Friday, November 18, 2011

Beduk diketuk #3 ~ Macam mana nak jadi baik

Bismillahirrahmanirrahim..





Asenye hari tu, terbaca entri ostad JIJI, pun dia dah mention pasal ni, tapi sekali lagi, nak penuhkan ilmu di wilayah negara Kerana Lily pulak, di samping terlupa janji mimi, yang nak review buku Beduk Diketuk kat kome, so, boleh lah sharing sekali lagi kan?

Hari ni, nak ajak kome semua yang sedang membaca entri ni, mahupun tidak, untuk berbuat baik. Sonok kan jadi orang baik? Tuhan suka, semua suka. Syaitan jek tak suke kot. Peduli hape kan.hehe.

macam mana nak jadi baik? 
Apa perkara yang dihisab sewaktu di akhirat nanti? Opkos la, SOLAT. Kalau jadi warak dumm wabarkoq sekali pun, SOLAT adalah pekara petama yang akan dinilai dulu bila kita berada di "assembly" -Nya kelak nanti.

Macam mana nak menjadikan solat kita paling the best?



Ingat komputer je ke ade sistem hardware ngn software, SOLAT pon ada hardware ngn software taw? Gapo dio nihh?

Hardware?
Memahami  rukun fi'li,rukun solat, cam mane ghope nak sujud, terkangkang beso mane, tertutup cam mana, gerakan solat macam mana yang sempurna, supaya solat tu sah kan.

Software?
Rukun Qauli, maknanya, apa makna tiap bacaan dalam tiap rukun solat tu. Rukun Qalbi, apa yang kita rasa yang tersingkap dalam hati, tiap kali kita melakukan solat ni.

Tiap lafaz, tiap-tiap kalimah yang kita ucapkan dalam tiap gerakan solat sebenanye kalimah yang mendoakan kesejahteraan, kemaslahatan dan berupa doa kepada empunya diri yang melaksanakan kewajipan kepada-Nya.

Amatla rugi kan, kalau kita tidak berusaha memahami tiap gerakan, tiap kalimah disebalik setiap gerakan tu. Tak kenal maka tak cinta. Sebab tu, agak susah nak melekatkan diri ni, nak buat kebaikan secara konsisten kan? Sebab kita tak dapat nak mencintai sebena2 maksud disebalik tiap gerakan solat kita tu kan.

Subhanallah. Solat itu lah rahsia, solat itulah kunci kepada kebaikan. Baik solat kita. Baik jugaklah budi pekerti kita kan. InsyaAllah. MAsih ada masa dan waktu, untuk kita mengenal cinta Dia melalui solat kita hari-hari tu kan.

Ape lagi, jom lengkapkan Hardware dan software solat eh! =.<


sumber: Beduk Diketuk, Pahrol Juoi


16 comments:

Yayan. said...

ada kan kalau tak silap ayat quran yang maksudnya celakalah orang yang bersolat. semua sebab tak betul software dan hardware dalam solat mereka.

.ain. said...

macam itu pon ada. software and hardware. nice dear.

Kazen said...

betul tu baik solat solat kita maka baiklah kita jadinya :)

Entri terkini | 20 Tone/Attitude Words

Yatie Awang said...

InsyaAllah...memang betul tu mimi, kalau kita baik semua orang suka kan

Daddylicious said...

semuanya ada pusingan...

ILA HonEyBuNNy said...

baiklah...

sedang mencuba....;-)

nice...;-)

farz zull said...

nice post...;)
ayuh cuba semua...^__^

Diana @ bilakukatacinta said...

lily ada software solat yg sempurna.? boleh akak pinjam...nak install dalam lappy ni... nak simpan dlm hard disk

doakan kite same2 menjaga solat

EyqaLuvender said...

solat itu asas plg utama dlm m'bina jati diri yg mulia...
upgrade diri dgn muhasabah slalu...
Entry mimie bnyk sdrkn iqa =]

sha my heart said...

marilah sama2 menjaga dan mempertingkatkan solat kita semua =)

Asyikin said...

itu perkara pertama yang akan dihisab kan :) like, thank youuu :)

syakey said...

buku beduk di ketuk best! slalu baca lagi lagi kt dalam majalah solusi. ;)

Iffah Afeefah said...

Terbaikla
tp mlsnye nk g beli
walau
bku ni cm bgs je

ShErA said...

nice.. boleh pecah software dan hardware lagi..

JIJI YU said...

analogi terbaik ni

Faaein Talip Roy said...

menariklah buku tu.. nak beli lah nanti..

hardware dan software.. dua2 berkaitan.. ^^