Monday, August 22, 2011

beringat-ringat #2

Bismillahirrahmanirrahim...




weeeellll-weellll (ye, suke hati aku jek buh gandaan bi cam ni..haaaa, gasak ah, ! =p ) Apa yang kome paham dengan gambo tu? Huuu, mimi tawu, mungkin ada yang paham, tak paham, terlebih paham dengan salah paham. heeee..
So, sebelom kome salah paham yang lebih dasat lagi, kome ade dengar bite kat TB or kat radio or kat surat kaba kelmarin, pasal ada budak perempuan berumur 13 taon meninggal akibat bercakap di telefon bimbit semasa tengh guruh petir segala macam. Huuuu, kes ni dah penah jadi dulu, tapi orang tu bernasib baik tak mati, hanya telinge die je terbako sebab gune telefon rumah tu. 

Ha, soo, tak kesah la, telefon umah ke, telefon bimbit canggih cam mane sekali pun, sile pay beryyyyy attention mase tengah kilat kilat masa langit tengah bergaduh memetir sane sini. Jangan bani-bani nak koling-koling waktu cam tu hokeh! BAHAYE! tambah-tambah nak aye ni, maklum saje lah , pekara yang tak di duga bole berlaku. So, cegah sebaik mungkin sebelom berlaku. Kalo nak berlaku gak, tak upaya la kan, sudah ditulis trang tang tang akan meninggal, or akan terbako telinge si polan bin si polen .. So, tak upaya la nak menghalangnye...

Walaubagaimanapun, jangan berserah tanpa berusaha, hokeh! Lecturer mimi kat UTM dulu selalu cakap, elektrik ni umpama hantu Kita tak nampak die, dan die nampak kita. Bile kita dah nampak die, teberak, tekencing, te sume la. Ha, so, berjage-jage yep!. Telefon anda sume akan menghasilkan suatu gelombang elektromagnet yang akan berupaya menarik perhatian kilat-kilat or guruh-guruh yang bertebaran di langit tu. 

Seperti yang kita tawu, bende tu sume menghasilkan tenaga elektrik yang baik. Jangan la dengan kita sekali terbabit sebagai sumber elekrik pulak. And one more. tubuh manusia mang pengalir elektrik yang baik. Sebab tu mudah je nak terkena kejutan elektrik melainkan tubuh ni dah di ground kan ke bumi.

Weee, dah macam nak jadi lecturer elektrik ha.. heee.. Saje, peringatan bersama. Beringat sebelom kene. Dan kene, nangis tak berlagu la kan.. Semoga kita di lindungi dari sume ini.. Aminnnn =]

11 comments:

Hanis MY said...

betul tu beringt sebelum kena, comelnya entri ni...

AzatLazat said...

bila budak eletrik mengajar pasal eletrik
ok baik cikgu sy dengar
jap nak guna telepon dekat pencawang eletrik jap
kakaka
:p

Iffah Afeefah said...

ni msti kes bdk meninggal


takut gak

kalau intenert ngn laptop boleh ke gne opah

aimi adilah said...

kalau msj2 tga guruh or petir blh x ? :P

aimie amalina said...

@ Hanis MY:
weee
betol tu kak..
eh..hehee =]




@ AzatLazat :
ha..nila bile bdk lbh pande dr cikgu =p



@ Iffah Afeefah:
ha..
ni lagi satu
kalo time petir2 jgn la
melainkan
kalo gune bateri je
okeh kot =]



@ aimi adilah:
hehehe
ni okeh kot =]

NA said...

Ngeri kalau terbakar badan atau telinga terbakar. Agaknya boleh terbunuh kalau guna telefon waktu petir menyambar.

-wina1979-

aimie amalina said...

@ NA :
huhuhu
tula kak
kene get ready je..hati2 an =]

SoLy SoLicious said...

cuak pulak bila bace ade budak kena panah petir tu..huhuhu

Bidadari Syurga said...

ya ke? akak memang tak berani jawab call kalau open airlah... kalau hujan tapi dalam bangunan biasanya jawab ajalah... ngeh ngeh ngeh... mcm yang adik cakaplah.... otak akak selalu fikir yang ngarut2 dulu.... huhuhuhu... atoi....

aimie amalina said...

@SoLy SoLicious:
huhu
jgn buat hokeh!




@ Bidadari Syurga:
hihihihi
akak mmg
ngaarot je ye..hihihihi
aiyaaaak
hati2 ye kak =]

CikMiMiey said...

okeh , beringat ... nengok telepon ingat gambo comel kat entri nih . kui3