Sunday, November 13, 2011

lessOn 119

Bismillahirrahmanirrahim..





Selamat hari ahad! MAcam mana? tidoq lenaa ka malam tadi? heeee, mimi lena la kot, sebab susah nak dapat mimpi, sekali dapat ngeri, sampai ke subuh la tak dapat tidoq.huuu..

MErepek punya merepek, moh tengok lessOn meh :




Kufur nikmat melenyapkan kekayaan di tanganmu
Sedangkan syukur nikmat, memperbanyakkan nikmat.
Apabila engkau sujud sebagai ungkapan rasa syukur
kepada Tuhanmu
Pasti engkau dekat dengan Tuhan.

(kata-kata Rumi)


Okeh, nak semua sekali hayati kata-kata Rumi dengan makna ayat Surah Al-Baqarah ini. Apa yang kita dapat? Satu makna. Allah itu Maha Membuat Perhitungan.

Setiap dijalani, langkah nya sempurna, baik tindaknya, nikmat mesti terasa.
Setiap diingkari, di kanan dan kiri, hitam sentiasa, derita menimpa.

Selaras dengan kehidupan kita. Macam yang kita selalu amalkan, "what u give, u get back!". Betol? kalau orang tengah marah pung pang pung pang. Kita masuk campur, kasi bara lagi dengan kemarahan tu, ada ke mende tu nak jadi sepi? macam tak je kan.

Pendek kata, segala yang dibuat, cepat je dihitung Tuhan. Tak perlu nak menunggu esok, lusa, tulat, kesan nya, pasti terbentang depan mata direct!  JAdi, berjaga-jaga lah kalau buat jahat tu. Tuhan mempunyai penglihatan dan perhitungan luar biasa.

beware! (ada rase takot tak? heee )




15 comments:

syakey said...

Allah sentiasa menguji, kadang nikmat pun yang Allah bg,sebenarnya itu juga satu ujian ;)

Ini Kisah Tia said...

sokong dengan syakey :)

JIJI YU said...

hurm..sentiasa ada dengan sifat ihsan

Ct Aja said...

ermmm mudah-mudahan ye...mintak jauh dari perkara yg tak elok..

Saiazuan said...

sntiasa bersyukur

Kancil 8349 said...

kata orang buat baik berpada - pada buat jahat jangan sekali....semoga kita sentiasa dilindungi

bobiedanbad said...

what goes around comes a round hihhihihi

naim said...

Allahu akbar.. :)

ShErA said...

cepat atau lambat satu hari nanti pasti kita akan dapat balasan yang setimpal atas setiap tindakan dan kata - kata kita...

Niena Pengembara Ilahi said...

walau buat salah kot celah mana pn Allah tahu,

Bulan Syurga Firdaus said...

ujian tabiah n ujian kasih syg Nya..
berat trase...Allahurabbi :)

Rtp Farra Arisha said...

we can't go far away semata2 untuk mengelakkan diri daripada menghadap berbagai macam masalah kerna wherever we go i think any probs probably come towards us too. harus sabar dan tabah menghadapinya! :')

Iffah Afeefah said...

ermmm harap tak gitu

ShahzCudin said...

ada rasa tkot jugak..

@be BNadz said...

Allah sentiasa ada....
jom cari redhaNya....

ziarah..follow...

http://bukankisahzombie.blogspot.com