Thursday, December 29, 2011

kepenTingan berTajuk

Bismillahirrahmanirrahim...






Mimi pon tak tahulah ape ke motip mimi lukis kek yang tak tahulah sedap ke tak ni kan paint dan copy masuk dalam belog.hehe. Ni namenye tangan dah start melukis tapi huduh. Tak sedo diri betol.hehe..

Tapi sesape besday nye rini, mimi nak ucap, selamat hari lahir yang ke _ _ _ _ (isi sendirrikkk, nanti kome malu..heheh). Semoga dipanjangkan umur dan dipermudahkan urusan sehari ke sehari ye. :))

Okeh, assebenonye nak tanye, ape ke penting beno nama title setiap entri kita? haaaa.. cepat jawab! mimi nak buat analisis ni. Sape jawab memang coool! Sape tak jawab? Jawab la dalam hati eh..hehe. Ala, tapi jawab la taw, maseh semua! sayang taw :))

Nanti baru bole eksepelen panjang sikiiiiiiiit....Alaaa..sikiiit je lebihnye daripada entri ni..heheh.. Selamat menjawab :))




21 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

dari title insyaALLAH akan tau apa isinya..

kdg2 tittle gempak tp isi nan hado lak.

hikhik..

cik violet said...

kadang title gempak tapi isi..hurm hurm..hahaha...

mas saari said...

kadang2 tajuk tu dah boleh mengambarkan apa cerita di blog tu..

Munnafendy said...

tajuk entri ni kire macam iklan kat tv tu...tajuk yg menarik buatkan org nak klik nak tgk isinya best ke tak.

kalau org yg main SEO ni mmg penting la bab2 memberi tajuk.

tp kalau entry mimi, tajuknye 'lesson ###' dah mcm trademark blog ni...hehe =)

Ezad Skytech said...

tajuk sebagai intro entri kita tu...heee :D

BeloG MTT said...

Dari tajuk kita dah boleh agak isi kandungan dalam entri tu tapi ada jugak kekadang yang lari dari tajuk. Hikhik

Apo pon penting tajuk entri tu :')

Kek besday untuk MTT ehh? lagi 3 hari nihh. Hikhik :P

diana said...

tajuk yang menarik akan memberi kesan pada pembaca untuk klik link kita..
cer buat tajuk suam2 je..
"CINTA"
tak ramai yang tertarik nak baca..
berbanding..

"jatuh cinta kerana harta"
"gara2 cinta si munah merana"
"jatuh cinta pada adik angkat"

penaberkala said...

tajuk tu macam daya penarik la
klu kena gaya, orang rasa nak baca bila terpandang tajuk
tapi, biarlah isi tak lari pecut 100m dari tajuk asal dah la
nanti, readers akan rasa tertipu

lagi satu utk SEO
tajuk yg kita buat, kalau kena denga apa yg orang cari di enjin carian, memang free-free je dapat trafik
yg ni penting untuk bagi info/maklumat kepada readers
jgn pula buat tajuk je, then isi entah hape-hape

tu je kot 2 point konkrit utk persoalan kat atas
just my 2cents

qlah said...

pentingnya tajuk ?

hurm...

untuk menarik pengunjung membaca ...

boleh kan ? hihi ;D

Kakzakie said...

Walau ada pepatah bahasa inggeris jgn menilai buku dari luaran namun lumrah manusia dari luar menilai di dalam, membaca tajuk membuat hati tertarik utk membaca walau ada kalanya tajuk diberi berupa metafora atau sebagainya...

Cik tikah said...

pentinglah mimi sebab kalau x de tajuk, org malas nk baca entry kita. pasal pe entry yg kita dok ckp tuh. at least kalo de tjuk, org senang fhm dgn apa yg kita tlis tuh. x gitu? ekekeh!

PeJuAnG CinTa said...

title la yg paling penting untuk menarik reader =P

ShahzCudin said...

hmm...title tu bg org gmbrn awal isi tu psl ape..menariknya tjuk tu boleh tarik org nak baca wlpun...title ni mcm nma org la..klo kite taw nama org tu bru la kite bleh kenal2 lebih dlm psl die..

..cik gugu.. said...

penting kot coz tjuk tu kdg2 gambaran awal kpd n3 kte.. yg tjuk tade kne mngena ngan n3 tu,ta taw la kan.

Nadzirah K. said...

tajuk yang penting.sbb dari tajuk orang dah boleh agak ape isinya :)

Teenager Housemaid said...

entah lerr.. tatau nak jawab..
maybe org akan lebih mudah utk mengetahui apa isi nya nnt kot..hehe..

p/s: follow awak..:)

Rtp Farra Arisha said...

for sure, the title of any entries must be main and an important things including the contents of what we'll write about. if not, we could have less of readers intentions! and in my opinion, every titles of entries mesti berkait rapat dalam setiap penulisan/entry.

H.J said...

ada time dia penting..ada time dia tak penting..ahaa

maszull said...

assalamualaikum mimi....tajuk n3 tu mama rasa penting kot kalau x ada tajuk org x tahu isi penting n3 tu kan..:)

Iffah Afeefah said...

1 trik mnt pmbce
2 tunjuk ape y kite nk smpaikn
3 seo.


sekian muhaha

naim said...

salam akak

kerana tajuk, 2 sebab orang hendak membaca.. :)