Wednesday, September 7, 2011

FlashBaCk #4

Bismillahirrahmanirrahim..



Selagi Masih namenye bulan bahagia bulan shawal, selagi itu la jari jemari ai meng flashback kembali kenangan seminggu di perak, beraya ngan opah semua.. Heeeee... Oleh kerana kesihatan berukband ritu tak sihat, la ni baru boleh cite la kat hangpa suma..ngeee

Mengimbas kembali persiapan shawal..heeeee.. 

27 ogos: tiba di alor setar, tido semalam kat sana
28 ogos: berangkat ke gerik perak
29 ogos: pehhhhhh.. hari paling bizi sedunia.. 
              time tulah nak renew lesen kete + time tu la                  
              nak tarik ketupat daun palas +time tula buat kek coklat+time tulah siat daging  
              yang sepatotnye sekilo je nak buat serunding, disebabkan nantok jadi tersiat    
               2kilo, khusyuk terlebih..heee + time tulah nak kemas umah opah + time tulah              
                siap-siap makan nak berbuka hari last kat rumah opah + time tulah na isi kueh  
             dalam balang kueh..huiiiiiihhh..ada lagi kot, banyak beno...heeeee

30 ogos : rayeee!heeee..

             juadah 1 shawal : 1) ketupat daun palas
                                       2) lauk-paok terdiri daripada : ayam masak merah
                                                                                   daging masak itam
                                                                                   serunding daging
                                        3) lupe pulak..opah buat nasi minyak!heeee..

              semua simple je.. Heeee..mang tiap tahon sederhana jek, yang penting 1 shawal                 
              diraikan bersama.. ye dok?heeeee..

                        kueh aye: opah ngn makcik yang ajen buat sebab tawu kami balik dah                                           
                                       lewat kan, so..antara kueh aye yang dibuat sendiri,
                                       1) biskot kacang mazola
                                       2) biskot samperit or name lain biskot dahlia
                                       3) biskot chocholate rice (peveret nih!)
                                       4) biskot tart nenas (uiihhh, lagi peveret )
                                       5) maruku
                                       6) kuih sipot

                ateeee, ajen bebeno le opah dengan makcik buat kueh sendiri taon ni.. Huuu.. 
               kagum saya..semangat orang tua yang tak larat boleh jadi larat bile ingat cucu 
               kan? sayang opah! ngn makcik..heeee



Tu serba sedikit rentetan nak ke 1 shawal. Ase taon ni meriah gak la walau sederhana sebab saya dapat pose dengan mak sebulan+balik kampung sesama dengan mak ~ heeee..



p/s: kesal tak sudah, gambo tak hamek langsung..waaaaaaaa T____T

10 comments:

NA said...

Alamak bestnya Mimito. Dapat Kak Wina rasa keseronokan Mimito buat persiapan raya. Tapi hehe seronok baca bahagian Mimito tersiat lebih 2 kg daging. Hehe rajin betul.

Alahai gambar takde tapi Mimito dapat rasa apa Mimito tulis.

-wina1979-

Wanz Mejuez said...

wahh kan best kalau buat rakaman video .. boleh tgk balik hal yang dah lepas.. heheee

aimie amalina said...

@ NA:
heeeee..sonok la jugak kak..
hihih..
cam lawok je..akhrnye dging tu wat serundg sume..x dpt nak wat rendg ke ape ke..hehehehe
tula..rugi x de gambo..x pe..ingatan tu penting..hehehe



@ Wanz Mejuez :
waaaaa
cek wan..sedih sekali lagi
x amik gambo..huhuhu

Alisya said...

tahun ni beraya semua kuih tunjuk je...tak sempat nak buat..huhu

aimie amalina said...

@ Alisya:
weee
x pe...asal beraye kan?

Ezad Skytech said...

wahhh..siap ada flashback2 tu...

haa..lepas ni nak sambung beraya balik hujung minggu ni..hee~

aimie amalina said...

@ Ezad Skytech :
pehhhh
raye sakan owg tu
hehehehe

Asyikin said...

rasa sengsara nak siat daging wat serunding -_-

Pn. Sheila said...

byknyer kuih raya mesti meriahkan... hehehe

aimie amalina said...

@ Asyikin :
hahaha
tu smp tetido2..hehee




@ Pn. Sheila :
weee
biase2 je kak..hehehhee