Thursday, August 11, 2011

traNsduSer PiLihan

Bismillahirrahmanirrahim..




Source and Detector by ~ midniteBLAZE



Haaaa..
transducer?ape bende tu?
sejenis makanan kah?kikiki..asal ke pose..sebot makanan jek lah..asal makanan..sebot posee jeklah..weeee..No2.. transducer bukan sejenis makanan ye kome2..
budak engine mesti tawu nih...huhu

Okeh..x pe..yang tawu dok diam2..yang x tawu..meh bace taklimat ringkas berkenaan transducer okeh!
heee.. Transducer adalah sejenis device ataw melayunye mende2 elektronik yang menukarkan dari satu tenaga kepada tenaga yang lain..~fuhhh..ingat lagi aku dengan definasi die nih..heeee..

contohnye:: antenna yang dok guna kat Tb nak bagi gambaq tibi clear tu, mengalami    
                  proses:
                  tenaga elektromagnet----> tenaga elektrik



Okeh sudah paham?heheh..Okeh, ni bukan belog lecture bagi subject Transducer and Application ye..hihihi.. Tapi nak cite ada satu transducer pilihan mimi yang x de jual kat kedai..hehehe.. Sensor ataupun pengesan merupakan satu bentok transducer. Okeh..Sensor yang menjadi pilihan mimi adalah :

Sound sensor..

sebabnye?..
.
.
.
.
.
 tepat jam 1200am setiap hari :

"akak..tidoq la..dok dengar bunyi ketek2 kamu dok tekan komputer tu.."

 atau pon.. kalo dok kat bilik..tetibe:

" ha...dok sembang dengan sape tu.."


gulppp~ sungguh ! mak yang dok tido kat bilik, dengaaaaaar jek owang dok wat pe kat ruang tamu ke..kat bilik ke...huuu.ayooo...sangat sensitif betol tinge mak tu..heehe..makanye kalo nak on9 ke hape..senyaaaap jeklah.. tapi nak wat canne..bunyi ketek2 si tikus ni kuat beno..huk3.. adakah perlu mengganti tikus halimunan? or tikus bisu? ayooo..hihih..Tulah sound detector terbaaaaekkkkyang saya penah ade..Kiki =.<


10 comments:

Suhaili Sarif said...

opah...onyang sound opah suh tido ke?
hehehe..comella opah nie..

Cik Sara said...

devices is peranti.. Hahaha.. Hari tu dah dapat mouse yang bisu.. Tapi tak lama, kejap je ajal dia..

Hahaha..saya adalah light sensor.. Asal nampak cahaya je, toing, bangun terus..hahaha

aiman said...

hehe.. sensitif betol..

Puteri said...

heheh..mak kite pon cam tu la..

Amni said...

kan.. mak kita pun sama dear... tapi sejak guna hp, dia tak dengar apa2 dah tengah malam.. hahahha...

Iffah Afeefah said...

ketuk keyboard ganas sgt haha

Bidadari Syurga said...

ooooo keyboard tu dah smoothlah tu.... camerlah ittewpun kekadang kena. dalam bilik mak akak sound "tak tidur lagi....? karang sakit tekak tidur lambat"

mr.ninja ^___^ said...

sound detector!!! kahkah..

aimie amalina said...

@ Suhaili Sarif :
aah kak long..huuuu..x leh nak stay lewat2 sgt..kiki



@ Cik Sara:
yihaa!peranti..hehehe..
ayoooo...berlight sensor die...kiki




@ aiman:
tersangat la sensitif =p




@ Puteri:
hihihi..sume mak cam tu gaknye kan cek puteri..



@ Amni :
hihihihi...ayoooo =p



@ Iffah Afeefah :
x ah..bunyi si tikus ni..heheh




@ Bidadari Syurga:
hihihi..bunyi mouse akak..kikiki.mak tu alert je kan..



@ mr.ninja ^___^:
haahhahaha...kamu la nii!

[sutera kasih] said...

dah macam masuk kuliah la pulokk :P