Friday, August 19, 2011

cam mana nak apal cepat?

BIsmillahirrahmanirrahim..



"ha...apal dok lagi..?"
"hmm..tengah apal la ni..huu..akak..tolong tengokkan.."
"emm..bace cepat..tengok dulu buku..baru sat gi tutup buku..ha..bace dalam 10 kali baru tutup buku.."
"emm3...yela2..heee"


Masa semakin singkat..Makin ajen la pulak adik aku nih bertungkuih lumuih..Heee..Baguslah..Next week, deme Trial PMR..ha..apal la surah-surah tu molek2 ye..Ha..kome, ada tips nak mudah ingat bile nak apal sesuatu?hehe..

NI, teman nak kongsi sikit tips, yang mungkin owang tak berapa tahu kot. Kalo orang tahu ni, alhamdulillah =) Weee...apa tips nye?

# sebelom nak apal sesuatu, 
cam surah-surah dalam Al-Quran ke, 
selawat ke atas nabi 3 kali,
lepas tu telan air liur..
Selepas tu, nak mulekan ayat lagi, ulang lagi step kat atas ye..
buat ulang2 kali, insyaAllah, ayat-ayat tu dah berada dalam pale kite.. =)



so..nak kongsi sikit ayat yang di apal bersama-sama adik tadi :


Kita, sebagai manusia, yang sentiasa di hinggapi, di singgahi dengan dosa-dosa hendaklah tidak betah untuk bermohon keampunan dari Allah S.W.T supaya kita tidak menjadi golongan-golonagn "losers" ini..

Wallahua'lam..


15 comments:

NA said...

Oo pertama kali tahu pasal tips menghafal. Nanti nak cuba. InsyaAllah :)

Ucap selamat maju jaya kat adik tu tau.

-wina1979-

aimie amalina said...

@ NA:
weeee =)
tanx kak wina channnn!

i'm ezza haniza said...

tipss yang bagus ni !

Kancil 8349 said...

tipss yang berguna...apapun, jangan panik ketika menjawab...

aimie amalina said...

@ i'm ezza haniza:
boleh amal ye!




@ Kancil 8349 :
weee
betol tu cikgu kancil =)

shaliza khairi said...

wah. tips hafalan yang baru first time saya jumpa. saya amik ye buat guna hafal formula matematik nanti. hehe. thanx share awak =)

aimie amalina said...

@ shaliza khairi :
weee..sile2..
heee...pro math ni nanti!hehehe

Iffah Afeefah said...

opah y rajen update

tak smpat nk terjah2

erk adek da stat trial nye

aimie amalina said...

@ Iffah Afeefah:
hihihih..
sebb tu maleh buka belog..kang langsung x tido..hahah

aah kak ngah...

asamasin said...

salunye aku akn ulang ayat tuh 2 tiga kali ngn care blgu ikot kesesuaian mengingat..insyaAllah ok.. :D

[sutera kasih] said...

mmg kena telan air liur ke?huhu

aimie amalina said...

@ asamasin:
waa..ni 1 tips lagi..maceh asamasin! =)



@ [sutera kasih] :
aah kak..hahahah..telan jela ye =)

mr.ninja ^___^ said...

sblom wt ape2,hafal ke ape ke,mula2 sekali kne setting niat..niat baek jd baek,niat xikhlas nnti dpt pon xikhlas,xkekal lame..^___^

p/s: dlm cite laksamana doremi,puteri buluh betong ade ckp kt deme 'mintak baek jadi baek,mintak jahat jadinya jahat ^____^

aimie amalina said...

@ mr.ninja ^___^:
haitttttt mr.sifu!
hehehehe..niat ye..emm..
kene tmbh kat post ni..kikiki
ayoyo...

bagus tol ade moral value nih!hehehe...

Cik Bell said...

wah~!! ada tips cepat menghapal la..bagOs!! tengs.