Tuesday, September 27, 2011

sungguh terkesan dihati...

Bismillahirrahmanirrahim..




Bila melihat orang-orang tua ni, ingatan ni lebih menjurus teringat kat opah yang kat kampung tuh.. mak ayah pon dah tua, tapi takla setua opah yang menjangkau umoq 76 taon ni..insyaAllah..hepi.. asenya, selama umo 23 taon ni, opah mase disisi..alhamdulillah...

Tapi..tapi kan.. mungkin ada lagi masih tidak terkesan dihati melihat orang-orang tua ini.. masih mengendahkan, masih tidak mempedulikan warga emas ini kan..

Teringat masa penerbangan mimi ke johor rabu kelmarin, seat depan mimi tapi sebelah kiri tu , seorang perempuan tua yang duduk.. sangat tua lah.. sebaya opah kot.. tapi kederatnye mungkin lebih kuat dari opah mimi.. mimi panggil die nenek la ye..



aigoo, nape burok beno lukisan aku nih..huu..maapkan saya ye.. dah lame tak melukih..dah la sedia buruk lagi bertambah buruk..heee.. Takpelah, janji point sampai kan.. Haaa.. ni la kedudukannye dalam flight tu..

so.. sebelom nak berlepas, kenela pakai tali pinggang keselamatan kan.. saya terpandang la kat nenek ni kan.. ye macam terpinge-pinge tak tawu nak pakai cam mane.. mungkin ye tanye kat pakcik sebelah ye tu, cam mane nak pakai.. pakcik sebelah tu siap tekan button custmoer service.. supaya dapat suroh pramugari pakaikan tali pinggang keselamatan kat nenek tu.. mmm... kalo die pakaikan tali pinggang untuk nenek tu, pon ape salahnye kan? sebelah die je pon..okeh.. tak pelah.. die dah usahakan jugak pangey pramugari tu supaya pakaikan tali pinggang tu..

yang lebih terkesan dihati bila pakcik tu nak ke toilet, nenek tu kene la buka dulu tali pinggang, bagi laluan kat pakcik tu nak lalu.. Lepas tu, pakcik tu tak duduk dah sebelah nenek tu.. die berubah pegi seat kat depan mimi tu.. yang kebetulan kosong..

okeh.. tak pe lagi.. bila dah bunyi tingtong! pilot dah bagi arahan suruh pakai tali pinggang , sebab kapal dah nak mendarat, nenek tu macam pangey la pakcik yang dah berubah tempat tu untuk pakaikan tali pinggang yang dah terbuka tadi.. Pakcik tu boleh  buat deeeeekkk jek.. aiyaaaaakkkk! cian nye kat nenek tu..

mimi ase cam sedih tengok insiden tu, sebab teringat, kalaula opah aku yang duduk ditempat nenek tu.. cian opah, apelah nasib die....mmm.. saya yang dari belakang ni..buka tali pinggang, bangun, pegi pakaikan tali  pinggang kat nenek tu.. " terima kasih banyak-banyak anak.." .." same-same nek.."

Susah sangat ke nak pakaikan tali pinggang untuk seorang tua..? aduhaiii.. sungguh terkesan dihati melihat nenek tu meminta tolong.. dan dan tu jugak taptaptap air mate jatoh..waaaaa...memang sungguh cengeng daku nih.. Tapi nak buat cam mane.. kalo bukan kita yang menghargai mereka.. siapa lagi?


14 comments:

TwIstiEs*meSti Mau* said...

kerana lily...,mawar ditinggalkan...aduuuuuyaiiii...haha

NA said...

Lelaki tu tak sedar nanti suatu hari nanti dia pun akan tua dan akan kena macam nenek tu.

Apapun nasib baik Mimito ada untuk tolong. Tapi pramugari ni pun tak perasan ke nenek tu?

-wina1979-

Iffah Afeefah said...

Halamak sedih
nk ngis

Ini Kisah Tia said...

semua orang akan tua jugak nanti . what goes around , comes around ..

Kancil 8349 said...

teruknya perangai....mungkin takut difitnah orang kot sampai dia buat macam tu sekali...takut2 dia kena tuduh mengurat...tapi kalau niat ndak membantu bukan salah pun...tapi kalau remaja perempuan kali...mesti dok bercerita sampai landing...

msredcheesecake said...

pak cik tu langgar je ngan kapal terbang...

Zul Fattah said...

tindakan yg ko buat tu.. mengambaq kan hati ko memang mulia r..
bagus..

Wyna Nubies said...

As Salam,

tak ada sifat mengasihani langsung la PAK CIK tu...geram bila baca..nasib baik ada kakak comel yg baik hati tlog nenek tu..klau tak,tak tau apa jadi :)

JIJI YU said...

pakcik itu..amat bagus

NasZ said...

nasib ada aimie. harap laki tu sedar dan berubah.

MOHD NASER.com

shafiqabdshukor said...

buat malu kaum lelaki je..
nasib baik awak ada...
huhuhu

sleeping_maniac90 said...

ciannye kt nenek tuh huk3..

KaK LimAh Si SupiR said...

alhamdulillah..naseb mimi ad..kalo x, kesian nenek 2 xtau mcm mane nk pakai tali pinggang 2 T_T

Ezad Skytech said...

kesian nenek tu...pe salahnya bantu kan..haa,bagus tindakan awak tu...:D