Wednesday, September 7, 2011

lessOn 65

Bismillahirrahmanirrahim...


Alhamdulillah....~bersyukur masih dipinjamkan al-nafas untuk sekian umur ini..makanya boleh lagi berkesempatan untuk meruskan coretan, ngarutan carutan indah di kerana lily ini lagi..heeee~ moge ada lagi la sudi mai bace page yang tak bape nak indah...yang masih segan-segan menjadi pemes ni kan..hehe..

Sebelom tercarut lebih panjang, mohle kite sesame merenung sekejap lesson untuk ari ini eh :



Agak-agak tawu tak nak carut ape pulak?
heeeee.. ada  3 point utama yang mie nampak yang nak kongsi dengan kome:

1) melepak lipuk
2) menghargai masa
3) menghormati hak asasi orang lain..

heeeee.. Kalo di amati unsur-unsur dalam hadis ini.. Baginda rasulullah dah lame mengingatkan kite dengan budaya lepak lipuk ni sebenanye.. 

Melepak lipuk yang mendatangkan kebaikan tanpa ada unsur umpatan, gosip2an, cercaan, makian, adalah dibenarkan dalam ISlam itu selagi tidak mengganggu hak asasi owang lain..
ha.. Hak asasi ape yang mimi dok ngarot nih?
yela..kalo dok senget-senget kan ponggong dok tepi jalan mase dok melepak lipuk sampai menyusahkan kete ke, moto ke penjalan kaki ke, pembonceng basikal, itu sudah dikira mengganggu hak orang lain la tu kan?

Ha..sebab tu, ape-ape nak buat pon, ingat, ce pikir? aku kaco owang lain ke? betol ke ape aku nak buat ni? haaaa.. dengan itu.. kesejateraan, kemolekan bersama dapat la dijaga.. Tak de gado-gado.. Tak de la kua isu, hang wat kacau idop aku.. aku nak meronggeng tepi jalan pon payah..dok tepi-tepi jalan..dok melepak..heeee..

One more, lepak tu lepak gak, tapi ingat cek MASA dok tiktoktiktok . Takkan benti walau sesaat.. so? bukan lagi MASA itu EMAS. MASA itu dah macam NYAWA kot.. tak de nye button UNDO nak kona pusing balik kan? hargai lah okeh?

Wallahua'lam...



8 comments:

maszull said...

salam aimie...betul tu masa itu emas...tapi kalau ditukar ngan masa itu nyawa bagus juga...

oleh itu ingatlah jgn dok kita meleka saja kn kerana masa itu x boleh berpatah balik lg...

aimie amalina said...

@ maszull :
wassalam mama =]
betol tu mama
dah sekali terlajak
x leh undo dah =]

FasiHaH SupiaN said...

tp tetap ramai yg melepak...

aimie amalina said...

@ FasiHaH SupiaN:
tulah kesakitan zman ini ...aduhaiii

shafiqabdshukor said...

btol tu....
yg paling btol menghormati hak org len tu..

aimie amalina said...

@ shafiqabdshukor:
huuu
tula..kene selalu hormat owg kan?

Bidadari Syurga said...

baru aja sound jiran yang tak menghormati hak orang lain... amik hak orang... tapi sound akakpun sound yang sopan gitu... nak bergaduh dia dah tuapun... lonely agaknya... so cari point aja....

p/s: entry yang matang untuk buat akak rasa 'intinya' lepak tu sukar nak kawal... tapi on time pasti balik...

aimie amalina said...

@ Bidadari Syurga:
waaaa
berani nye akak..hehehe
tapi betolla..hak kite kan
kene la di tegakkan =]
heee..maceh akak.
perkongsian bersama =]