Friday, September 30, 2011

lelaKi itu....

Bismillahirrahmanirrahim..




lelaki itu..

mmmm..

lelaki yang mimi kenal mostly nye..seorang lelaki yang luar nye kite nampak macam coool, macam tak de ape-ape masalah dalam kepala die, macam hepy sangat Lucky ni, kita kekadang tak terduga apa yang hakikatnye yang dia sedang alami.

Tetapi apabila terjelepok die kat satu sudut, melepaskan segala kelu kesah resah gelisah die di satu tahap tu, terbuktilah, dia tak delah cool mane, dia sama jek macam kita..

Ini membuktikan kejadian manusia itu hakikatnye sama. Yang tak sama cara hati, akal dan fikiran mengawal segala tindak tanduk perbuatan..

Semalam jenjalan berbelogkaki..jengah belog member saya...dia seorang lelaki.. tak sangka.. begitu cool nye die selama ni, akhirnye, die akan melanggar keteguhan die.. petame kali saya membace entri seorang lelaki yang meluahkan kegelisahan die yang digalas selama ini...

walau die seorang lelaki yang dikatakan gagah yang menjadi pemilik tulang rusuk wanita, yang bakal jadi ketua keluarga.. yang bakal jadi pemimpin kelak, hakikatnye die tetap hamba-Nya.. die tetap lelaki.. die tetap seorang manusia sama macam mimi.. sama macam kome..maka, die tetap lemah.. sama seperti kita..

Walaubagaimanapun, "lemah" nye diri manusia itu bukan untuk dilemahkan lag.. Lemah itu haruskan dikuatkan..sebaik-baik ciptaan-Nya.. pemimpin untuk semua makhluk-Nya..lemah itu harus disandarkan kembali kepada Dia, kembali kepada norma masyarakat yang sejahtera..

Moga kamu, kamu dan kamu, dan saya selalu kembali kepada-Nya untuk mendapatkan kekuatan "ajaib" disisi-Nya ~



10 comments:

NA said...

Mimito, lelaki nampak cool sebab tak suka luahkan macam kita suka nangis kan kalau ada benda menggangu perasaan.

Haah apapun berbalik pada Allah untuk dapatkan kekuatan.

P.S: Mimito pun apa kurang melancong gak :)

-wina1979-

Ekmi Rabat said...

Kawan2 lelaki saya pulak mmg jenis cool, walaupun ada masalah. ego kot.hehe teringin nak tgk cmna lelaki mluahkan masalah.

My Latest Entry: Jom Karaoke untuk Belajar.

maszull said...

salam mimi...semoga die menjadi seorg yg lebih tabah dr yg sebelumnya...:)

p/s berdoalah padaNYA...:)

jehanfrhin said...

memang biasanya lelaki tak suka tunjukkan kelemahan diorang..
tp sampai satu tahap ada jugak yang tak dapat tahan.. camne pon kena luahkan dan lepaskan..

lumrah hidup.. semoga Allah sentiasa bersama-sama kita =)

SITI NOORNADIYANA said...

dont judge a book by its cover. :P

Mr.PinGu said...

lelaki pun manusia gak ada hati and perasan.. xsemua strong enough.. huhu

aimi said...

amin~~

JIJI YU said...

mmg pon..laki jarang sgt nak luah kat orang ramai..biasanya kat org paling ida sayang

Iffah Afeefah said...

Lelaki kn unik
dorg perahsia

KaK LimAh Si SupiR said...

itulahh manusia, mimi..bkn hny lelaki yg cool..ad jg pmpuan yg cool..tp, walau cool mcm mane p0n seseorg tuuu, tetap dye pny hati dan perasaan yg kdg kala tidak dpt dibendung kesedihan atau kesusahan