Wednesday, August 24, 2011

lessOn 60 = 24 RamadHan

Bismillahirrahmanirrahim..




Alhamdulillah.
pepagi bute tolong mak buka tong gas
ayoooo~ lawok jek dengan segala
spanar la pisau la..haiyooo
akhirnye dapat gak sahor yang ke-24.

JOm tengok lessOn rini:



Ha..Lesson ni nampak simple dan temeh, tapi yang  remeh yang temeh ni la selalu owang buat termasuklah, ehem-ehem empunye belog ni. Heeee. Tak pelah, ni sekurangnya kita diingatkan dan jangan la kita buat lagi Hokeh!

Minum la dengan sempurna macam dalam hadis ni. Jangan minum macam haiwan minum. Minum sikit-sikit, dan dimulakan dengan Bismillah tiap kali minum dan disudahi dengan Alhamdulillah tiap kali usai minum =] Dahaga cam mana sekalipun, teutama time buka pose tukan. ehem-ehem, sile la sopan dan santun. Relaaaaax, coool dan jangan gelojoh yep. Tak de nye air tu nal loncat pi kole or cawan orang lain. hehe =p

ONe more, minum la dengan DUDUK. JAngan berdiri hokeh. Perjalanan air masuk ke tubuh badan ketika minum dalam keadaan duduk adalah lebih lancar dan sempurna berbanding minum dalam keadaan berdiri. So, kalo ase sakit perot pas minum tu, ha, ce tengok, kome minum duduk ke berdiri.

Wallahua'lam...

10 comments:

Gen2Merah said...

alhamdulillah.. terima kasih atas perkongsian ini ya Lily...

NA said...

Ek selalu teguk sekali minum. Lagi satu selalu tak peka minum berdiri.

P/S: Apsal susah buka tong gas tu eh?

-wina1979-

aimie amalina said...

@ Gen2Merah:
sesaaaame=]





@ NA:
heee.
pas ni peka kan diri sesameee =]


p/s:hahaha.pepagi kot..mamai kak..hehehehe =p

NA said...

Ingatkan ketat ke apa tong gas tu :)
Jumpa lagi yer. Nanti masuk lagi. InsyaAllah...

-wina1979-

JIJI YU said...

wohoho...bab minum salu org pndg remeh je

aimie amalina said...

@ NA:
hehehe
ketat+mamai kak
hee..weee..ye akak! =]




@ JIJI YU :
huhu..sokmo =]

msredcheesecake said...

alamak terasa pulak...msred minum time buka tak tahulah buruk mana...hhee

sue perbs.. said...

hehe.. ye la.. kdg2 terlupe pasal bnda2 kcik ni.. thanx ingtkan

Iffah Afeefah said...

erm tula

da melatih diri minum duduk

tp kalo jalan2 slalu lupe diri

Bidadari Syurga said...

eeee ada ke orang minum air senafas... hurmmmm... adalah kot yeak.. ok gud lesson... thanks... guna untuk akak juga. kalo time haus...