Tuesday, July 5, 2011

SeCebis meMorI seJuta PengeRtiaN

Bismillahirrahmanirrahim...


heeee..dok tak dok, sebulan dah saya menemani mama saya di kota kinabalu ni..sat je kan, heee, Masa kalo dinikmati terase macam sesaat kan, kiki =.< Kalo cam exam tuh, hamboih, kalo bole, ase maaaaak aiii, awat la makin lame makin jao nak tunggu samapai last exam tu kan..heee =p

Ari-ari dok meniti waktu temenungg jek, heee, ish3, sambil berblogwalking *heeee, hobi baru!*  Bile tengok kecomelan si Cici, kawan baek kak sunah ngan musuh die yang utama, arnab blogge Jiji *heee, sekali lagi maaf, Jiji tu tuan kepada arnabnye yang comei tu*, saya teringat waktu-waktu gembira dan sedih saya di UTM, huuuu, sangat rindu 4 tahun itu, yang baruuu jek berakhir, T_____T

So, dis entri nak share sikit-sikit la my biggest memory, yang saya tak sangka sangat saya boleh memilikinya,heee, tak teduga pun menjadi Pencinta Haiwan Berbulu *awas! berbulu jinak+comei ye..heee*

Start my story, tetibe pertengahan semester yang ke 3, mase tu saya tahun 2 di UTM, saya telah membeli si comei! yang namenye adalah Miko *lupe, die jantan ke betine.heee..comei sgt* . Ni lah si miko itu:



heee, okeh, x sempat sangat nak begambo dengan dia, die telah mati ke esokan harinya, Waaaa, sungguh saya tidak pandai memelihara haiwan kecik ini. Sangat sedih sebab die sangat la comey, tengok tu, khusyuk beno ye makan kan.. Walaubagaimanapun, seminggu ke tak lame lepas tu, saya memiliki yang ini pule:



siap beli sepasang lagi, heeee, name die, miko&cici *heee, kak sunah, saya ade kawan name cici jugak..kiki* huuuu, yang ni mang hidup dengan pesatnya, sampai dah berapa kali beranak, dan didermakan kepada kawan-kawan saya, Huuuu, suke beno buat anak deme ni haih, tak lama pulak pas tu, baka asal deme, iaitu miko&cici pun mengikuti langkah miko1 *orang kate sebab name ye same, mungkin badi kot, huu, ntahlah,*. Yang penting sekali lagi saya bersedey. No more hamster sudah dalam hidup saye, huuu T____T


Okeh...tak ku sangka, tak ku duga, masa awal semeste 6, saya tahun 3, saya macam memberanikan diri pulak nak bela cek bunny ,heee, pas tengok arnab-arnab comey kat Giant U Mall, dekat la dengan UTM tu. So, arnab yang pertama mendapat tempat di hati ku adalah Poteh, saya pangill die, POteeehchaann!:


Die sangat poteh kan?Heeee, mata merah lagi..hihi..Walaubagaimanapun, atas rasa kasihan, melihat die makin membeso dan memanjangkan diri die di dalam sangkar itu, saya berniat untuk memberi die kepada Petting Zoo Danga Bay, supaya dia dapat hidup dengan lebih selesa dan dapat ramai kaaaawan. waaa, mesti poteh dah beso kan..Mama rindu poteh,huu, tak sempat lawat die sebelom saya menamatkan pengajian di UTM. Huuu, sekali lagi saya bersedih T____T

Tapi, atas rasa cinta yang mendalam kat menatang comei ni, sekali lagi saya, membeli cek bunny, heee, ni antara yang Paling Mahal Si comel yang saya pernah bela...Tahu x bape hengget?huuu, bernilai rm80 hengget kat Mid VAlley. Waaaa!! sebab die tomei sangat, saya x peduli, terus ke kaunter cakap nak beli yang tompok-tompok tu, heee, dis is Bobo or selalu panggil die Oboshannn! :



Heee, mase kecik2 susah tol nak jage kebersihan..Heee..obo2, antara sume haiwan peliharaan, si obo nila yang paling dimanjakan, Apa yang rabbit makan, sume die nak makan, Carrot nak carrot Ausie, pehh...demand, yela, saya kan arnab lua negara, dari holland gitu, baka Lion head, heee, mestilah demand sikit.,Kalo degil, babap jek dengan karot ausie tu..hahaha. OBo2..Die pun membesar sampai la jadi sedemikian rupa.. :


heee, dari sebeso tapak tangan telah membeso nak dekat same lebor loker kat UTM. Bilik saya tu playgound la untuk die, tu dah penat telompat2 rehat jap tepi loker, port beselah mama, heee..


puyoooot melayot2 cam menandung, tapi saya jantan ye, heee.


haaa, sebelah obo tu oyat, heee, ni kawan punye rabbit, nak gak berebot karot walau dah berbagi 2 karotnye, adoii...


heee, ramai tol kawan obo. Tu sebelah obo tu, kabu, heee, ye jadi kawan obo jap sebab adik beradik kabu yang lain dah mati, huuu, tapi x lame pas tu, kabu pun mati jugak..huu T__T




heee, seronok betol die bile kena lepas kat padang belakang S08 tu, heee, banyaknye makanan aku, tak tahu nak makan mane satu kan..heee, jangan sesat sampai hutan, udahlah obo...heee..

