)

KaK LimAh Si SupiR said...

sentiase bersangka baek j kan org ckp ap p0n :P

Jasman said...

jgn bersifat pendendam...hati tak tenang...

Juliet_iRa~" said...

btol2..kdg kita sendiri pon blh underestimate keupayaan kita...bkn org lain je..so kena challenge dr sndri utk buat y tbaik...zon selesa ni mmg susah nak ubah sbb kebanyakkan org bila dh ada kat situ..xnk berubah n tingkatkan dr mereka..huuu

Ct Aja said...

betul2,, xde manusia yg perfect kan... jgn terlalu memandang rendah atau tinggi pada org lain dan diri sndri kan...

msredcheesecake said...

Biaf pe org nk kata... Kita buat bnda baik kan? ...

Norlida Ramli said...

btl tu..appe pun kta kena fkir +ve...sumenya dh dirancang oleh Dia..ape yg berlaku sume ada hikmah & tunjuannya kn..hehe

Anyyss Shuhaimi said...

memang orang sekeliling tak tau atau cuba menafikan apa yang mampu kita buat. Semuanya terpulang pada diri sendiri. Nak seribu daya,tak nak seribu dalih. Allah sentiasa bersama orang yang istiqamah. :)

mas saari said...

yakin dengan diri sendiri, pasti kita akan lakukan yang terbaik..

nuyui a.k.a miss YUI said...

xder manusia yg sempurna..

sama2 kt baikinya..

dhiera said...

positif betul. kalau saya, saya akan terasa jugak. mungkin lame2 baru elok kot~

Iffah Afeefah said...

Mmg ssh nk puaskn hti org

Kakzakie said...

Hati manusia tidak sama kerana ada yg cekal ada yg tidak. ada yg sensitif ada yg tidak. Mulut boleh kata lupakan tapi hati tidak...

Mutiara Bernilai said...

yup! setuju amat,,
comfort zone kadang boleh melemaukan kita..

terlalu selesa mungkin..

aleen aiden said...

kadang2 ada juga masanya yg kita perlu hiraukan apa orang nak kata supaya kita boleh maju kedepan.hmm

Chegu said...

segala usaha utk kepuasan diri, bukan saje utk idup kat dunia, tapi kat akhirat jugak ye tak...hehhe

Kaca Lensa said...

biasalah mie.. ada jek org mcm tu.. sabaq na... =)

Syahirah Suhaili said...

stuju2..kita memang xkan dapat puaskan hati semua orang..bila dah buat terbaik and still akan ada yang xpuas hati,opcoz akan rasa kecewa..tapi mungkin jugak ada kritikan patut kita ambil,boleh buat jadi pengajaran supaya boleh buat yang lagi baik dimasa akan datang kan.. :D

Bidadari Syurga said...

hurmmm.... kurang bagus sejak akhir2 ni byk lepaskan masa di blog...

adik... kalau sahaja mood akak tak bagus... cakap apapun tak rasa... pandangpun tak mcm pandang.... hurmmmmm sebal gila...