Tuesday, August 16, 2011

dong dong si mata empaT

Bismillahirrahmanirrahim..



The lense of a cow by ~ FireWindShadowClan

Ha..penah tak dengar cite dong dong si mata empat?heee.. Tak tawulah kome penah bace ke idok buku nih. NI buku keluaran Sasbadi tahun selitar 1995-1998. haa..weeee..
Tak pelah, ase cam tak tawu, so nak cite sinopsisnye siket.

Mengisahkan budak perempuan name Dong Dong. Die ni sukee sangat bace buku. Kat mane-mane pon die bace buku. Dalam bas, dok baring tengok tv pon die bace buku Jugak. Sampai satu hari tu, die x nampak ape yang cikgu tulih kat papan itam. SO, die bagi tawu la mak die. Mak die bawa pegi klinik, dan die diisytiharkan rabun. Maka, kehidupan dulu yang ceria dah berubah gara-gara spek mata die tu. Nak bersukan pon kene pegang jek spke yang die pakai takut jatuh. Dan die masih mengamalkan ape yang menjadi kesukaan die dulu, membaca di waktu gelap, membaca sambil baring, n so on. Sampai satu tahap, kaca mata nye dah berubah setebal botol kaca. Dan sume orang telah panggil die, Dong Dong si mata empat.

okeh. cite dah abih.heeeee.. Tu selingan jek.IKlan2.hehehe.. Tapi sebenarnye, hakikat orang sekarang ni, mata jadi 4 ke, 10 sekali pun tapi kalo disalah gune payoh jugak kan. Tak pandai guna mata pon ada haih, walau mata dah terlekat kat muke.. Tuhan bagi mate suh tengok bukan suh simpan dalam kocek. Haha..Cool2..Nak membara pulak ase..Hehe..

Ada mata gune la mata, jangan letak mata kat tapak kaki kan. Kalo dah orang tua jalan slow motion cam nak terhuyung hayang, pe salahnya bagi die jalan dulu. NI x, die pun main redah jugak, die pon sama naik... eeee..geram betol asenye tadi, cam nak pi simbah air jek kat orang wat cam tuh. aiii..nasibla pose. slim la pahala pose saya ari ni..huhuhu.. Nak kata x cukup mata, siap pakai spek segala...tapi mata pi mano?

Sebab tu tuhan bagi nikmat mata+akal = bertimbang rasa dengan keadaan sekeliling. Jangan pula di hekotkan ase hati sehinggakan orang lain pun ikot merana hati.. mang la orang tua tu tak kata apa kan, Tapi kita sebagai manusia, ce la jadi prihatin sikit... ish2.. MOge kite tidak begitu ye. Gune kan mata same2 dengan akal. Jangan pi buang merata-riti, hekot kata hati hokey!


7 comments:

NA said...

Bila mata rabun, baru rasa nikmat tak pakai cermin mata.

Haah kenalah hormat orang tua dan sabar kalau orang tu jalan lambat. Kita akan tua juga dan mengharapkan orang lain akan faham kesusahan kita.

-wina1979-

Panggil aku Han said...

nice sharing :)

aimie amalina said...

@ NA:
betol tu kak wina..
nanti 1 ari nnti..kite jadi cam tu gak..huhuhu..aiyooo






@ Panggil aku Han:
>_____________________<

fiq. said...

sebab mata hati bute, payoh dah,,haha

maszull said...

salam aimie...buta mata x apa jgn buta hati...

kenapalah manusia skg ni x bertimbang rasa kn...main ikut suka n redah jer...;)

sergeant keroro said...

boboi rabun gak T____T

aimie amalina said...

@ fiq. :
hahaha..aah kan..sebb tu asek nak langgor je owg..huhu




@ maszull :
betol tu mama..aiyaaaaak~
moge kite x cm tu...




@ sergeant keroro :
weee..nape boboi ade gen opah =p