Friday, November 18, 2011

kuasa Imaginasi

Bismillahirrahmanirrahim..





Dulu mase kat tadika, suke nyanyi-nyanyi kan?Lagu pon comei2 nye tajuk lagu nye. Hehe. Tapi dah name bebudak, kalo tang nyanyi ni, lagu ape pon seronok. Lagu Ais kacang, lagu air pasang dalam surut pukul 5, lagu budak itam , cam ni..




Pas tu mesti ada sesi membace kan, tak pun cikgu mesti ajak ramai kumpul2, bace buku cerita, atau cikgu yang ceritakan.. Ni semua nak suruh bebudak ni daripada melalak, terus jadi senyap kan.. hehe..




Cerita paling top asenye cerita Sang Buaya dan Sang kancil kan. Mak pon dok cerita, nanti belajo ajen2, jadi cerdik cam si Kancil. hehe. Sungguh2 la hangguk2 bile dengar cerita ni. Version cerita buaya dengan kancil ni pun dah macam2 dah. 

Tokei  yang buat cerita pun  sampai dah tak de modal nak cite gamaknyela.. Asik2 buaya kene dengan kancil.




Tak cukup dengan cite buaya dengan kancil, cite pemes kucin dengan kak ti ni. Mak cakap tak leh sebut name sebena tikus, nanti dia tawu, abis die datang geget kita.haha. Adoi mak ni. Jadi ikot la panggil Kak ti =p (sesape yang dipanggil kak ti, mimi minta maap ye..heee)

Ni pon dah tak tawu kurun bile sampai bile cite ni dok putaq.hehe.


Ape2 pun, mimi yakin, tujuan nyanyian, bahan cerita, katon sebenanye, membawa kesan kepada pertumbuhan dan perkembangan otak budak2 =]

Sewaktu zaman kanak-kanak nilah, segala imaginasi akan mule giat aktif. Kekadang, ape yang dipikirkan kanak2, tidak mampu dipikirkan oleh dewasa. Sebab mereka mempunyai tahap imaginasi yang tinggi. (kalo soh lukis plan umah punm agak2 menjadik ni..hee)

Pemilihan bahan nyanyian,penceritaan yang betul untuk kanak2 adalah penting, disaat mereka ingin membesar dari sehari ke sehari. Kuasa Imaginasi adalah kuasa yang terhebat dimiliki oleh manusia. So, jangan  pelik bila gelas boleh pecah tanpa sebarang kuasa. 



17 comments:

EyqaLuvender said...

org klntn pgg tikus mekti...hik3
imaginasi tinggi dulu zmn bdk2...da besor ni pon tinggi jgk sbb tu kuat berangan..haha

Nadzirah K. said...

yup,betul tu,zaman kanak2 ni,otak budak2 memang cepat tangkap,lagi2 kalau guna buku cerita dan lagu :)

faizulosman said...

kadang-kadang bukan setakat nyanyi je bole tingkat imaginasi budak... dlm main pn ada gak... klu main ni ad je yg bdk2 nk buat... mcm drama pn ad... time main pondok2 la... sorg tukang arah, yg lain ikot... lucu ingt zaman bdk2 dulu...

http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2011/11/aku-stressss.html

Iffah Afeefah said...

Sbb tula prasekolah de mcm2 bku cter
ade sdut boneka
ade sudut berlakon

psssst kwn kngh pgl mk menti

mas saari said...

suka dengan imaginasi kanak2 ni, kadang2 tak terfikir oleh kita pun!

smilenajah93 said...

kanak2 mmg macam nie dulu ~ rindu main semua tu :)

Fathiah Hamim said...

sebab tuh kalo nak bagi budak2 makan, kena buat bentuk2 biar diorang imagine. hehe

Niena Pengembara Ilahi said...

waaahhhhhh.. comelllll kak ti tu,mlm nie dia dtg geget...


rindu zaman tecik dlu

asfira aminuddin said...

setuju. i think bila kita kuat berimaginasi tyme kecik lagi, mmg terdorong jadi kreatif la bila besar. tapi i tak camtu sbb i tak suka berimaginasi. hihi.

lagi 1 cite sang arnab dgn kura2. :)

SoLy SoLicious said...

imiginasi kanak2 lah yg paling hebat..heee

naim said...

kuatnya berimaginasi.. hehe

Musang said...

rindu pulak zaman kanak2

sue perbs.. said...

teringat pulak zaman kanal2.. best nye la kan jdi kanak2

sergeant keroro said...

opah opah, macam-macam ye

cik najihah said...

kretipnye sape yg lukis tu..

Asyikin said...

tapi rasanya budak zaman sekarang semua tak merasa benda mcm tu. keh keh keh

ShErA said...

rasa nak kembali ke zaman kanak2 saja... seronok tak payah nak fikir banyak perkara