Saturday, September 17, 2011

lessOn 75

Bismillahirrahmanirrahim..



Pepagi dah sakit perot dek potai yang dimakan dengan lahapnye semalam.. ha.. Hambeeekkkk, dok bertapalah dalam bilik ayoo..heeeee...

Sebelom pegi membuang pepagi tadi, mak tanye-tanye mimi :


Mak: ina, siapa yang dok buat soklan peperiksaan, macam PMR, SPM sume tu..
Saya: mestilah cikgu sekolah
Mak: yelaaaaah, cikgu dari memane?
Saya: ntahla ma, tak tawulah ina, cikgu sekolah sbp kot.. Tak pon random ke..
Mak: Dah tu, kalo  die buat soklan tu,mesti die bagi tawu soklan yang die buat kat sedara mara die, pas tu, scor la anak die.. Mesti cam tu kan..
Saya : Entahla ma, dulu cikgu sekolah ina ada gak buat soklan, tak bagi tawu kami pon..
Mak : kamu bukan anak die, ce anak die, haaaaa, sian la anak kite..
Saya :huuuu, tak tawulah mak, wallahu a'lam.. tu amanah deme la mak..

huuuuuu.. Iso beno la mak dengan PMR adik tu.. Aiyaaaaaak, time mimi dulu tak de iso sampai cenggitu sekali... Heeeeeee.. Jom tengok  niii :




Tetibe terpikir pasal amanah ni.. Walau sungguh kecil sesuatu perkara yang diamanahkan untuk kite tu, ye tetap AMANAH. Tak perlu nak tunggu tanggungjawab jadi Perdana Menteri barulah nak terasa diri beramanah. Dan sekarang pon kita dah ada amanah memasing kan.. Amanah sebagai pejuang agama, amanah sebagai anak kepada ibu dan ayah, amanah jadi pelajar gile gaban terbaikkkk untuk diri sendiri, agama dan bangsa kan? Jom tengok ini lagiiii :





Dan ni jugaaakkkk :




Kepada semua  majikan, ha, nak hamek pekerja pon kene amik pekerja yang amanah. Amanah ni jika di kaki-kakikan boleh ada porak peranda kaco bilau sekian alam, makanye, jadi pecah amanah, makan duet sorang, makan duet orang lainn.. Ha.. SUme berkisahkan amanah!

Huh, tak salah name kelas kat sekolah pon boh AMANAH kan, punye nak mendidik amanah dalam diri dari keccciiiikk lagi.. Kome! amanah dok?


8 comments:

Iffah Afeefah said...

Slalu die amik soalan rndom kn

erm adek k.ngh rillek jek

NA said...

Dulu memang nak sangat tahu apa soalan keluar. Haha waktu SPM tengok ada soalan tu macam takde kaitan dengan apa yang dipelajari.

Betul, semua memikul amanah.

P.S: Sama perut senak makan macam-macam semalam.

-wina1979-

Suhaili Sarif said...

betul 2 opah...cikgu skola ktrg dl xde nk bocor2 rasia
tp kalau upsr mmg dasyat..byk btl spekulasi.ehe

psst adk kak long nk pmr gak.kalau ada ape2 roger la ya.hihi

ShErA said...

cikgu shera dulu buat soalan pkee tapi tak pernah bocorkan soalan pun... katanya kalau belajar mesti boleh jawab...

JIJI YU said...

ehehe..aku cikgu kena pikirkan bebetol ni

msredcheesecake said...

msred amanah... amekla msred kerja...hheee

kalau mahu berkesudahan baik, jagalah amanak kita

Zul Fattah said...

nk jumpa org yg amanah tu memang susah r.. x pcaya..? cuba r cari?

Freaky said...

biasanya kalau soalan buat tahun ini, bukan keluar pada tahun ini. tapi apa pun kena amanah dalam menjalankan tugas. jangan pergi bocor soalan pulak