Tuesday, August 9, 2011

lessOn 46 = 9 RaMadHan

Bismillahirrahmanirrahim..


weee
erkkkk...sedawa...alhamdulillah =)
banyak pulak mama masak saho rini..so makan nye pon..eemmmm paham2 jelah kan..kikiki...Dah macam habit pulak.
sahor>>buat air panas+air suam>>on lappy>>buat entri lesson.

kikiki, x pelah~ moge mode untuk berblogging istiqomah la yep. SYOmmmm pi tengok lessOn rini :




Dalam sebutan perawi di atas, beliau mengatakan bahawa, PUasa ini ibarat perisai dari azab Allah. Ha..cam mane Puasa itu boleh dikatakan perisai or, pelindung diri daripada terkena azab Allah S.W.T tu?

1) Bila puasa kita memelihara pandangan..ase segan nak pi tengok bende-bende yang "hot-chicks" yang boleh menggelapkan pandangan dan hati masing-masing. ye dok? pakat jalan dok tenung lantai jek sampai bole nampak kuman kat lantai nuh..heee..Baguih2..

2)apabila puasa memelihara kemaluan kita, upsss, bukan bercakap lucah di sini ye..tetapi membawa maksud memelihara aurat, memelihara kecantikan tubuh badan yang Tuhan bagi kat kite, terutamanya kaum seangkatan dengan ku, Hawaaaaa. Even artis pon terase sedo yang dulunye pakai ngam2 jek dengan badan, tapi masuk Ramadhan, sedikit sebanyak merubah imej deme, memlihara kesucian bulan Mulia ini, alhamdulillah lah kan =)

3) denGan pose, x de nye nak melepak2 king di kedaiii kopi..tiada cerita sensasi...huuu..Lebih kurang cam tulah.Kalo x...ade jek dok bertenggek kat celah2 lobang port dari ayam start ghenyeh mata nak berkokok...sampai la ayam nak simpan die nye tengkolok nak pi masuk tidoq nuh. So, penGGunaan Masa saVe disitu! 

4) denGan pose Jugak..Kalo x mo pi tadarus Al-QUran pon, sekurang-kurangNye, kat Umah pasang gak Ayat-ayat Suci Al-Quran kan. Semoga dibuka kan pintu hati, semasa mendengar ayat suci tu, maka dengan segeranya, terasa mahu membasahkan lidah dengan Kalimah-kalimah Agung dari Allah S.W.T tu, alhamdulillah =) So. Lidah di jage kan?

5)Ni peKare yang paaaaallllliiiiing penting sekali! dengan posE ni serba sedikit mendisiplinkan kita dengan Solat. Owang pose x solat = ZERO, owang SOlat tapi x pose = ZERO. So..kene lengkap sume baru dapat =100% , insyaAllah =) Kalo kate dulu susah nak Bangkit suboh..Ni pas sahor, stay jap, dok x lame, azan masuk, ha, teruiih pi solat, senang kan? Ha..senang je.x de yang susah aihh..


Makanya, banyak lagilah perkara yang dapat kite jaga supaya kita tidak berada di bawah azab puasa ini. Subhanallah, nikmat Tuhan tu, dah tak terkira. Tuhan menolong hamba-Nya, tapi selalu hamba-Nya yang ketegaq, x sedo dengan pertolongan Tuhan tu dan tak maw tolong diri sendiri, hayooo..Moge kite bukan dalam golongan ini. Aminnnn. :)




12 comments:

Iffah Afeefah said...

erm betul

mcm2 dpt bile kite pose ni opah

sedawa ke sendawa

aimie amalina said...

@ Iffah Afeefah:
weeee..
>_____<
eh..heheehe...tu dibace laju2..kikiki=p
jadilah sedawa

NA said...

Selalu lupa Allah. Lupa nikmat Dia. Lupa azab Dia. Tapi Allah akan sedarkan kita daripada lupa ingatan dengan ujian.

Selamat pagi. Mimito. Jumpa lagi petang atau malam yer. Ingat nak rehat blog kejap. Jumpa lagi :)

-wina1979-

sergeant keroro said...

hehe, opah ni bagus betul. pengisian ilmiah di pagi hari. hee~ <3

aimie amalina said...

@ NA:
betol tu kak.ujian tanda Dia sayang kan kite kan kak!
wee..
beklah akak..jumpe lagi nanti! =)



@ sergeant keroro:
weee..
hehehe..untuk cucu2 opah la..heheh =)

NadiRah said...

nad niage kat bzaar..
byk " hot chicks " dok terpanggang..
huhuhuhu

aimie amalina said...

@NadiRah:
hahahah
hot chicks tu x pe..hehehe =p

Tukang Godam said...

insaf... :(



Entry : wayang 3D dirumah

Kakzakie said...

Betapa beruntungnya kita diberi peluang dapat berpuasa kan... banyak sungguh ganjaran yg Allah berikan olehNya...

maszull said...

salam...selalulah kita ingat mengingati sesama kita yer..:)

[sutera kasih] said...

berpuasa dpt mcm2 manfaatnya utk kita :)

aimie amalina said...

@ Tukang Godam :
>___<




@ Kakzakie:
betol tu kak!
aduhai...sungguh bertuah =)



@ maszull :
wassalm..betol tu mama =)



@ [sutera kasih]:
betol tu kak! =)