Saturday, November 12, 2011

kuku besi

Bismillahirrahmanirrahim..




Dalam dunia ni kan. tiada siapa yang sukakan kekerasan, kezaliman, kekejaman, melainkan orang2 yang memang memilih jalan yang kejam, jalan yang zalim tu kan? ase2 la kan, perlu ke kekerasan ni?

Mimi teringat mase mimi tahun 2 kat UTM dulu, ade seorang lecturer perempuan, dia ajar, subjek Electronic Circuit (E2). Subjek elektronik ni, die cam berangkai, so, ni sambungan kepada Electronic device (E1). Apa yang paling menyeramkan masuk kelas subjek E2 ni, puan ni teramatlah garang!!!

Kalau tiap kali kuiz je, lepas dah cek2 markah, ye marah2 lah kalo mane yang salah kan. Dan yang paling seram, dan mimi paling ingat sampai sekarang,

" Go back to your E1!!!!! i don't care!!! I dont want to teach you anymore about E1!!!!"

pergh! senyap sunyi jek kelas, nak bergerak sikit kat kerusi pon, cam payah beno, punye takot la dengan puan tu. hehe. Memang nampak kekerasan dia dalam ajar subjek E2, cam tak pernah nampak die senyum pun. Kalau ada kesalah Grammar dalam jawab soklan dia pun, dia marah gak, siap potong markah!huuuuuuu..

mungkin ramai tak dapat terima kekerasan dia tu. Tapi kalau dipikir2 secara positif, mungkin dia nak mencabar student dia supaya student tu dapat improve kan diri! Kalau tak paham E1, macam mana nak paham E2.

Sebab tu, yang sampai keluar statement tu. Makin lame makin dok dengar, dah macam lagu dah. hehe. Ni budak laki lah cakap, dah lali dah.. hehe. Bagi deme, ada banyak lagi cara puan tu nak bagi kesedaran kepada student dia. Tapi lain orang lain cara kan?

Kita yang nak ilmu dari dia, kita lah yang kene ikot rentak dia kan? Dia pencurah ilmu, kita pulak penggarab ilmu. Anak murid, kene la ikot cakap Cikgu kan?

Mungkin kekerasan tu seolah nampak kejam kan? Tapi kita akan memaksa diri kita untuk menerima kekejaman tu, semata2 untuk kejayaan diri sendiri jugak. Dalam kita dok maki2, pon , kita akan push gak diri kita untuk sedaya upaya belajar kan. Cikgu tu tak dapat ape2 pun, dia buat ni semua pun untuk anak2 murid dia jugak kan?

kekejaman kekadang dibuat untuk kejayaan itu selalu disalah anggap. Tapi lain pula kalo kekejaman yang melampaui batas kan. Tu lain lah. Tu harussss la ditentang. =]

Kesimpulan, kekerasan, itu perlu pada masa dan keadaan yang membawa kepada kesejateraan kelak! =.<



22 comments:

Iffah Afeefah said...

maybe lau tegas oke la

lau garang kdg membantutkan rase ingin belajar

Si BuDaK KaChAk said...

boleh garang tapi biar kena dengan caranya kot...klu tak nnt minat student nak study bleh luntur...

neway tak suke blajar litar...dulu penah gak main dengan elektrik ni tapi takleh nak bwk sbb byk kira2...huhuhu

rusydi hikmawan said...

kekerasan pada anak pun akan memberi dampak negatif, ingatan buruk yang berkepanjangan.

Nia Ridzwan said...

marah tanda sayang. haha

pendidik takleh garang2, nanti hilang mood student. tegas tak apa ;)

Prasetyo said...

Nice blog posting. I'm just blogwalking and very interesting to stop here and read your post. I like this.

But, dont forget to give us your comment into my blog ya.

Thanks for share.

Saiazuan said...

fuhhhh xleh blaja aku klu mcm tu

ILA HonEyBuNNy said...

Ya.....cikgu hanya memberi ilmu kpd kita..tapi atas nak murid tu juga..;)

mb leh garang bertempat...heheh

Diana @ bilakukatacinta said...

huhu....

tetiba terpikir..camnelah daku nt yek bila jd lecturer? adik akak selalu perli akak..dia kate dia cam tak berapa nak yakin kalau nt akak jd lecturer..dia kate akk ni cam blur dan kusut jek..lg satu tak reti nak marah...

sis92 said...

yang garang tulah yang bawak kejayaan :)

Bulan Syurga Firdaus said...

lain org lain care nye :)

bobiedanbad said...

kekerasan untuk mengajar dan mendidik...
akhirnya kita akan kata terima kasih!

iMBobo said...

garang sgt pun tak sesuai kot huhu

faridah nazurah said...

hehehe lagi suka kalau yg garang2. yelah kalau yg lembut semacam je kita takkan takut dgn dorang kan? haa bila kita tak takut, mesti main2 je bila belajar. betul x? hehehe :P

err tadi kan sy baru je minum air coll blog. sedap tau :D

naim said...

betul 2. pada zaman sijil dulu, naim beljar programing c++ pon dapat lec garang. huhu

sabo jela. :D

Fathiah Hamim said...

garang kena berpada-pada jugak kot.

ShErA said...

ramai tak suka lecturer control system kelas shera... tapi, bg shera apa yg lecturer tu ckp mmg betul... kalau siapa makan cili, mesti la rasa pedasnya kan...

Ezad Skytech said...

biasa la tu...ada betulnya cakap lecturer mimi tu..kalau tak paham yang sebelum ni..macam mana nak paham yang seterusnya kan...:)

anamizu said...

masa cik ana study dlu pon ade gak lecturer yg garang...kalo ckp BM sepatah je dpn die,mmg kene denda byr 2 hengget per word! perhhh!! =P



luv,
cik ana

[sutera kasih] said...

apa ni aimie?ohhh ya, aimie smbg study or keje dh?

maszull said...

assalamualaikum mimi...dgn kekerasan itulah semua anak2 muridnya berjayakn...:)

NadiRah said...

wargghh..
tahun 1 dulu pon de lecturer grang cmtu...
pompuan gak..
huk3

Lia Irdelia said...

ada beza tegas dan garang..

pendekatan yg berbeza..

namun motif yg sama.. :)