Huuuu, sampaila part yang paling tak enak untuk saya cite, tapi nak wat cam mane kan, dah lebih setaun berlalu pun. Huuu, bile tibe waktu saya nak praktikal di HKl KL, saya kene la bawa die dok sama dengan saya kat sane. So, saya tinggalkan die dulu di rumah mak angkat saya di Klang. So, bile keadaan dah ready kat KL, saya pun nak bawa balik la, dok dengan saya. Aduhai, tak sangka, semasa dalam perjalanan membawa dia ke Kl, dia telah menemui pengakhiran nafasnya, T_____T Saya betul x dapat terima, sebab nya, selama ni, dia mampu bertahan dalam bas Jb-Klang selama 4 hingga 5 jam dlam bas. Tapi perjalanan yang kurang dari sejam dari klang-Kl dengan menaiki bas-Lrt-monorel, menjadikan hayatnya terhenti di situ. Betul2 saya x dapat terima. Bile tiba di rumah, buka kotak, tengok, die dah keras, T______________________________T

Air mata berlinag-linang, terkedu, kejot die, sedaya upaya kejut, mujurlah kawan-kawan se housemate tenangkan saya. TQ majidah,intan, dan wani .Saya kene terima, die dah tak ade..selama-lamanya tinggalkan saya...terkelu.kedu,sedih,kecewa, sume perasaan berebout-rebot nak kuar time tu. MUjur lagi sekali,kawan-kawan ade, tolong saya, TQ sangat kat Wan Aizat, yang bawa saya dan kawan-kawan tanam die kat Taman Melawati *huu..kat kl payah no nak cari tanah,huuu*

Berakhirlah kehidupan saya sebagai mama oboshan..obochan,,,Bobo,,sumelah. Antara sume, Obo la yang paling lama hidup dengan saya, mengharungi kesukaan, kesedihan dengan saya. Dikala waktu streessss sgt dengan study, stress dengan ape2 la,die x jemu2 tersengguk2 dengar saya ngadu kat die, Sungguh saya rindu obo..teman saya tidur sorang-sorang kat bilik T____T. Sampai sekarang, tiap kali teringat kat obo, air mata mesti mengalir. Sungguh sayang, rindu, sumelah kat obo. Tapi nak wat cam mane, Hukum Alam, tetap hukum Alam, yang pergi takkan kembali.

Mulai hari itu juga, saya dah x berani nak bela ape-ape lagi. Takut untuk mengharungi kesedihan itu sekali Lagi. Mungkin betol cakap mama ngn opah, "ina, kamu tu x rasi nak jage menatang, jangan dok wat naya kat binatang, tok sah la dok bela, kang mati jek.." Huuu...sayu jek dengar..Ye baekk, saya tak bela dah, huuu T___T. Sekarang hanya menumpang kegembiraan kengkawan ada haiwan kesayangan..=)

Waaaa,panjangnye la entri ni..Heee..*sambil kesat air mate..huuuu *. Saje nak share dengan kome, pengalaman yang begitu beso, yang sedikit sebanyak membawa perubahan dalam hidup saya tanpa saya sedari.. =)




p/s: obo dan lain2, huuu, walau di mana kome sume berada, mama sayaaaaaaaang sgt kome sume! maaaf sangat x dapat jage kome bebaik, huuu, jage diri bebaikk ye, sayang kome selamanya =.<













6 comments:

niena shopping2u said...

wah..anda suka bela kelinci yer hehe..
kalau msa tenang mmg rasa sekejap je...klo msa exam... cam setaun jer

aimie amalina said...

@niena: heee..ye...suke sangat! smp bwa tito..hee..betoll...asik tgk kalendr..bile nk gerak tarikh ni..hiii..

Cik Baju Kurung said...

wah . nak bela jugak tapi selalu mati je . dah tak sanggup nak menghabiskan duet beli binatang nie . hehe :)

aimie amalina said...

@ cik baju kurung : heee..bole bela lagi..tap ilmu nak menjage may be kasi up siket lagi eyh! heee..selamat mencube..=)

Srikandi Cinta said...

memang seronok kalau ada haiwan peliharaan sebagai teman, memang sangat menyedihkan bila ia pergi..

Itulah lumrah bagi makhluk tuhan yang bernyawa.. sampai masanya, akan pergi juga.. Begitu juga kita :)

aimie amalina said...

@ Sri kandi cinta: betol! kita sume makhluk di bawah naungan-Nya, nak x nak kita akan hadapinya, tanx ye sis =)