Monday, August 15, 2011

kukoQ nyoQ

Bismillahirrahmanirrahim..





"weee..hang nak wat po dengan kepala kukoq nyoq tu..?"
"nak wat ape lagi..nak kukoq nyoq la..takkan nak pi mancangkui pulok..kiki"
"aik..mane mesinnye?"
"huhuhu..ni mesinn baek punyeee!"~ sambil tunjuk tayar kete..hihihi
"errrrrr...hampeh la hang ni..."
"lo...owang cakap betoi2..hampeh pulok.."
.
.
.
.
.

kikiki.. pecaye x nak kukoq nyoq kat tayar kete?hihihihi...
eh..sebelom tu,paham dok ape kukoq nyoq tu?hihi..kang dok cite, syok sendiri jekk..X mo jadi SS..hihihi..

Kukoq = kukur = ala, mesin kelapa tuh
nyoq =nyiur = kelapa

Heeeee.. back to the topic! ha..selalu tengok owang mesin kelapa kat mesinnye kan. NI mesin kelapa kat tayar kete..kikiki...Bes gile!weeee..ni sebenanye cite taon 2004.
Time tu ntah cam mane cikgu pengajian kejuruteraan mekanikal suh masuk mende ni..tetibe jek, dah la aku ni baru pindah sekolah. rezennye?
"kamu kan banyak cakap..kamu layak masuk nih!" ~errr..cam tu pulok..huhuhu..aiyooo...

So..tidak semena-mena bole masuk Pertandingan INovasi dan kejuruteraan peringkat negeri perak yang di adakan di sek men teknik teluk intan. Huuu.. sO, projek yang kami bawa adalah:

mesin kukoq nyoq kat tayar kete!




sekolah lain punye demo sume kat dalam bangunan sekolah. Time sekolah kami, huk3, ehem2.." dijemput tuan-tuan dan puan-puan untuk melihat demonstrasi di luar bangunan ini, tu..di sana ye tuan-tuan dan puan-puan.." HUuuu..

Tayar kete tu di buka, dan besen kepala mesin kukoq nyoq yang telah di ubah suai di pasang menggantikan position tayar kete tuh..Heee.. Tanpa melengahkan mase, rakan sejawat menyetat enjin, dan kepala mesin kukuq nyoq bergerak, dan nyoq dapat dikukuq dengan lancarnye..heeeee.. Mang wallah la idea cikgu ni, Kami pak sanggup jek tolong cikgu..hahahaha..


Tapi kurang bernasib baek,sebab x menang! tapi ape yang best, ada sowang pakcik nak beli mesin ni sebab ape?
"pak cik bole la nak masak gulai pas ni kalo gi camping.."
hahaha..ye pakcik..bole2...nak masak rendang sume boleh..hihi..=)



13 comments:

NA said...

Mimito, nak tanya. Cabut tayar lepas tu letak kukur tu eh? Mana-mana kereta boleh pakai ke?
Macam best je. Betul tu pakcik tu nak camping bolehlah kukur kelapa tapi hehe selalu orang camping bawak makanan yang mudah-mudah je.
Apapun kreatif dan inovatif. Menarik idea :)

-wina1979-

aimie amalina said...

@ NA :
ha..yela..hihihi...pasang besin kukur nyoq sekali dgn peng kukur die tulah kat tmpat tayar kete tu..hihihihi..
kalo dah abih gune..pasang la tayar balik..ihihihi..tula pakcik ni..x leh tinggai gulai...ayo...

AzatLazat said...

takkan takda gambo
kasi tunjuk la mak cik
:P

aimie amalina said...

@ AzatLazat :
x delah pakcik..zaman 2004 x de kamera lagi =p

NA said...

Mimito, boleh komersilkan. Ok terima kasih terangkan :)

-wina1979-

Panggil aku Han said...

wow kreatif :D

aimie amalina said...

@ NA:
kikiki..x tawulah kak..dah lame dah ha..
hhihihi
ye cecamee akak!



@ Panggil aku Han:
heheh..cikgu tu mang kreatif!

Ezad Skytech said...

wahh..macam best je..cara baru guna kukur kelapa ni..hee~

mr.ninja ^___^ said...

tu dia haih..owg sabah cakap utagha..hebat nooo =p

aimie amalina said...

@ Ezad Skytech:
heeee.bes kan!hihihi =)




@ mr.ninja ^___^ :
agak2 ah kan..hehehe.
owang ni pon peleksibel jugok!=p

Danial Razak said...

woah..kreatif2..
nasib baik kukuq nyoq pasang kat kereta..kalau kereta pasang kat kukoq nyoq camner jadinya..hahaaa..=)

aimie amalina said...

@ Danial Razak :
hahahahaha
x tawla..yg mane nak di kukoq nye aih

Iffah Afeefah said...

terbaikla opah

hebakkk