Tuesday, July 5, 2011

jom Kite Gumbira!

Bismillahirrahmanirrahim..


lalalala~ alhamdulillah..sekali lagi, hari ini dapat menyempurnakan poce di bulan sya'aban sebelum kedatangan Ramadhan al Mubarak yang dinanti setiap tahun. Juadah hari ini, *bukan saya yang nak, tapi mama yang nak masak,kiki* adalah:

nasi puteh+pajeri nenas+sayur campur+sup ikan+ikan goreng+karipap

heee, mekaceh mama. Masakan mama d best! owes! heeee =.<

ooo...entri ini bukan nak cite pasal ape menu buka poce, tapi kite nak tunaikan janji pada entri yang lepas, hiii, iaitu, nak share la pape yang menarik dalam buku yang saya baru beli seminggu lepas kot, yang tajuknya, 365 ways to LIVE HAPPY. heeee, sangat menarik untuk bacaan sume.

So, dis entri nak kongsi tentang:

LET HAPPINESS FLOW FROM YOU TO YOUR COMMUNITY

okeh, ada several tips yang mungkin kita bole nak amal dalam menghadapi komuniti ke, masyarakat sekeliling dengan happy sekali. heee, check dis out! :

1) Buy a homeless person or family a hot meal :
haaa, so, tak salah sekiranya kekadang kita beli makanan, or share makanan dengan famili, kawan kite ke, kalo kite berkemampuan la time tu. Cari kebahagiaan dengan membuat sesuatu perkara yang boleh melenyapkan kesengsaraan orang lain k =.<

2) Count your loose change and donate it:
ha..ni pon sangat baik. Baju-baju ke, barang-barang yang ase nye kita x guna lagi tapi boleh diguna pakai, tak salah kiranya, di dermakan kpd yang sangat memerlukan. Elak pembaziran. Tuhan pun saaaaaangat suke kan.  Hapiness researchers say, when you perform a selfness act of generosity for someone else, it increases your hapiness. =.<

3) Organize a daily walking group:
ha...banyak betol ha..kiki..So, x salah kalo kite buat satu grup tu dalam 4, 5 orang, amik satu mase, jalan sesame, BUT oll the person must be ON TIME! heee..Masa tu kan emas. Masa jenjalan, boleh la potpetpotpet... tapi potpetpotpet yang baguih2 la no.. heee..kan bole release tensy kan.. =.<

4)Attend alliance francaise or other language social group :
bercinta biar satu, berkawan biar seribu kan. So, kita boleh meluaskan persahabatan, share ape-ape yang kite mahu dengan kawan yang perlbagai bangsa. Dengan mem Pro kan diri kite dalam bahasa lain, tak ke, kita bole berceloteh dengan seooonokk nye, heee =.<

5)Spend the afternoon at the book store or coffee shop :
Pencinta buku mestilah cintaaaa sangat dengan buku. So, bagi pencinta-pencinta buku, bagi menambahkan aroma cinta anda kepada buku, boleh la memulakan pembacaan anda dengan secawan kopi atau teh. Ajak memembe sekali eyh..hapiness is doing what u love with others who love doing the things u do.! =.<

6)  Ask someone in your new class to study with you :
heee..ni mang bes, sebab dapat kawan baru. Bole ramah-ramah kan mulut, ber hye2 la..jgn ber bye2 plak, kang die nanes,heeee. Kawan yang baru perlukan kita mengenali suasana yang baru kan. Bile belajar sesama, kita juga dapat suasana belajar yang baru, It's win-win for both of u =.<

7)Use your web pages or BLOG to invite Correspondence
kiki..sekali lagi, saya amat suka yang ini. Sebab saya sedang membuatnya, sedang ber share2 info sikit2 dengan kome sume =) Ni kisah benar, dan saya akui, sejak, beberapa minggu ini, baru saya merasakan keseronokan berblogging spt mana yang di alami blogger yang lain-lain kan..Heee, tanx a lot to Majidah, aka classmate saya, yang mule2 menyarankan saya untuk membuat blog ini dikala waktu era kesedihan saya  suatu ketika dulu, eceh, cam lame beno..kikiki..



haaa...tula..serba sedikit, yang kite nk kongsi dengan kome. Harapnya, kome sume boleh menjalani kehidupan dengan lebih menggembirakan dari sehari ke sehari ye. LIFE must GO FOWARD. Cam kak sunah cakap dalam blog die *kiki...adik amik info sikit ye kak..kiki*, Yang lepas jangan la dikesali, di tangisi, tetapi harus di ambil iktibar menjadi panduan akan datang!

Selamat bergUmbiRA

kerana Dia

InsyaAllah


sumber: shilohday.wordpress.com




^____^

4 comments:

Addin said...

nice tips ! ;)

aimie amalina said...

@addin: hee..bole praktik pas ni addin =)

fRaMe+LenSeS said...

nice sharing.. suka2.. weee~~

aimie amalina said...

@fRaMe+LenSeS : heee...sharing is caring ^_^