Wednesday, August 17, 2011

Malaysia dah Maju nuhhhhh ke depaN

Bismillahirrahmanirrahim..



"akak..ni bagi aiskrim nih.." ~ saya
"erk.yang mana.."~ akak eskem
"yang ini kak..ni aiskrim keladi kan.."
"x..ni aiskrim YAM.."
"err..okeh.."



Waaaa..majunya Malaysia kan. Huhuhu..NI drama mase berbuka kat luo tadi..aiyaaaaakkk~ nasibla gue berkesempatan belajo bahasa omputih daripada sekolah rendah sampai U kan, kalo tak, mesti tak paham ape die cakap. Hokeh la, bukan keladi tapi yam..huhuhu..

Bahasa lua diagungkan,  bahasa ibunda di anak tirikan, huuuu.. sedih.. memang tak dinafikan Bahasa Inggeris bahasa perantaraan yang amat penting untuk zaman ini, tapi janganla sampai disipi2kan Bahasa ibunda. Identiti sebuah bangsa dan negara,bukan ke terletak pada bahasanya? Uihhh..patriotik plak den kat sini..hehehe..Semoga masih ada yang memperjuangkan bahasa ibunda ku ini..~



7 comments:

NA said...

Mimito buka puasa di luar yer. Patut senyap je petang.

Kena biasakan tutur dan tulis dalam Bahasa Melayu sepenuhnya. Kalau nak tulis link tu pautan. Kalau blog dalam Bahasa Melayu tu apa yer? Blog juga ke? :)

-wina1979-

Bidadari Syurga said...

mujur akak ekseklim tu jumpa adik... kalau jumpa akakm... insyallah memang mendapat akak tu...

aimie amalina said...

@ NA:
aah kak wina..mimi berbuka kat luo..hihihi...
tulah akak..kene biasekan diri..ayoo...
aah..blog juga akak!=)



@ Bidadari Syurga:
hahahaha
abis akak ekselim tu kan kak..
ayooo..nasib pose tdi

AzatLazat said...

untung la bukak puasa dekat luar
siap makan aiskrim lagi tuh
cendol ada tak?
kekeke
:P

aimie amalina said...

@ AzatLazat :
haha..bes2 =)
alhamdulillah...
uiihh..opkos la ade =)

CikMiMiey said...

hoho ... keladi adalah yam , yam is keladi .. fuhh , majuuuuu tuh !

tia @ Ini Kisah Tia said...

hahaaa . apa ke frog ? yam dengan keladi tak sama ?? tak sekolah hape ?