Saturday, August 13, 2011

UntunG la budak-budak Perempuan Sekarang..

Bismillahirrahmanirrahim..




weee..seharian kuo dari pukol 845pagi...pukol 1230 sampai umah...pukul 3 kuo balik..heee..ke manakah arah tuju saya?kikiki..toiinkkk-------> ke Hospital LIkas..heee..dekat dengan  UMS ha..heee..SAkit ape weh?agak2  ade tak yang tanye cam tu?hahaha...ish2..pe la aku ngarot nih..x de ape aih..cume menjadi driver dan peneman deme-deme yang terlibat jek..heee..

Ni..si kecik nih..kene cucuk atau official name nye adalah Injection. Dah besaq-besaq pon nak kene inject lagi ke. adoiiii. Membuntang mate membawa kete dengan keadaan separa sedar, semata-mata untuk sikecik nih..0.0

Injection ape?

Injection untuk prevent daripada cancer cervix. Bagus kan? Asenye, dah di war-warkan oleh pihak kerajaan sejak tahun lepas, pelajar perempuan berumur 14 tahun diwajibkan untuk mengambil suntikan ini. Tapi adik mimi ni dah 15 tahun. So, lebih kurg jelah..dalam anggaran umur adik mimi tu.

Untung nye la aii dan saya jeles hokey! Dah la kerajaan bayar  free2 untuk deme bagi setiap 3 dose yang diberikan. Kalo kat luo,  kalo misalan cite saya nak p amik injection itu, harga nye agak mahal yee. huuu..Kene tunggu keje dulu la amik injection nih..huhu.. penting3..Rahim itu aset penting, ibarat mahkota gitu untuk setiap wanita. So, langkah ni suatu langkah yang baik untuk semua wanita ye. 

Tapi malangnye, ade jugak budak-budak perempuan yang tak nak amik suntikan nih? Wat the?huuuu..Meh bagi kat aku lagi baguih..heeee..

" kau pergi ka bisuk.."-tanya adik kat member 1
"nda..malas bha aku.."~ jawb si member 1
.
.

"kau pergi ka mau amik injection nih"-tanya adik lagi kat member 2
"nda lah..nanti2 saja lah.."~jawab si member 2


ek? Ko tia, x yah nak ikot kawan-kawan tuh..Heee..ehem2..akakmule bersore..heee..boleh pulak cam gitu?..Aigooo, ni la bebudak zaman sekarang. Udah diberi kemudahan, untuk kesihatan, boleh pulak dibuat endah x endah je.. Freee kot. x sampai seminit pon injectionnye.. MUngkin tunggu turn tula berminit2..ala..tunggu kejap je kot.. Untuk kesihatan kan?Aiyaaakkk~


tu sikecik tu tengah mengalami shoulder ache. eh..ade ke istilah tu..hahaha..antam jela labi..kikiki..

shot stori: 1)mencegah lebih baik dari mengubati kan?
                2) Hargailah kemudahan yang diberikan walau hanya sebesar zarah.





14 comments:

hira said...

betul, sokong! :D

SITI NOORNADIYANA said...

betul tu sis! aset penting. agaknya dieorang yg tak pegi tu takot kena cucuk tu. heee. XD

AzatLazat said...

untung la orang perempuan
laki takda pon
ini diskriminasi namanya
ini tak adil!
kekekeke

aimie amalina said...

@ hira :
weeee =)



@ SITI NOORNADIYANA:
huuu..gamaknye la kot...kiki =p




@ AzatLazat :
laki ade rahim ke cek azat?
hahahah

AzatLazat said...

ada la
kalo yang nama dia rahim la
kakakaka

Sunah Sakura said...

eh, kenape kita takde dapat???

aiman said...

saya sokong.. mencegah lebih baik dr mengubat..

Iffah Afeefah said...

huhu kite sume tak dpt sbb da tue ke

aimie amalina said...

@ Sunah Sakura:
huu..x sure kak sunah..sebab mungkin tol cakap kak ngah..sebab dh tue kot..kiki




@ AzatLazat:
watever..hahaha =p




@ aiman:
weee...betol3!



@ Iffah Afeefah:
heee..mungkin gak kak ngah..huuu...sob3 =(

maszull said...

salam...aimie dah bagi free nape x nak pergi syangnya...kalau nak buat sendiri tanpa free agak mahal juga belanjanya...:)

aimie amalina said...

@ maszull :
tula mama...adoii..
x paham sy dgn bdk2 nih...

cik najihah said...

err agak2 sakit x injection tu

sleeping_maniac90 said...

huhu da besar..
xdpt free..

oppss, sy takut jarum hahaha

aimie amalina said...

@ cik najihah:
tenok adik cam sakit je..hihihi



@ sleeping_maniac90:
hahhaa..betol! sebb tu la kot..hihi