Wednesday, August 10, 2011

lessOn 47= 10 RaMadHan

Bismillahirrahmanirrahim..



Alhamdulillah
udah hari yang ke-10 ya kite sume berpuase di Bulan Ramadhan Almubarak ni..
pehhh~copet jek..
emm3..
kekenyangan dengan sahor yang lozat ituuu..kiki

meh jamu Mate sat dengan lesson ari ini:




Indahnya Ramadhan terbukti apabila kite menyedari akan rahmat-rahmat mahupun peluang-peluang yang Allah S.W.T berikan kepada kita, hamba-hamba-Nya, alhamdulillah..
tengoklah dalam hadis kek ateh ni ha:

1)Diam orang berpuasa merupakan tasbih
-Dah name puasa, makanya ramai la maleh nak bermulut, heee..bukan maksudnya x de mulut or buang mulut pi tong sampah...No2.. tapi pakat nak save kan energy... pakat nak simpan ayaq liuq takot penat kan.. Hee.. Makanya dok diaaam jeklah. Huuu..saya yang kuat cakap ni pon tetibe jadi passive. Huuu..sungguh pelik! tapi ni lah nikmat Ramadhan. Diam itu tasbih. Tasbih itu sudah semestinya pahala dari-Nya. Subhanallah.. Diam pon boleh dapat pahala kan? =.<


2)Tidurnya merupakan ibadat.
-Haaaaa.. ni mesti lagiiiiii pakat suko nih!hehehe.. Yela..ce cite..sape kat dunia ni yang nak menolak nikmat yang tuhan bagi kat manusia nih.. Dan pulak kalo time hujan..pehhhh..masyuuuuuk jek tidoq ann?
hahha..mak dok laung2 soh bangun pon ibarat cam dodoian sambil angin sepoi2 bahasa kena ke muka..hahaha. 

Tapi, bila tidur yang berlebihan pula membawa makruh dalam pose! Tidurlah sekadar melepaskan lelah ketika berpuasa.. Sesungguhnya tidur itu ibadat. Ibadat pula membawa pahala dari-Nya kan? Tido pon dapat pahala. Huuu...best gile bulan Ramadhan ni ann.


3)Doanya mustajab dan amalan di gandakan
- Sesungguhnya doa orang-orang yang berpuasa tidak akan ditolak oleh-Nya. Subhanallah. Sangat la Maha pemurah Tuhan kita ni. Mohon la apa jua, insyaAllah, TUhan akan memakbulkannya. So, time nilah kaut sebanyak mana masa yang ada mendouble triple kan usaha untuk beribadat kepada-Nya.
Tak rugi kita dekat dengan DIa.. Sekali kita dekat dengan DIa.. beribu-ribu kali DIa datang dekat dengan kita.. =.<



Weeee..tulah serba sedikit nikmat Ramadhan ini. MOh le kite sesame mengimarahkan nye eh!



7 comments:

NA said...

Hari ini rasa nak kurang menulis.

Selamat berpuasa.

Jumpa lagi kalau ada kelapangan.

Kak Wina selsema :(

-wina1979-

Iffah Afeefah said...

tang tdo tu kite bagi boboi

aimie amalina said...

@ NA:
hayooo..
ramai dah owg seleseme nih..
get well soon sis!
cukop rehat taw =)



@ Iffah Afeefah:
tepaaaat sekalii! =)

[sutera kasih] said...

alhamdulillah kita masih ditemukan di puasa ke 10..selmat berpuasa dek :)

aimie amalina said...

@ [sutera kasih] :
alhamdulillah kak
selamat pose jugak kak!

fRaMe+LenSeS said...

untungnya. rugi kita tak ambil peluang kan?

aimie amalina said...

@ fRaMe+LenSeS:
betol tu nadh! =)