Wednesday, September 14, 2011

apak pon pandai "gali lobang dedalam" sekarang nih...

Bismillahirrahmanirrahim..




apak : ina, baju raye taon ni bape pasang eh sumenye?
saya : mmm..4 asenyee baju kurung ina
apak: ha, keluarkan 4 pasang baju kurung yang lame
saya : errrrrrrr.. apak ni!
apak : halah..nanti buat baju kurung lain kan..
saya : hehhee..ye la apak...



heeeeeee..tulah apak saya, die cakap tak banyak tapi memberi kesan keseluruhan hidup saya..hehehe.. owang laki mang cam tu eh? asek cakap, makan dalam jek..hahahaa.. Tapi tak hamek ati pon..Betol gak tu, nanti nak beli baju gak akan datang kan.. Ape salahnye baju yang lelame yang dah tak boleh pakai ke, ase-ase ketat dek kegemokan dek eidulfitri ni, baiklah bagi kat yang orang yang lebih memerlukan. Dari tak berpakai, dok je lagu tu, ade juga pekdah nye bagi kat owang lain kan? 

Lagipun, baju kurung yang lelame tu pon, bukan nye rosak pon, dok baru je lagi, cume beselah, dari seari ke seari, badan makin lebo., bukannye makin kocik, heeeeee.. So, baiklah bagi kat owang yang lebih memerlukan..kan?

Kekadang, dengan melihat orang lain bahagia, memberikan jiwa dan hati kite bertambahla sihat dan gembira kan? Tak caye? jom selongkar baju yang tak pakai, pi derma kat owang, jooommmmmm!

21 comments:

maszull said...

salam mimi...jom pi derma baju kat org yg memerlukan...jommmmm mimi...:)

fiq. said...

ouh, nak bagi derma baju ek, ek, best tu, mesti rasa happy je sebab org lain pon boleh pakai baju kita, sharing2.

Iffah Afeefah said...

sentap

ayh k ngh pon cmtu

Lia Irdelia said...

bju raya 3 pasang?.. wah.. hehh

FasiHaH SupiaN said...

baju saye kecik. xpenah bagi org.huhu

Ezad Skytech said...

haa..ok la tu share2 kan..(^^,)

teha said...

jom2 ! :)

JIJI YU said...

engko makin menambah lelemak ke

Nadzirah K. said...

jom mnderma :)

kura said...

haah! sy percaya formula tuu. fuh

Bidadari Syurga said...

wahhh... derma amalan mulia lebih2 lagi kalau baju tu masih berkeadaan baik. lagi bagus,... 4 baru ya baju raya heeeeeeeeeeeeeeee.... nanti raja haji buat baju tak?

C` Ayob-Ilmu Asas Hidup said...

waaa best2....antar lah kat kebajikan....ye. Dulu pun aku perna wat macam ini :)

Bro ahmad said...

jual baju bundle kerrr

Freaky said...

selagi bole pakai dan elok mata memandang, ok la kan :)

[sutera kasih] said...

kimsalam kt apak hehe

akak byk baju kurung..kalo ada adk prmpuan, best jgk boleh bagi kt dia hhuhu

NA said...

Haah elok dermakan kalau tak muat daripada simpan buat pekasam. Wah banyak juga baju raya Mimito.

-wina1979-

TSYA'Z (~_^) said...

lots of baju aku dh dibagi pada org... hehe... smpikan 1 hari bila bukak almari, tgk dh xde baju kurung nk pkai.. sbb sume duk sedekah bju kurung je... adoi lah... hehe

anismelon said...

kalo dah tak pakai sedekah sedekah le..heeee..kite dpt pahale selagi org toh pakai..:)

Eddy Dce said...

itulah yg sebaiknye...baju lame2 yg dh x pkai tu kite derma pada orng yg memerlukan... :)

fadhdeela said...

kita pun bj yg dah xleh pakai sbb xmuat selalu bg kat umah anak yatim..bj elok dan xde kerosakan xsalah bg yg xmampu.. :)

KaK LimAh Si SupiR said...

ahaha..betol2..yg xleh pakai blh bg kt org laen
*nmpk ny sat almari laa blh derma sb berat naek mendadak n semua baju dh xmuat T_T