Tuesday, December 27, 2011

Sisa sisa kisah kita

Bismillahirrahmanirrahim..



Taddddiiii annn, ite jalan2 kat belog2 orang kan, alaaa, nama lain nye BLOGjalan2 la, lepas tu ite jumpe ni kat belog cek saudari ni.

Ite rasa macam menarik jugak nak kongsi dengan semua ahh, apenyeeee?

6 Fasa Putus Cinta:
1)Fasa menangisi diri
2) Fasa Penafian.
3) Fasa Rebound
4) Fasa Membenci.
5) Fasa Perubahan.
6) Fasa Mengelak.


Ite tak delah nak cakap ite putuss cinta tapi ite rase mostly semua orang akan mengalami fasa2 ni kan. Tak kesah la dengan pakwe makwe, dengan kawan pon boleh jadi macam ni, dengan suami isteri may be, dengan Mak Ayah pon boleh jadik.

Pendek cite dengan sesape pon boleh jadik, sebab makna kata erti CINTA tu kan luas kan? Apa yang ite nak shareee adalah :



Ade jek menatang ayat yang nak ditaip kan? Hehe. Tak delah, bagi mimi, 6 fasa di atas tu, yang kita pernah lalui ke, akan lalui ke, tak pernah lalu ke, sebenanye fasa2 yang mematangkan diri kan? Kome ada rase cam tu tak?


Yelah, selagi tak kena batang idung sendiri, kita hanya mampu melihat daripada jauh, lepas tu mule la buat expectation sendiri lepas tu buat conclusion sendiri untuk kisah hidup orang lain kan? Tak gitu jijah?hehe. Sebab itu, didatangkan kita dengan 1001 permasalahan dalam kehidupan untuk menjadikan diri kita sama level dengan orang lain.


Supaya diri kita cukup matang, cukup dewasa untuk melalui the next2 langkah kehidupan. Eceewaaahhh! kan orang cakap, "belajar daripada pengalaman." Betullah kan? Sekali dah putus cinta, berharap tak nak putus cinta banyak2 kali dah, kita buatlah  peta minda segala nak merangka percinta baru, misalannya la, kalau ade yang buat macam ni, emmmm, bagus nyela orang tu kan. :))


Jangan pernah kesal dengan kisah lalu. Berterima kasih lah! toce2! syukran jazilan! kamsahamida! kepada kisah hidup  yang lalu, tak kiralah manis ke masin ke pahit ke. Tanpa waktu lalu, kita tidak mungkin mampu menjadi sekuat dan setabah sekarang. (okeh, lepas ni boleh ucap terima kasih pada kekasih2 mase darjah 1 ye..kiki)



12 comments:

Cik Sara said...

saya dalam fasa perubahan.. tapi insyaALLAH tak mahu masuk fasa membenci..scary oooo..

Iffah Afeefah said...

darjah satu ke tadika?

opsss

hahaha mekasih sbb bg sy pnglamn tu=)

Zul Fattah said...

haha.. semua dah lalui.. dan mengajar utk aku tak bercinta lg.. lpas kahwin baru nk bercinta..

Nia Ridzwan said...

pernah melalui semua fasa itu. huahua.

lepas tu, tersedar. why we must face all the phase for someone yang tak halal pon bagi kita kan? Jodoh kan di tangan Allah. yang baik untuk yang baik dan sebaliknya.

betul tu, pengalaman yang banyak mengajar :)

aleen aiden said...

huu,pedih putus cinta tu rasanya macam boleh cover semua masa2 bahagia b4 putus cinta tu.sakit dia sangat deep. :P

PeJuAnG CinTa said...

moral of the story : buat peta minda untuk merangcang percintaan ?? mcm tu ea ? xD hahaha

AININ SURAYA said...

everything happen have a reason . tapi orang yang alami je tahu rasanya macam mana kan . orang sekaliling senang je cakap =..=

FasiHaH SupiaN said...

cinta itu satu bebanan yang saangat membebankann

pengemis Cinta~ said...

cinta itu sangat indah.tapi lebih sangat3 menyakitkan..hoho.pengalaman semestinya mengajar kita..

kekasih darjah satu??masa tu tatau bezakan mana lelaki or perempuan lagi kowt..kiki;)

naim said...

salam

peh!! menarik kupasan akak.. :P

SoLy SoLicious said...

jgn pernah ada putus asa...^^

maszull said...

assalamualaikum mimi...wah cinta masa kecik2 la ni yer...:)hehehehe...