Friday, November 11, 2011

bila ibu-ibu berdiskusi

Bismillahirrahmanirrahim..





ehem2! petang-petang ni kudap ape? pisang goreng ke? ke kek lapis? erk!haha. Mimi baru balik dari rumah kawan mama tadi. Dia jemput mama dan family, ada celebrate besday anak dia yang ke 11 tahun, tarikh cantik kan, dah la umo 11 tahun, besday tahun jatuh 11.11.11 pulak.. heeeee..

hamboiiihh, berseri rumah, reben2, belon pup pap pup pap bebudak dok main pecah. ADa yang bawa belon pegi kat mimi, "akaaaaaakkkkk pup!!!!"  ~ pergh, kusss semangat, nasibla budak2 kan.. hehe, layan jela....sonok je deme memecahkan belon depan mata mimi ye..(mesti ye ingat mimi geng deme main cucuk2 belon..kikiki)

Dah potong2 kek sume, mimi tengok jelah, nak makan pape pun tak berani, tonsil tak berapa nak baik lagi, so, pasang tinge luas2 la dengar ibu-ibu bersembang. heeee (kot2 ada idea nak buh dalam blog nanti..hahahaha)

Tahu tak isu ape? heeeee.. Isu kuwoskan badan!hahah..

"haaa, jom la ikot saya kak, ada senam aerobik, die tahu berat kite banyak lemak ke, kurang air ke.."
"aah kak, saya baru join 5 hari, dah turun 5kg kak.. seronok la kak, ramai2 kak, perempuan2 je ni.."
" dekat je dengan rumah, dia buat petang2, ala, akak pakai track suit, cam saya cam ni pon okeh kak.."

blablabla dan blablabla.. hehehe.. ibu ibu ni beria dok ajak mak saya bersenam aerobik. heee.. Ibu ibu ni sume lingkungan 28 tahun++ .. Ohhhh, cam ni ye ibu ibu sembang sembang. hehe.. Mude2 lagi, anak dah 2, 3 orang ha..

Lahhh, baru 28 ke, lebih kurang macam anak akak je ha, 23 (sambil menunding ke arah mimi, aihhh, baru nak potong kek nak ngap, dah terbantut..huhu). Siap berebut akak2 ni menimbang berat, kebetulan kat rumah tu ada weight scale.. haha. Adoi..  =]

Maka kesimpulan saya boleh dibuat di sini, sebelum kawin kene jage badan, masa kawin jage badan, lepas kawin jage badan. Semua la jage badan. hehe. Jaga makan, kurangkan makan mende merepek2, minum air masak 3 liter sehari itu harusss dan menyenamkan badan ni, bagi  sihat dan kuat.

"betul kak, sekarang ni, bukan nak kira cantik2 ni, badan nak sihat kan kak.. bagi bertenaga, nak kendong anak, nak masak, nak kemas rumah.."

hehe. betul! saya sokong tu cakap akak sowang tu. Jage pemakanan bukan untuk kurus semata2 tapi supaya badan sihat, organ dalaman sihat, bagi cergas. heeeee.. Sangat penting untuk seorang suri rumah. Bagi mimi,Suri rumah adalah orang paling ber multitaskinggg dalam dunia kan2?

So, kene amalkan semuanya dari sekarang kan! hooo yeaahhh! amalkan gaya hidup yang sihat!  eh, bukan suri rumah je taw, SURA rumah pon same..hihi =.<



16 comments:

Iffah Afeefah said...

Erk gelakkan op@h kuat2

SETUJU SANGAT. UNTUK BDN SEHAT

Ini Kisah Tia said...

yeyeeee .. kurus bukan takat nak cantek aje .. kurus nak jaga kesihatan :)

mielajasmin said...

setuju! hehehe..
jge bdn tkot somi lari.
kn kn ? org tua2 la psn..hehe :)

*saya blom kawen tau! hehe*

mr.ninja ^___^ said...

take note ye..wat reminder kt diri sndiri..=p

maszull said...

assalamualaikum mimi....betul tu jaga kesihatan tu yg penting kn...kurus kalau ada penyakit susah gak kn...jadi gemuk ke kurus ke yg penting badan sihat...:)

Faaein Talip Roy said...

hahaha.. kurus badan.. takper badan ni maintain je kurus.. makanlah banyak mana pun.. gemuk nya tak juge.. hehehe.. ;p

betul.. sihat.. untuk lakukan apa saja aktiviti.. ^^,

mas saari said...

dah yang penting jaga rumahtangga! heheheee

Yatie Awang said...

akak pula, makan banyak mana pun, dari dulu sampai sekarang tak besar2 juga...hehehe

faridah nazurah said...

hehe mmg kene jaga pemakanan. barulah badan sihat. bile bdan dh sihat bolehlah jadi supermak.. hehe

sis, kite tag sis tau :)

http://faridahnazuahthesinge.blogspot.com/2011/11/segmen-fathiah-tak-jumpa-blog.html

Totie@Tomy said...

badan yang sihat bagus untuk diri kita dan penyakit pun tak datang.paling bagus seminggu sekali kena lah bersenam..

semutsengal said...

Errrk. gilos ? Sura rumah tuu apa ?

sergeant keroro said...

sura rumah main bola :p

anamizu said...

SURA rumah..kekekeke =P
betol3..bkn nk kurus je,
nak SIHAT jugak =)




luv,
cik ana

sha my heart said...

yah, yah, sihat dan bertenaga..

ciri-ciri kawan korang tengah bercinta

Lia Irdelia said...

hahhaha..

Diskusi yang mantap.. :)

ctk said...

hehehe..igt dlm citer je...realiti pon ade :D

smoga ct kurus *tetibe*