Tuesday, November 15, 2011

sini semuaaaa, mari baca ini Informasi!

Bismillahirrahmanirrahim..




Maaf!
kalau entri kali ni sarat gilerrr teramat dengan informasi terkini, hiburan Taman Lily!
bersedia!
jom bace!








Nak lagi ke? kalau nak, mimi ada banyak lagi koleksi ni.hehe.Setiap hari dari sehari ke sehari, kedatangan najis dadah dah macam kedatangan cekelat Cadbury kat negara kita ni kan. Aduhai...

ape bende dadah tu?


Sumber:PEMADAM

sumber:PEMADAM



Mungkin mimi hanya boleh menulis apa itu dadah, apa itu candu, blablablabladan kesan daripada dadah blablabla kan? Bila once dah mule menggatal kan kaki tangan dan tubuh dan badan akhirnya.. terjerumus, lenyap hilang dalam dunia "ASYIK" yang sehingga kan merubah keseluruhan perjalanan kehidupan.

Bagi yang masih siuman, bakkata bunda, masih lagi merasa mende tu jijik! bende tu najis! Tapi bagi mereka yang dah larut dalam dunia "asyik" tu macam mana? Siapa yang nak bawa mereka keluar dari dunia ni?

Susah, dan susah, tapi mende ni takkan jadi  susah kalau usaha giat dan giat di banteras dari kalangan masyarakat, Keluarga, orang terdekat! Kemiskinan hidup kadang2 bole juga menjadi satu cara kenapa mereka memilih jalan ni.

Sebelah rumah opah, kat kampung, ada sorang pakcik ni, dia seorang Cikgu ye. Cikgu. Ibu bapa nye orang baik-baik. Tapi, pemilihan hidup anak orang baik-baik tu, tak semestinya seperti bapak borek anak rintik kan. 

Dia memilih untuk jadi macam Dr Jekyl and Mr. Hyde. 2 personaliti. Menjadi cikgu, dan menjadi penagih.Dah bekerluarga pun. Sekarang?  Terlantar di hospital. Tu pun, masih ada kawan2 dia curik masuk, bagi dadah kat dia. Nak salah kan sape lagi kalau dah sampai jadi macam ni?

Bile dadah dah macam jual char kuew teow yang boleh dibeli kat warung macam yang jadi kat Chow KiTT tempoh hari, dadah tu dah macam Angin, dan macam udara. Cume manusia tu je, kene bijak memilih untuk menghirup udara dan angin yang mana satu. Dan bergantung kepada "antibodi" badan tu sendiri.

TU belom masuk kes Keldai dadah lagi. haruuuuuuu sungguh..





Selagi badan masih siuman, cuba sedaya upaya untuk sedikit pun tidak terlintas di benak hati,"AKU TIDAK MAHU SENTUH DADAH ITU" dalam hati. Mereka yang dah terjebak sekarang pun, semua bermula daripada niat. "aku  tak naklah weh, aku takot la weh.." Tapi bila se zarah niat tu dah ada, campur dengan "kawan baik" yang 24 jam dok hasut tu..

Inilah akibatnya. Merana. Diri sendiri, masyarakat dan keluarga menerima tempias bersama.
Sungguh minta jauh dari gejala ini. Nauzubillah..


p.s :

ehemmmm
sebenanye, entri ni ditaip, atas merasa ingin kasi semangat kepada calon-calon yang menduduki exam Pegawai Anti Dadah Gred 41, pada 17 November2011, Khamis nanti.. hehe. 

awak!awak!dan awak!Jawab soklan exam baik-baik.Kalau dapat keje jadi Pegawai Anti dadah nanti, kasi banteras ini dadah yep!InsyaAllah=.<

Good Luck for all candidates!


22 comments:

EpoLįƒ¦Kekunangpelangi said...

Kerana benda seciput, tanggung berjuta-juta tahun. Bahaya betul, kan?

EyqaLuvender said...

dadah:1 t'lalu banyak...banyak tak pernah cukup...jgn terjebak...nauzubillah.

Faaein Talip Roy said...

hal dadah.. semoga pegawai2 baru tu dapat lah membanterasnya dengan bersungguh-sungguhnya..

aimi said...

pelah bengap sgt nk bdk2 ni... ehh....

good luck juga =)

BeloG MTT said...

Dah tahu benda salah tapi masih nak di dekati =..="

Sedih kadang kadang bila tengok bangsa sendiri macam nihh :(

Munnafendy said...

syg la diri tu, syg la badan tu..paling tidak pun ingat la dkt mak, ingat muka mak, ingat ape perasaan mak...

jauhi dadah!

Iffah Afeefah said...

siapa y exam ni ehem2

nuyui a.k.a miss YUI said...

bhya dadah ini..

nmpk cam bese tapi kesannya..

good luck kepada mereka ea!

Anyyss Shuhaimi said...

bila baca entri ni,teringat zaman sekolah dulu. pegi kursus anti dadah. hadap fakta2 tu la..
nice entry. :)

Fatin Mraz said...

salah guna dadah..

byk keldai dadah skrg.. kerna duit..

yen(toka ziizokukuto) said...

mintalah dijauhkan dari kehidupan kita

Ainn Hazwany said...

dadah yang sikit tu boleh meranakan diri seumur hidup kan

Totie@Tomy said...

bahaya dengan dadah mcm2 bole jadi kadang2 yang tak bersalah jadi mangsa...

syahirooAhmad said...

diorang ni tak pk panjang.. pk kemewahan je.. tapi sesetengah tu dipaksa dan terpakse...

Syukur Alhamdulillah kerana kita disini telah dijauhkan dari najis itu....

kan hepi n tenang dok lepak usha blog sambil baring minum milo dari wat benda yang tak berpaedah tu. silap ribulan gantungg mandotori. aduh.. sia2 je hidup..

Lia Irdelia said...

sangat infomatif..
mimi terlibat gak ker dgn saringan pegwai anti dadah ni?... :)

menarik!

Saiazuan said...

jauhi dadah!!!

sergeant keroro said...

atok la ni nak exam, haha

ShErA said...

kalau org nak suruh pegangkan barang pun jangan ambik.. kalau nk ambik check dulu btl2.. karang x psl2 kena tangkap sbb bw dadah...

Lea Isnawi said...

tp kan exam nanti tak kuar sal dadah sgt pun
more to sejarah malaysia and general knowledge

huhu

naim said...

salam akak..

menarik kupasan akak..

kepada adik2, jauhilah dadah!

Wanie said...

sekali terlibat susah nak patah balik..ehem, mimi sekali ke ade exam tu?

Asyikin said...

benda mcmnie, sekali dah mula, susah nak stop