Friday, November 11, 2011

hepi time !

Bismillahirrahmanirrahim..




Tawu tak apa pekara yang paliiiiiinnnggggg siiiioookk dalam dunia? haaaaaaaa, mesti nak cakap tido kan? ehhh, tak2, makan? tak jugak.. Tido banyak2 pun badan lemau macam biskot empat sagi yang direndam dalam air teh. Makan banyak kang jadi obes melampo sampai nak toleh ke kiri dan kanan pun kene tarik napas dulu.. Takleh2..

Ada orang cakap berak? hehe.. Takkkkk jugak.. Makan sedap2 sayang pulak nak kuar kan dari perot, macam Puteri katek cakap .kiki.. Betul2, saya sokong tu! So, peram dalam perot selagi boleh..heeee..

Okeh, cukup dengan mende tak berapa nak senonoh tu, heee.. Bagi mimi la kan.. pekara paling sioookkk dengan membuat orang gembira? siookkk sangat ke weh? entahlah kan. Sume ni ikot intrepretasi setiap orang la.. Ceceh, ayat nak moden jek kan? =p

Ingat senang ke nak buat orang hepi? Contohnyela kan, macam Maharaja Lawak tu. Tak sume orang suke rancangan tu pun, walau ramai jugak yang mengekek mak iloi-iloi sensorang dalam jamban kan, Tapi ade jugak manusia yang anti habisan2 dengan rancangan tu kan?

So, pendek cite, memang susah la bagi seseorang tu, untuk buat orang sekeliling dia hepi. Kalau dia buat si Ketot hepi, dia tak semestinye buat si Panjang hepi jugak. Tapi kalo ketot dan panjang hepi, dia mang penghibur hati yang sangat terbaik laaa!!

Macam mana nak buat orang hepi? haaaa, ni yang mungkin nak ekspelen panjang tak bape lebolah. Sume ni bergantung kepada siapa yang kita nak hepikan. Secara terbuka ataupun secara tertutup. 


Terbuka?
mean, kita tak boleh nak pikirkan sesuatu perkara tu dari satu aspek je. MIsalannya, Si ketot suka kancang buncis sebab dia ketot, tapi si Panjang suke kacang panjang sebab dia panjang. Untuk menghiburkan dua2, dia mencipta kacang mudah alih,panjang dan pendek.  Dua2 pun hepi! =.<

Tertutup?
hanya fokus untuk 1 orang pada 1 masa. Mungkin senin bawa si ketot pegi makan kacang buncis kat tepi pantai. Selasa pulak pegi bawa si panjang makan kacang panjang tepi pantai.
Dua2 pun hepi! =.<


ya, nak buat tak semudah apa yang dikata kan? Buatlah orang hepi berkadaran dengan kemampuan diri kita. Doraemon pon tidak penuhi semua impian nobita kekadang sebab nobita ni noob sangat kan? So, dia bagi lesson sikit kat nobita.

Same goes to us! Jangan terlalu memaksa diri. Kita manusia. Siapa yang kita nak hepi kan tu pun manusia. Mungkin kadang-kadang hepi ini tidak kita nampak kesannya hari ini, mungkin esok lusa, tulat, kulat, ulat, akan datang kan?

Niat yang baik, insyaAllah, perjalanan cerita kome mesti baik jugak! selamat meng hepikan persekitaran anda! =.<


23 comments:

ShahzCudin said...

seronok baca entri ni... aimie da buat org hepi..

Iffah Afeefah said...

Opahhhh epi bile mkn ngn kekwan

HAFIZ ROShDi said...

da mcm blog lawak da...huhu...senyum sokmo :)

yen(toka ziizokukuto) said...

saya gembirakan org melalui persembahan magic,,tapi kita la yg neves,,,heheheh

..cik gugu.. said...

epy ble elaun masuk stiap akhir bln ;)

naim said...

menarik akak.. :D

Chegu said...

Betol..betol...betol... (macam upin ipin)

sergeant keroro said...

errrrrrr :P

syarifahsidrus said...

happy! hahha

NA said...

Aik macam sama je rasa perasaan. Kak Wina baru terfikir pasal nikmat berak tu.

Betullah kita tak dapat gembirakan semua orang. Ikut je kemampuan kita. Penting jangan sakitkan hati orang sudah.

-wina1979-

fathiahRAIHANA said...

tga hepi tak habeh lagi ni hihi
pastu baca entry hepi hepi plak ^^

Paris Lipton said...

kalau sy nk hepikan diri kena tgok cerita korea yg lucu2 tu...huhuhu bebalaoi2

Cik tikah said...

org kata kalau niat x baik then nak buat baik sebab nak tunjuk baik, x elok sebab mesti ade je halangan. btol x? hehe..

diana said...

nak buat orang hepi susah la..nak buat diri sendiri hepi senang sebab kita tau apa yang kita nak..orang lain???apa depa nak??kita pun tak tau kan??ada kena mengena dengan entry dak??heheheh

Bulan Syurga Firdaus said...

senyum pn blh jd hepi kn hehehe

bobiedanbad said...

heppi bila dpt jumpa my love

cerita best said...

NICE BLOG....pakjoe nk bg tau nie pakjoe ada byk lg tip blog yg nk bg kt tuan blog jemput siggah ke laman blpg pakjoe jgn lpa tau sbb pakjoe dh follow

Pembunuh Tanpa Bayang said...

tak mudah nak puaskan hati semua orang.dan sememangnya manusia itu sendiri tidak pernah puas.

Freaky said...

memang best kalau dapat menggembirakan orang lain tapi ia tidak semudah yang kita fikirkan.. kena ikut keselesaan orang tu juga untuk kasi mereka gembira

Faaein Talip Roy said...

kadang2 kita cakap mudah aje.. tapi nak praktikkan tu yang payah sket..

anamizu said...

kalu anda GEMBIRA hentak kaki =P





luv,
cik ana

sha my heart said...

Aimie pun okay, what. ceria je =)

lihat dengan warna ceria

ctk said...

betul2....sangat2 syok dpt buat org gembira sbb kita :)