Wednesday, August 3, 2011

puyoT oh peRot

Bismillahirrahmanirrahim..



Diet 3 by ~ philippajudith




"akak...kawan tia cakap die gastrik..di x bole pose.."
"ooo...datang bulan ke ape.."
"x...die gastrik.."
.
.
.
.
wuwuwuwu~
melayan keletah si kecik ni..
tapi betol ke gastrik x bole pose?
huuuu~
kalo x bole nape Tuhan titahkan kite berpose kan?
yang sebenanyeeee adik ku tiaa..
owang gastrik pon bole pose...
doktor sendiri pun ade ulas dalam memane ruang kesihatan..
kalo x caye, sok g klinik tanye doktor..
hehehe..
TaPi
ha..ade tapi nye..kenelah praktikkan bape formula ni..insyaAllah, owang2 gastrik ni pon bole melakukan amalan fardhu ni.
cam mane eyh?
heee..ni nak kongsi sikit~ sebabnye, saya juge penteGAr gastrik..huuu..dok kriukkkkkkk~ siap!
cek puyot dah start buat onar..heee..
sooo..bagi elakkan ni..kome2 kalo ade gastrik matrik ni..bole try mende ni eyh:


1) berlatih berpose
mean: sebelom bulan Ramadhan tiba, latih diri, besekan diri berpose..amiklah pose isnin khamis ke..kalo x larat..dalam sebulan tu amik 2, 3 kali je. So, perot ni x kan jadi ElecCold shot!..eh.nih .bukan showdown 2011 nih.. heeeehehe.. supaya perot kite dah terbese dan die pon dah bole terima bile die x disumbatkan dengan makanan. Ni dah bulan Ramadhan..so..kalo ade peluang lagi taon depan, insyaAllah cube lah k!

2) berSahor
haaaa.. Sebab tu Rasul kite, Tuhan kite dok suuuuuwoooh kite sahor. BUkan nak soh isi perot tu ketat2 sampai nak muntoh..heee..Tapi mengambil berkat bulan mulia ni, dan bile disertai dengan Niat, insyaAllah takkan terasa sangat geruukkkkk2 dok dangdut dalam peyot tu.Kalo bunyi pon, sesaat due je..Cayoolah~ so jangan ponteng2 sahor k!


3) Makan makanan normal!
NOrmal disin bermaksud makanan yang Natural, makanan yang tidak mengundang kepada gastrik. So kepada pentegar Gastrik, opkos dah tawu ape mende2 yg x boleh makan kan? So jangan gatai..gedik2 nak p makan mende2 tu k! It is not okay for ur stomach! sayangi perot anda..~weeee


4)soya!
weee~ soya adalah ubat yang terbaik bagi owang gastrik. So..tiap kali buka, gemo2kan lah diri anda minum soya, terutama soya paanasss~ lazaaaat je an! perot anda terselamat dari kancah gastrik. So, esok dan esok dan esok, bole pose lagi! =.<


5) Niat
Dengan wujudnye niat~ insyaAllah segala yang kite niat untuk-Nya, dipermudahkan ye. InsyaAllah. Betulkan niat ikhlas kan hati~


weeeee~
so...no excuse sebenanye untuk owang gastrik ni untuk berpose..
melainkan benar-benar mendatangkan kemudharatan pada dirinya..
Islam itu mudah
tetapi janganlah dipermudahkan~

jage kesihatan okeh! =.<


11 comments:

aiman said...

yeah.. betol2.. ada yg cakap mind set kita ja sebenarnya..

Bidadari Syurga said...

akak pengastrik tegar. tapi tulah time puasa tak pernah kena. alhamdulillah. lega rasanya... niat puasa tu adalah kekuatan dari DIA untuk hambaNYA yang benar2 ingin membersihkan diri.

AzatLazat said...

ada gak tu sebut lazat rasa terpanggil pulak
(tumpang lalu secara sopan)

sergeant keroro said...

yeah! betul tu :)

My Name is Mar said...

Kalau macam tu, semua orang.. Sakit sikit pun kata TAK BOLEH POSER...
Tk gitu?..

Aku dah jumpa pengganti SS

syarifahsidrus said...

baru keluar malam tadi dalam berita kan ? gastrik pun, kenalah sahur, ambil ubat kalau dah teruk, then puasa ajelah macam biasa. buat baik, allah tolong punya

aimie amalina said...

@ aiman :
betol!
sume tu psiko je ann =)




@ Bidadari Syurga :
haaa.
kan ni dah jumpe testimonial kite..
weeee..
tula kan kak..
sume sebab die -.-


@AzatLazat:
hamboi,,,hehehehe =p



@ sergeant keroro:
betol3..kiki =p



@ My Name is Mar :
betol!
gawat2..=p



@ syarifahsidrus:
betol!
sangat setuju 200%

Anyyss Shuhaimi said...

betul3..gua pun ada gastrik,gua masih berpuasa..puasa bukan satu halangan tuk teruskan hidup. :)

aimie amalina said...

@ Anyyss Shuhaimi:
betol!
weee..sume owg bole pose!

NA said...

Wah baru pertama kali tahu penyelesaian gastrik.

Tak silap Kak Wina ada ubat gastrik doktor kasi kalau kita gastrik kan?

Betul tu Allah takkan bebankan hambaNya. Semua mampu puasa.

Mimi, selamat bersahur. Hehe lewat komen.

-wina1979-

aimie amalina said...

@ NA:
hehhehe..
i nak gitaw ni..
ha..betol3..
ada ubat gastrik tu..
so bole ambil..jgn skip2..hehehe
akak lambat no dtg..hehehe