Wednesday, November 16, 2011

kejiranan ni kome

Bismillahirrahmanirrahim..




dark door by ~ ydod


Selamat petang semua!
Ni macam nak buat luahan perasaan la sikit-sikit kan. Sebab kepala tak bape nak betul Hidung srottt srotttt je ni. Mende ni berlaku daripada semalam punye semalam lagi. Tapi baru nak cite hari ini.huuuu.

Mende ape?
Penah dok rumah yang dekat2 aka tingkat2 tak, ala, macam flat ke, rumah pangsa ke, kondo ke apartment ke, yang sewaktu la dengan nye.Mimi antara salah seorang daripada penginap rumah macam ni.

Mende yang paling tak tahan setakat ni?
1)Bergaduh?
ha, bila dah bergaduh, dah macam kita pon dok join sekaki tengok gaduh2 ni. Tak delah. Semalam punye semalam, dah lewat malam dah, orang atas rumah mimi bergaduh, tak tahulah suami isteri ke, boipren galpren ke. Sampai hentak2 segala barang.

Mak kata boipren galpren. Kejap bawa pompuan ni, kejap bawa laki ni. Tak kesah lah, itu kan hal rumah tangga yang tak bape nak tangga kan. Tapi masalahnye mengganggu jiran setempat. Nilah mende yang paling kene tahan. Nak tidur pun payah. Mimi kene pakai headfon, pasang lagu kuat2 baru boleh tidur. Sampai pukul 3, 4 pagi dok begaduhnya. Haduhai..

Nape deme tak gaduh siang2 eh.. hayoooooo..



2) Hempas pintu?
pehhhh, ni lagi, dok dalam toilet tengah berak pon boleh dengar, kemain hempas pintunye. Mak kata deme sewa umah, bole la nak hempas pintu sesuka hati, tak macam kita, rumah sendiri, dok tatang pintu tu sepenuh hati, kang rosak  nak berganti lagi..

Ada jiran bawah rumah mimi pon cite, anak nya bayi lagi, tak leh nak tidur, kemain dok main hempas pintu. Dok nangis jela baby tu,nak buat cam mana.  Tu belom masuk yang bergaduh,lagi haru biru. Makcik tu siap nak pindah rumah. huhu.  Dia tak pelah boleh sewa blok lain. Kami anak beranak ni nak lari pi mana, dah umah sendiri, dok jela pekakkan telinga..Mimi pon tak paham, kenapa asik nak hempas pintu.


Ada banyak lagi, tapi setakat ni, nilah yang paling merunsingkan sepanjang duduk rumah ni selama nak dekat 9 tahun. wuwuw. Kekadang kita kena pikir kan keadaan jiran. Sebab duduk bukan dalam gua, sorang2, boleh la nak melalak. Ni dok dalam kawasan kejiranan.

Semoga dapat terus bersabar lagi..huuuu...




21 comments:

miss Fyqa said...

Hukk. selalu gak dengar kes2 cam tu..
biasa lah rumah bertingkat2 ni.. hehe.... depa patut fikir perasaan org lain gak sblm buat sesuatu.. :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

xpernh lg cmtu..

tp duk mana lbh kurg aje..

lau gaduh,mnjerit itu pasti!

Norlida Ramli said...

hehe..bukan kata umah pangsa je..mcm ida dok umah taman teres2..tp kalo bergaduh tu mmg sampai sederet rumah tu bole dgr*ok tipu*

haha..tp pape pun tol ckp mimito..kita ni idup berjiran.kna la jg hati jiran kita gak..kalo x nk sgt,g pindah planet marikh.hik hik

Diana @ bilakukatacinta said...

masa akak study master dolu..sempat gak duk umah sewa flat/kondo ni.. Mcm2 ragam. Yg umah flat akak tu kejiranan dia India...mak ai...malam2 mesti mabuk, pastu pancut sesuka hati depan tangga. Pagi, bila nak gi keje. bau hancing jek tangga tu. Tu belum lg bila dia bergaduh laki bini..haru satu flat

lepas tu duk ala apartmen...yg ni biase dengar jiran2 abangladesh bukak citer hindustan kuat2..kalau yg famili tu suara anak2 diorg menangis lah.. tp yg tk boleh blah..bdk sebelah rumah (pompuan) duk bercerita bab boyfren smpai rmh sebelah menyebelah pasang telinga

Iffah Afeefah said...

pastu cte antu pon byk kn kat umah flat

mujur kak ngh duk pangspuri untk staff je

ekabukanmakcikkau. said...

nanti dia penat dia tak gaduh lettewww . kalau dia gaduh lagi apa kata kau simbah acid je kat ketiak dia , hah mudah kan? hahha

naim said...

Sabar akak.. begitu hidup masyarakat. :D

sekamar rindu said...

salam..

yg paling tak best.
bila berjiran dengan suami isteri yg asyik bergaduh..pening dibuatnya.

tulah yg dihadapi oleh sr..

BLADE EDGE said...

Assalamualaikum...


saya just blogwalking kat sini. baru tahu pasal blog ni..

anyway kalau ada masa, silalah berkunjung ke blog saya.

happy blogging :-)


regards,
BLADE EDGE

Faaein Talip Roy said...

tu lah.. bawak bersabar yer mimi..

tak suka juga orang hempas2 pintu ni.. rasa nak tercabut aje telinga bila dengar pintu tu dihempas sesuka hati..

Saiazuan said...

dlu klu marah, suka benar hempas pintu! huhu

Ct Aja said...

yela, bingit btl telinga kalau de roomate yg suke hempas pn2... mnguap je rasa..hiihih..sbr k

Bidadari Syurga said...

Mak kata deme sewa umah, bole la nak hempas pintu sesuka hati, tak macam kita, rumah sendiri, dok tatang pintu tu sepenuh hati, kang rosak nak berganti lagi..

ps: aduyai... jawapan mak awak tersangatlah bagus sayang.. heeeeeeeee.. mujur kejiranan akak ok. cuma yg tak okeynya... banyak sangat tangan gatal. Uwaaaaaaa scooter akak seatnya kena garik... buruk...... arghhhhh geramnya....

Totie@Tomy said...

alhamdulilah kat flat akak ni jiran2 ok..ada yang kenal ada yang buat hal sendiri..hehe

syakey said...

heheh. kesian.

slamatlah rumah depan seblah tepi blakang takdak org. nak melalak ke begado ke tak kaco org. hidup aman sepi bertemankan cengkerik malam. hihihi

Wanie said...

huhu..dlu mase study dok kondo xdela pasal gaduh n hentak2 pintu..tapi tekanan bile ade org dok karoke..memang tak tahan tambah2 bile kite dok study..

SoLy SoLicious said...

Alhamdulillah jiran sayer ok..heeee

zahidah seran said...

dok rumah teres sama jugee..
malam2 dgr bunyi jiran balik terasa mcm pintu rumah kita dibuka sebab dekattt...

Lia Irdelia said...

selalunya begitulah,,
banyak orang,
banyak pula perangainya..

kena banyak sabo je le..

:)

ctk said...

rmai jiran kamu ye...hihi...mcm bes plak...sume prangai ade...hahahaha

Asyikin said...

ade jugak, yang kes umah atas tarik perabot jam 2 3 pagi konon nak mengemas rumah, eh, itu cerita hantu =.='