Monday, September 5, 2011

joM berkeNalan dengan kami

Bismillahirrahmanirrahim...




weeeee, walau hari-hari shawal semakin berjalan menuju ke penghujungnya, pehhhh, semangat shawal masih meniti di sanubari gitu.. masih rindukan opah dan makcik di kampung tu.. Heee... Hari kemenangan, hari bahagia seisi ISlam kan?

Kalo dah name aye..mestilah takkan dapat di pisahkan dengan lemang dan ketupat. Memandangkan arwah tok wan dah x de, kami wat ketupat jelah.. Kalo tak mesti ada lemang tok wan. So, ketupat pun ehem-ehem, tetap di baham menjadi santapan-santapan sekalian isi perot kat rumah! heee.. Jom tengok nih:





memandangkan taon ni aye langsung tak hamek gambo..cilop gambo aye taon lepaih..alaaaa..lebih kurang same je kan? ketupat gak..hahahah.. tak denye tetibe ye nak berubah bentuk jadi donut pulak.. heeee..

So name Food kat atas ni ketupat daun palas ye or  ketupat pulut. Kalo owang selatan anyam ketupat nasi kan? owang utagha wat ketupat pulut yang nila..makan jek juai perot..layu jek mata.. haahahaa...berkilo-kilo santan kot boh dalam ketupat nih..heeeeee.. sape buat? ehem-ehem, maleh la nak cakap kan.. ehem-ehem..weee.. Takdelah..mimi jadi assistant opah je =p

walau bagaimanapun., ada mungkin yang tak tawu.. kalo yang tawu tu baguih la, mang Melayu sejati...weewiittt!.. tawu ape?

apa beza yang ini :




dengan yang ini :




jawapannye ?




hehehe..tawu  ketupat ni berjantin pon taon lepaih..heee..sebab baru taon lepaih dok start wat ketupat sendiri..kalotak beli lemang jek.. Hee...dan saya la yang dok assist opah saya.. Huuu...susah kot nak jadi bentuk ketupat jantan tu..adoi....berkali-kali cube..asek faill jek..hahaha..mungkin tak de bakat nak menjantankan ketupat kot..heeee.. dah maleh, gasak ah, betina pon betina ah..asal comei kan!haha
nanti masuk perot gak..heeeee =]


18 comments:

Nadzirah K. said...

ketupat pun ade jantina...hehe

Cik Baju Kurung said...

ohh . macam tu erk ? baru tau . nice entry lah . cbk tau makan je selama nie . =..='

aimie amalina said...

@ Nadzirah K.:
heeeee...ade lah =]




@ Cik Baju Kurung:
weeee
x pe...skrg dah tawu =]

FasiHaH SupiaN said...

betul ke???? mana tahu? kat umah sy tiap tahun buat walaupun kami org jawa bukan berasal dari utara..

asamasin said...

owh..dorg ade jntina.. :D menarik nih.. :D

Dzarief Zuhdi said...

jntan ker betina ker, smua nya mangsa aku.. hehehe.. erk mcm serial killer plak.. haha.. ;p

kayuburuk said...

haha..apsal kurus je ktupat tu..xckup mkn ke?ahaahha

msredcheesecake said...

ketupat pun ade jantan betina...hheee...mana lagi best?

Wanz Mejuez said...

ada jantina plak ehh ahaha...

aku selalu fail bila anyam ketupat... entah arr mungkin jari ni keras sangat...

aimie amalina said...

@ FasiHaH SupiaN :
weee..yelah....tye la mane2 org tua
mesti deme tawu..heee
wee..ketupat pulut dh meluas =]




@ asamasin :
heeeee...
unik kan?





@ Dzarief Zuhdi:
hahahaa
mentakotkan..hahaha =p



@ kayuburuk:
aiyakkk
x cukup isi,,hehehe



@ msredcheesecake :
hehehee
ade cek msred..hehe
same jek
jantan comei lag kot



@ Wanz Mejuez :
hehhe
ade la cek wan..hehehe
aitooooo...
same la kite..hihihi

Niena Pengembara Ilahi said...

hehe lawak laa... ada gak ketupat betina ngan ketupat jantan.. buat tersenyum kt sini..

smlm mak akak wat ketupat lgi

HARITH ISKANDAR said...

utk raye thun br buat ketupat mlm td..sbb rindu kat ketupat mak kat kg so buat sndri kt umah sini..ehehe mai jemput mkn..lai lai :p

aimie amalina said...

@ Niena Pengembara Ilahi :
hehehe
betolla ni..owg tua2 ckp..hehe
aiyooo...nak lagi..huuu




@ HARITH ISKANDAR :
waa..cek harith buat ke?
pandai na..
hehehe
lai2...

NA said...

Kak Wina baru tahu! Haha jantan betina ada pula ketupat palas tu. Mimito maaf Kak Wina baru buka blog. Haha blog pun kena semangat raya.

Eh selamat hari raya, maaf zahir batin :)

-wina1979-

hira said...

siap ada gantina eh? tak tahu pun. saya tahu makan je. hahaha :D

siti kektus said...

haha. janji masuk perut kenyang sudah. hehe ;)

maszull said...

salam aimie...ketupat tu pun ada jantina yer...

mama pun baru dengar ni....
bagus dpt juga tahu kalau mcm ni...:)

YanaMIB said...

HHAHAHHAHA ting tonggg..eh mmg btol la skrg ni akak tgk ramai blogger buat entry lbh kurg sama je..tp kes kita ni bkn lebih kurg..tp mmg sebijik!! hahaha ai loike! ^__^