Wednesday, August 10, 2011

seDih berTaLu-Talu

Bismillahirrahmanirrahim..


Semalam,
sebelom titon..tetibe teringat kat sorang ni..huuu..terasa bersalah sangat pon ada..
em..bukan boipren ye, kiki..Tapi teringat kat budak perempuan yang saya kenal 2 tahun yang lalu dalam mase 1hari..

mase kat U dulu, ade amik subjek-Ko, Kelab Budi Penyayang. Mase tu tahun 2 ke tahun 3, x sure. Lupos sudah ingatan. Dah name budi penyayang, kompem la kene berbudi dan berpenyayang kan. So, untuk melengkapkan asaimen, kitaorang pilih tuk wat khidmat masyarakat kat rumah kanak-kanak perempuan kurang upaya kat Jb tuh.

Salah satu program yang kami buat, bawa budak-budak kurang upaya tu ke UTM, cam meraikan deme la. Kebetulan mase tuh, ada budak-budak yang dalam proses pemulihan akhlak ditempatkan disitu jugak sementara sebab tempat asal deme penuh, so deme tumpang la kat rumah kanak-kanak kurang upaya tu..

So, mase program tu, ada tepandang sowang budak ni.Nak kate india dok jugak, nak kate budak melayu dok jugak. Huuu.x pelah..abaikan jela..saje pandang kali petame kan.

tup2..pandang kali ke-2, terpandang lagi. dan at the same time, die pon pandang kat mimi gak.huuu...Tapi die senyum . Sweet jek! dah die senyum..balas la balik dengan senyuman paleeeeeng maneh cam susu cap junjung..hehehe..ase ni budak kacukan nih.

tup3 kali ke-3 ye mai kat mimi..HUU..

"akak..akak x join ke budak-budak tuh main kusi muzik.."
"oo.dah join tadi..dah kuar..hee..dorang tolak akak..hee..adik x gi ke.."
"x lah.. adik x minat.."
"emm..nape.."
"emm..ntah.saje..emm..akak..kite nak bagi tawu akak satu rahsia..tapi akak jangan bagi taw orang lain taw.."
"ye2..janji..(sambil ikat jari kelingking sesame dengan die..heheh) "
"emm.akak tawu x nape kite jadi cam ni.."
"kenapa adik?"
"emm..kita bukannye cacat pon kan..tapi..emm"
"kenape..xpe2..meh cakap pelan2 ye.."
" emm..kite kene rogol..banyak kali..emm..mule2 dengan pakwe kite...emm..mase tu pakwe kite mat rempit..kawan-kawan die pon rogol kite..emm..kite jadi cam ketagih..emm..sebab tu kite kena masuk sini.."

saya dah kelu.sebak.x tawu nak cakap ape.mata dah merah.huuu..siyes.tekejot dengar.ape yang aku dengar ni betul ke..

" adik..dah la ye..sekarang adik dah kat sini kan..dah selamat dah..dah x de sape nak kacau adik kan..adik suke x tinggal sini?"
"suke tapi adik rindu mak.." (dia plak yang nanis)
"mak adik mane?"
" ntah..dah lame x jumpe mak.."

sekali lagi kelu..aku plak turun naik turun naik nafas. Tahan nanes..huhu

"adik...kat sini ramai kawan kan..tuh..cikgu2 tu sume cam mak adik kan..adik toksah nanis ye..nanti dah x comei. Sekarang dah comei ni..taw..adik kan baek.."

"emm3.. ye akak" tersedu-sedu die jawab..

.
..
.
.
 sebelom program bersurai:

"akak..akak janji taw..lawat adik nanti..nanti tahun depan adik kene pindah gi selangor dah..akak datang lawat adik taw.."
"ye2..insyaAllah.kalo akak lapang akak lawat ye..adik jangan sedih2 taw..adik kuat ye..adik kan baekk.."

pas tu die peluk kuat cam x nak lepas..
sebuuu dada.x tahan lagi..aku yang nanesss x henti2..wuuuuu
sampai sekarang, x berpeluang nak lawat die. Rase sangat sedih dan besalah. macam mana la keadaan die sekarang...

RAse bersyukur sangat.. teruk-teruk nak lalui kehidupan ni..masih lagi ada yang derita, kecik-kecik dah kene rogol, udahnye ketagih, menanggung penderitaan tanpa mak dan ayah disisi..aduhaii adikk..ketandusan kasih sayang, kecelaruan identiti dan peribadi. Sungguh sebak melihat pekare tu depan mata.. Kalo ada peluang nak selamatkan pekara begini..ase nak sangat tolong..~ aduhai.. 
dan sampai sekarang tertanya-tanya napa die boleh cite hal begitu beso kat mimi..emmm..

adik, jage diri molek-molek ye..
Moga adik selalu berada dalam lingkungan kasih dan sayang-Nya..aminnn...




8 comments:

Niena Pengembara Ilahi said...

erm kesian dia, mangsa rogol biasanya camtu la..teringat plak kt kampung dlu... ada sorg sedara kna cmni la, kna rogol ngan org tua yg dh usia 80taun, dia bru 8taun, yg sedihnya ats masjid plak tu dia dia rogol.tiap petang dak tu akan jumpa atuk tu kt sana

aimie amalina said...

@ Niena Pengembara Ilahi:
hayoooo...tu pon sedih gak kak..
atok umo 80 taon?
wuwuw..x patot tol!

Iffah Afeefah said...

sedihnya

nk ngis pulak

kesian die

aimi adilah said...

mmg sedih bce cter ni... berenang jugak r air mate ni... :(

AsyieqiN Rkey said...

kesiannye kt die...='(

aimie amalina said...

@ Iffah Afeefah:
wuwuw
sedih kak ngah..


@ aimi adilah:
wuuu..mang sedih..

@ AsyieqiN Rkey:
kesian kan..
huuu =(

pingu said...

mase thn 2 mie.. ktorg pn kn budi penyayang.. tp terpisah group hehe.. sedeh2.. kesian budak tu..

aimie amalina said...

@ pingu:
aah kan tatan..lupe ah!
kiki..tu ahh..sedih =(