Friday, July 8, 2011

lessOn 18

Bismillahirrahmanirrahim..


Diriwayatkan daripada Ibnu Umar r.a:” Suatu ketika Rasulullah SAW terserempak dengan seorang Ansar (lelaki) yang sedang menegur saudara lelakinya kerana ia sangat pemalu. Ketika itu juga rasulullah SAW bersabda:” Biarlah dia kerana malu adalah sebahagian daripada iman.”

(al-Bukhari)

So...hari ni lesson, tak ade doa,heee.. cume nak kongsi attitude2 seharusnya kita amalkan sebagai seorang mukmin yang mahu diredhai-Nya~ InsyaAllah

MALU yang perlu diamalkan, MALU untuk melakukan perkara-perkara yang terlarang, yang tak elok dipandang, yang memudharatkan diri dan masyarakat dan sebarang perkara -VE lah senang cite kan.
MALU mengajar diri supaya tidak menjadi bangga diri, menjadi seorang yang rendah hatinya, walau kot mane pun status dan keadaan die berada.
Sebab itu, MALU perisai iman, diri kita seolah-olah menjadi kebal jika MALU menyelimuti diri ini =)
Wallahua'alm

^_____^


NIkmati lah hari ini~ penghulu segala hari~ Sayyidul Ayyam


sumber: cek Google


Heeee ~ mesti sume malas je rini kan~ kiki, tak baik malas2~ ajen2!



10 comments:

rafiq said...

selamat hari jumaat dengan penuh perasaan malu..hehe

niena shopping2u said...

:D

yeke.. ayah kor apa?

aimie amalina said...

@rafiq:

kiki..bagus2..selamat hari jumaat penuh dgn ase malu =)

niena shopping2u said...

owh..yeke.... hermmmm, ni akak dlu pnah praktikal kt armor... :D

sbb tu kaki jdi cmnie ha

niena shopping2u said...

yup.. sedih btul.. +.+

jtuh dri kenderaan sibmas tu, msa tua kak wt praktikal, golek2 jatuh dri atas,kwn tarik kaki

niena shopping2u said...

hehe, tu la.. tpi akk ok je cuma kna jga bebetul la kaki, leh jln cam biasa ,cuma xleh tahan sejuk.. ngilu ada besi kecik.. kaki ni nk pkai lma lgi.. akak tkut kna BE jer, bukan BE nuffnang tu tau.. try tnya ayah apa t BE hehe.. erm, lam ATM ni akak dh cacat.. tpi jln cam biasa je cma xleh ikut aktiviti lasak. siap renew bulan2.

LuN@_aiDi said...

hii...^____^ betoi tuh kne ada perasaan malu dlm diri.. klu xder ishishish...

aimie amalina said...

@ LuN@_aiDi :

hye2 kak~ tula..kalo x de malu~ aiyaaakk, absla =)

Izzat Nazmi Saiful Bahri said...

Hari Jumaat.. penghulu segala hari..
mesti ada perasaan MALU ni... ^_^

aimie amalina said...

@Izzat Nazmi Saiful Bahri:
heeee, yezza =) mesti2 wajibul ghunnah =)